Ergens laat in de avond van vrijdag 28 september verschenen er vreemde meldingen op de schermen van Kloptdatwel bezoekers: Kloptdatwel klopte niet meer en zou mogelijk zelfs malware serveren — Kloptdatwel leek gehackt.

In de eerste instantie vond ik het eerste bericht over de problemen niet zo verontrustend, één persoon die problemen heeft, dat zal wel aan díe persoon liggen. Een paar uur later kwam de tweede melding binnen en over het algemeen kan je stellen dat slechts een handjevol mensen de moeite ook echt neemt om een probleem te melden wanneer zich dat voordoet: veel meer zullen het ondervinden. Er was dus wel degelijk wat aan onze kant aan de hand.

Helaas had ik juist het afgelopen weekend lange tijd geen toegang tot een computer en kon ik weinig doen. Via mijn mobieltje de site bezoeken gaf geen problemen. Na mobiel wat plugins een update te hebben gegeven leek het mij wel voldoende. Dat was het echter niet. Vervolgens heb ik een herinstallatie van WordPress uitgevoerd. Dat leek direct te helpen. Maar slechts even.

Het beveiligingsgat was blijkbaar niet gedicht want de probleemmeldingen bleven binnen komen. Zojuist heb ik een bevriende computerexpert naar de installatie laten kijken en die heeft 8 ‘backdoors’ (een manier die hackers gebruiken om de site binnen te komen) verwijderd. Zeker weten of er meer zijn doen we op dit moment niet, de site lijkt nu in elk geval schoon. Mocht er een 9e ‘backdoor’ zijn dan zitten we snel weer met hetzelfde probleem.

Daarom de twee volgende zaken:

A) Controleer uw computer goed: update uw software, scan uw computer eens met een goede virusscanner die ook naar malware zoekt.

B) Mocht u vanaf nu nog problemen ondervinden (met de site zelf, dus niet met Disqus) of via uw browser meldingen krijgen dat Kloptdatwel verkeerde dingen doet, dan horen wij daar graag over op info@kloptdatwel.nl.

Onze excuses voor het ongemak. Wij vinden het echt net zo vervelend als u.

Steun Kloptdatwel

Kloptdatwel gehackt 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.