Skepter is een uitgave van de Stichting Skepsis.

Hieronder volgt een samenvatting van de artikelen uit de laatste Skepter. Wil je daarna meer lezen? Deze laatste Skepter kun je hier als proefnummer (4,-) bestellenMaar een abonnement (12,-) is natuurlijk handiger. Wil je Stichting Skepsis echt steunen dan kun je donateur worden: voor slechts 30 euro per jaar krijg je én de Skepter én gratis toegang tot ons jaarlijks congres (t.w.v. 22,50!). Wie nú donateur wordt, krijgt als welkomstcadeau alle reeds verschenen nummers van Skepter (de eerste 83 digitaal op CD-ROM).

 

SKEPTER – jaargang 25 nummer 1 1

De cover van Skepter jaargang 25 nummer 1.

VALSE MEERMINNEN 
Er werden in het verleden veel sterke verhalen over meerminnen verteld. Bijna overal waar mensen in de buurt van water wonen, zijn mensachtige waterwezens gesignaleerd. In de 18de en 19de eeuw werden er verscheidene opgezette meerminnen tentoongesteld. De laatste jaren duiken er op internet foto’s en filmpjes op van meerminnen die na een tsunami zouden zijn aangespoeld. De Amerikaanse tv-zender Animal Planet vertoonde een gedramatiseerde documentaire waarin wetenschappers ontdekten dat meerminnen nog steeds bestaan en sterk aan ons verwant zijn. Ze hebben evenals walvissen veel last van de krachtige sonarappatuur die de Amerikaanse marine tegenwoordig gebruikt.

BUITENAARDS DNA 
Waarom lijken ruimtewezens zoveel op mensen? Ontwikkelt alle leven zich noodzakelijk in dezelfde richting? Is het leven op aarde van buitenaardse oorsprong? Hebben aliens lang geleden onze aapachtige voorouders bevrucht? Hebben ze aan ons DNA zitten knutselen? Is dat misschien de reden waarom dit DNA grotendeels uit junk bestaat? Erich von Däniken en anderen hebben hierover allerlei buitengewone theorieën verkondigd. Maar die verklaren niet veel en stroken gewoonlijk niet met de huidige wetenschappelijke kennis.

BRAIN-GYM OP SCHOOL
Brain-Gym® biedt 26 lichaamsoefeningen en rituelen die
een gunstige invloed zouden hebben op de leerprestaties
van kinderen. Wie een cursus volgt, krijgt precies te
horen welke hersenprocessen worden gestimuleerd en
welke mogelijke leerproblemen worden aangepakt. De theorieën zijn echter achterhaald, ongefundeerd of onzinnig. Er bestaat geen deugdelijk onderzoek dat de claimde effecten bevestigt. Toch zijn er basisscholen die de methode hebben omarmd omdat ze zich lieten overtuigen door reclamepraatjes van onzinverkopers

PARABENEN IN COSMETICA
Cosmetische producten bevatten vaak parabenen om schimmels en bacteriën tegen te gaan. De laatste jaren wordt er op veel websites gewaarschuwd voor schadelijke effecten, waaronder borstkanker. Enkele grote cosmeticaconcerns hebben de parabenenvrees opgepikt en haken erop in met parabeenvrije producten. De veiligheid van parabenen wordt regelmatig beoordeeld door een Europees wetenschappelijk comité. Er zijn ook proeven uitgevoerd om te onderzoeken welke dagelijkse dosis parabenen men aan dieren kan toedienen zonder dat dit meetbare effecten veroorzaakt. Een honderdste deel daarvan wordt veilig geacht voor consumenten.

