Update 22-11-2012: Lees ook deel 2. 31-12-2014: Deel 3.

 

Het NIP, Nederlandse Instituut van Psychologen, organiseert de volgende lezing:

Hierbij nodigen wij u uit voor de jaarlijkse inspiratie en expertise dag LWP

‘Hart voor je Hart’

29 november 2012  Geertekerk, Utrecht

De Energie van het Hart als Therapeutisch Instrument.
Een Introductie van de Heart Assisted Therapy door John Diepold, Ph.D.

Deze dag zal laten zien hoe Heart Assisted Therapy (HAT) kan worden ingezet in de dagelijkse praktijk. HAT maakt gebruik van het natuurlijke herstelvermogen van ons hele organisme en is een eenvoudige en tegelijkertijd krachtige manier van lichaamsgericht werken, uitvoerbaar in een gangbare therapeutische setting.

HAT gaat uit van de aard van de ontregeling: niet alleen een emotioneel geladen herinnering en het beeld dat er bij hoort wordt als focus genomen, maar ook de fysieke verstoring die hieruit voortvloeit. In HAT kalmeer je op een milde manier je zenuwstelsel, breng je de ademhaling tot rust en creëer je helderheid over het onderwerp waar je op focust. Je laat letterlijk je eigen hart spreken.

Met name bij hyper-arousal en vecht- en vluchtreacties als stress, angst en woede, werkt HAT cliëntvriendelijk en effectief. Door het milde karakter van de werkvorm is het werken via HAT behulpzaam om op een verantwoorde manier freeze-symptomen na enkelvoudig of complex trauma behandelbaar te maken en weg te laten vloeien. Ook zelf-saboterend gedrag, overmatig rationaliseren, besluiteloosheid zijn effectief met HAT te behandelen.

Wie goed uit de voeten kan met EMDR, mindfulness, of werkt met body awareness, ademhalings- en ontspanningstherapie, focussen, visualisaties of andere vormen van lichaamsgericht werken zal herkennen dat HAT al deze elementen integreert. Als therapeut volg je het proces van de cliënt en ben je op deze afgestemd; je werkt met alle opkomende associaties zonder eigen interpretaties of verklaringen te geven.

HAT is het resultaat van de exploratieve en integratieve geest van John Diepold, die sinds 1980 zijn praktijk heeft als klinisch psycholoog in Moorestown, New Jersey USA.
Door zijn open-minded nieuwsgierigheid aarzelt Diepold niet om vanzelfsprekendheden ter discussie te stellen wanneer dit in het belang is van zijn cliënten. In de loop der jaren ontwikkelde hij de HAT uit Thought Field Therapy, een vergelijkbare werkvorm waarin met meridiaanpunten wordt gewerkt. Diepold zet zich met passie in om de HAT-methode te verspreiden in de VS. Erkenning door de American Psychological Association (APA) is inmiddels een feit.
Diepold is co-auteur van het boek Evolving Thought Field Therapy. Hij werkt op dit moment aan een nieuw boek. Meer informatie over de HAT aanpak en zijn boeken kunt u vinden op www.heartassistedtherapy.net

Doelgroep:
Deze dag is bedoeld voor (GZ-)psychologen en psychotherapeuten.

Dagindeling:
– Inschrijven vanaf 9.00 uur
– Ochtendprogramma 9.30- 12.15 uur, waarin een korte pauze
– Middagprogramma 13.45- 16.45 uur, eveneens met een korte pauze.

Kosten, waarbij inbegrepen koffie/thee, lunch en borrel:
NIP leden: € 75,00
Niet NIP leden: € 95,00
Studenten: € 35,00 (hieraan is een maximum van 25 student-leden gesteld)

Accreditatie:
Wordt aangevraagd voor LWP, ELP, FGzP, K&J/NVO

NB de voertaal is Engels

Aanmelding: U kunt zich aanmelden voor deze dag via voorinschrijving.

Contactpersoon: Mw. Maryanne Breijer, lwp@psynip.nl

Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht
Routebeschrijving kunt u vinden op www.geertekerk.nl

Organisatie: Sectie LWP van het NIP

Ik stuurde daarop de volgende reactie:

————————————–

Geachte Maryanne Breijer,

Met verbazing lees ik de e-mail over de inspiratie- en ‘expertise’-dag ‘Hart voor je Hart’. Ik begrijp niet hoe het NIP als wetenschappelijke organisatie een lezing organiseert over de HAT therapie, die naar het zich laat aanzien geen enkele wetenschappelijke onderbouwing heeft. Een therapie waarbij ‘het hart je assisteert’ moet omdat ze erg onwaarschijnlijk klinkt, goed onderbouwd worden met duidelijke wetenschappelijke onderzoeken.

Heart Assisted Therapy tijdens 'expertise'-dag van het NIP 1

En juist deze onderzoeken schitteren door afwezigheid, gezien de melding “coming soon” op het ‘articles & research’ onderdeel van de website van de spreker [1]. Hoe ‘soon’ dit zal zijn is niet duidelijk. Zelfstandig zoeken naar wetenschappelijk onderzoek omtrent Heart Assisted Therapy (HAT) levert tot op heden niets op. Wel heeft John Diepold de tijd en moeite genomen om zijn therapie alvast te registreren, dat dan weer wel.

Verontrustend zijn verder zinnen als: ‘Je laat letterlijk je eigen hart spreken’. Hoezo letterlijk? Letterlijk letterlijk? Maar ook het geloof in meridiaanpunten op het lichaam is verontrustend. Iedereen die zich enigszins in de wetenschappelijke literatuur hierover heeft verdiept weet dat deze punten nooit zijn aangetoond [2]. Erger nog, deze meridiaanpunten zijn zelfs niet eens nodig voor dit soort therapieën om te werken: het kloppen op een speelgoedpop werkt namelijk ook (Waite & Holder, 2003) [3].

Ik hoop dat u zich bedenkt en voor deze lezing een ander onderwerp en spreker kan vinden of op zijn minst de zeer ongepaste accreditatieaanvraag intrekt.

mvg,

Maarten Koller

[1] http://www.heartassistedtherapy.net/Articles___Research.html (zie plaatje rechts)
[2] Meridian points do not exist: http://sram.org/media/documents/uploads/article_pdfs/5-3-03-Ramey.pdf
[3] Waite & Holder, 2003: http://www.srmhp.org/0201/emotional-freedom-technique.html

————————————–

Oproep: Mocht iemand anders wél onderzoek kunnen vinden over Heart Assisted Therapy dan lees ik die graag: info@kloptdatwel.nl staat voor u open!

Steun Kloptdatwel

Heart Assisted Therapy tijdens 'expertise'-dag van het NIP 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.