Vandaag 43 jaar geleden, op 21 Juli 1969 (Nederlandse tijd), landde de Apollo 11 maanlander als eerste bemande voertuig afkomstig van de aarde op de maan: ‘een triomf van de technologie, er is voor de mensheid een nieuw tijdperk begonnen’, declameert de Nederlandse TV-reporter met een voor die tijd herkenbare uitspraak van het Nederlands: hyper-beschaafd, enigszins bekakt en vol onderdrukte emoties (want dat was toen de norm). Lachwekkend is de simulatie van de maanlanding die de Nederlandse TV er op los liet. Verder kun je kijken naar enkele fragmenten van de Amerikaanse TV zenden ABC: de gesimuleerde landing en de eerste stappen op de maan. De boodschap van Armstrong bij zijn eerste stap op het maanstof was een beetje merkwaardig: ‘een kleine stap voor de mens, een enorme sprong voor de mensheid’. Armstrong heeft altijd volgehouden dat hij het anders heeft gezegd: voor het woord ‘man’ had hij het lidwoord ‘a’ gezegd, waardoor de uitspraak veel meer betekenis krijgt: een kleine stap voor een mens, een sprong voor de mensheid. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de spanning van het moment er toe leidde dat hij zich versprak.

Veel kijkplezier!

 

Steun Kloptdatwel

Precies 43 jaar geleden: landing op de maan 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.