THERAPEUTIC TOUCH
Therapeutic Touch (TT) wordt aangeprezen als een verpleegkundige interventie die pijn, angst en onrust kan verminderen. De behandeling richt zich niet op lichaam of geest, maar op een hypothetisch energieveld, dat met de handen wordt gedetecteerd. TT-beoefenaars hebben vreemde ideeën over de aard van de energieën. Wie wetenschappelijk wil klinken, kan het elektromagnetische biovelden noemen. Er wordt gewezen op wetenschappelijke studies waaruit al meermaals zou zijn gebleken dat de methode heilzame effecten heeft. Maar deze experimenten vertonen veel gebreken. Er is geen reden om de resultaten aan buitengewone factoren of paranormale invloeden toe te schrijven. TT’ers kunnen ook niet aantonen dat ze via de veronderstelde energievelden werkelijk iets aan de weet kunnen komen.

NEPBEHANDELING VOOR VERSLAAFDEN
Verslaafden kunnen zich voor veel geld laten behandelen door artsen in het voormalige Sovjetblok. Deze artsen beweren dat ze met injecties of implantaten bepaalde receptoren in de hersenen kunnen blokkeren, waardoor de hunkering naar alcohol en drugs verdwijnt. Ze gebruiken disulfiram, dat al ruim een halve eeuw bekend is. Het zorgt ervoor dat alcohol niet meer goed wordt afgebroken, zodat je er erg ziek van wordt. Maar het werkt slechts kortstondig en lost het verslavingsprobleem niet op.

NATUURLIJKE COSMETICA 
Er verschijnen steeds meer cosmetische producten die naar
men zegt de voorkeur verdienen omdat ze geen minerale
oliën bevatten, maar louter plantaardige olie. Natuurvrienden beweren dat minerale olie je huid verstikt en je poriën verstopt. Het zou zelfs giftig zijn. Klopt dat? En is het ook waar dat plantaardige olie beter door de huid wordt opgenomen en dat het ervoor zorgt dat de huid meer vocht vasthoudt? Er is op dit gebied recentelijk onderzoek gedaan met groepen proefpersonen, maar dat heeft geen duidelijke verschillen aan het licht gebracht.

DE ILLUMINATI 
De Engelse Nesta Webster begon haar carrière in 1914 als een feministische romanschrijfster. Maar nadat ze zich had verdiept in de Franse revolutie, raakte ze ervan overtuigd dat de christelijke beschaving werd bedreigd door een geheime samenzwering van vrijmetselaars, Illuminati en joden. Websters ideeën over een netwerk van geheime genootschappen dat de wereld in haar greep wil krijgen, hadden veel invloed op andere complotdenkers. Velen zijn nog steeds bevreesd voor de macht van de Illuminati of de joodse lobby. Waar kwamen deze theorieën vandaan, waarop zijn ze gebaseerd en waarom werden ze populair?

BUITENAARDSE BEWIJZEN 
Ufologen beweren dat zij beschikken over de schedel van een buitenaards kind, twee haren van een buitenaardse vrouw, en het lichaam van een kleine buitenaardse reptilian. Er wordt geschermd met DNA-onderzoek dat deze claims ondersteunt, maar daar blijkt weinig van te kloppen. Het kindje had een waterhoofd, de reptilian was een aap en de rest is fantasie.

DRONKEN VAN 1 DRUPPEL
Professor David Edwards ontwikkelde een techniek om met één druppel alcohol een kortstondige dronkemanssensatie op te wekken door de alcohol te vernevelen tot een aerosol. Een kleine verstuiver, die hij op de markt wil brengen, zou toereikend zijn voor 21 shots. Maar het is zo goed als uitgesloten dat het echt werkt.

Meer lezen? Deze laatste Skepter kun je hier als proefnummer (4,-) bestellenMaar een abonnement (12,-) is natuurlijk handiger. Wil je Stichting Skepsis echt steunen dan kun je donateur worden: voor slechts 30 euro per jaar krijg je én de Skepter én gratis toegang tot ons jaarlijks congres (t.w.v. 22,50!). Wie nú donateur wordt, krijgt als welkomstcadeau alle reeds verschenen nummers van Skepter (de eerste 83 digitaal op CD-ROM).

Steun Kloptdatwel

SKEPTER – jaargang 25 nummer 1 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.