• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Algemeen / Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel

Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel

26 June 2013 by Pepijn van Erp 19 Comments

Vorig jaar werd de wereld opgeschrikt door een studie waaruit zou blijken dat ratten die op een dieet waren gezet van genetisch gemodificeerde (GM) maïs gigantische tumoren ontwikkelden. De bijgeleverde foto’s van ratten met lijfjes waar bulten ter grootte van pingpongballen aan alle kanten uitstaken, spraken boekdelen. Hartstikke fout spul die GM-maïs, had de Franse onderzoeker Séralini dus aangetoond. Maar de ratten die ‘normaal’ te eten kregen, waren er niet veel beter aan toe. De gebruikte rattensoort staat bekend om het ontwikkelen van dergelijke kankers. Inmiddels is die studie van alle kanten afgeschoten als prutswerk en het feit dat Séralini zijn data niet wil vrijgeven, zegt misschien ook wel genoeg. Een soortgelijke studie verscheen op 11 juni jl., nu waren varkens de klos. Na 23 weken wegkauwen van GM-voer, waren hun magen duidelijk meer ontstoken dan die van hun meer fortuinlijke soortgenoten die gewoon voer kregen. Hoewel het resultaat met iets minder schokkende foto’s werd geïllustreerd, ging het nieuws weer als een lopend vuurtje het internet over. Ook nu kwam de kritiek snel op gang en die is net zo vernietigend. Anti-GM-activisten zullen er voorlopig echter nog wel mee blijven rondzwaaien, zoals ze ook doen met het onderzoek van Séralini.

Het verschil lijkt duidelijk, het gemodificeerde voedsel pakt verschrikkelijk uit. Maar klopt dat wel?
Het verschil lijkt duidelijk, het gemodificeerde voedsel pakt verschrikkelijk uit. Maar klopt dat wel?

De Australische en Amerikaanse onderzoekers voerden 84 varkens GM-soja en -maïs en 84 andere varkens ‘normaal’ voedsel. Na vijf maanden werden ze geslacht en onderzocht door dierenartsen die niet wisten wat welk varken had gegeten. Geen verschillen werden gevonden voor voedselinname, gewichtstoename, bloedwaarden en sterfte. Wel bleek dat van de varkens op het GM-dieet maar liefst 32% een hevige ontsteking van de maag had, tegen maar 12% in de controlegroep. Een plaatje maakt het duidelijker (zie rechts).

Er is van alles mis met dit onderzoek. Dat varieert van het niet vooraf bepalen waar de onderzoekers naar zouden kijken tot het niet vermelden dat ze zelf behoorlijke belangen hebben in de biologische veehouderij. Op de website rbutr.com kun je nu al 26 links vinden naar blogs en andere artikelen die stuk voor stuk het onderzoek van Carman en haar collega’s onderuit halen. Het is teveel om hier allemaal te herhalen, maar het belangrijkste is misschien wel dat het gevonden ‘significante’ verschil hoogstwaarschijnlijk een toevalstreffer is. Alleen al omdat ze meer dan veertig zaken onderzochten, was het te verwachten dat minstens twee van die tests iets zouden opleveren met een p-waarde kleiner dan 0,05 ook als het verschil in voer niets uitmaakt. Er werd ook gevonden dat in de GM-vrije groep een stofje verhoogd was dat zou kunnen duiden op problemen met de lever, maar daar hoor je de auteurs niet over. Er zijn wel methoden om je tegen dit soort ‘cherry picking’ te beschermen, maar eigenlijk moet je van te voren gewoon goed beschrijven hoe je de statistische analyse gaat aanpakken.

Nu had het verschil in die maagonstekingsgraad wel een behoorlijk lagere p-waarde dan die standaardgrens van 0,05 namelijk 0,0044. Misschien is er dan toch iets aan de hand? Nou, zelfs als je ervan uit zou gaan dat de onderzoekers vooraf hadden bedacht dat dit de belangrijkste uitkomstwaarde zou zijn, blijkt het allemaal erg mee te vallen als je de statistiek goed doet. Want ook daar maken de onderzoekers een potje van.
De volgende tabel geeft het resultaat weer van beoordeling door de dierenartsen van de varkensmagen. Die hadden eerst een indeling in vier categorieën bepaald in een ander onderzoek en die hier blind toegepast.

GM-vrij voer GM-voer
geen ontsteking 4 8
lichte ontsteking 31 23
middelmatige ontsteking 29 18
ernstige ontsteking 9 23

Het totaal aantal varkens is wat lager dan eerder opgemerkt, 73 en 72 tegen 84 waarmee beide groepen startten. Er waren er namelijk al een stel gestorven voordat het einde van de testperiode bereikt was. Die sterfte is niet raar, maar wel meer dan je normaal gesproken kunt verwachten in een varkenshouderij. En dat roept ook weer vragen op. Maar nu even terug naar de statistiek. De onderzoekers vonden het verschil bij de ‘ernstige ontsteking’ toch wel opvallend. Ze gooiden nu al andere categorieën op een hoopje en kregen de volgende tabel:

GM-vrij voer GM-voer
geen ernstige ontsteking 64 49
ernstige ontsteking 9 23

Een significant verschil als je een Chi-kwadraattoets gebruikt (p=0,0044), maar diezelfde test had je ook kunnen doen zonder de lichtste categorieën bij elkaar te nemen. De p-waarde is dan iets minder indrukwekkend (p=0,011). Nog steeds significant als het de enige uitkomstwaarde van het onderzoek was geweest, maar met al die andere tests erbij, wordt het wat dubieus of we mogen spreken van een ‘verrassing’. Je zou natuurlijk ook ‘geen’ en ‘licht’ bij elkaar kunnen nemen en vergelijken met ‘middelmatig’ en ‘ernstig’; dan komt er niets bijzonders uit. Het heeft allemaal wat willekeurigs.
Het bijelkaar vegen van die categorieën heeft ook een ander bezwaar: het zijn categorieën die in een verhouding staan, het zijn meer dan labeltjes. Door de categorieën samen te voegen, gooi je informatie weg. Als je bijvoorbeeld in de eerste tabel de eerste en derde rij zou verwisselen, zie je een veel sterker verband tussen GM-voer en ontsteking; voor de in elkaar geschoven tabel maakt het echter niets uit. Een test (Wilcoxon) die er wel rekening meehoudt dat de categorie ‘licht’ een lagere ontstekingswaarde inhoudt dan ‘middelmatig’ laat geen significant verschil zien (p=0.281).
Er blijft dus niet zo veel van over, de skeptische statistici ook weer opgelucht. Maar het wordt eigenlijk nog erger als we Dr. Robert Friendship, een specialist op het gebied van de gezondheid van varkens, mogen geloven. Hij stelt dat de onderzoekers überhaupt niet hebben aangetoond dat er sprake was van maagontstekingen:

The researchers did a visual scoring of the colour of the lining of the stomach of pigs at the abattoir and misinterpreted redness to indicate evidence of inflammation. It does not. […] There is no relationship between the colour of the stomach in the dead, bled-out pig at a slaughter plant and inflammation.

De rode kleur zegt in dit geval dus helemaal niets. Ik hoop dat die nu wel heel erg verschijnt op de kaken van Carman en haar companen.

Via de volgende twee links van rbutr zijn de meest interessante blogs over deze kwestie wel te vinden: link1 en link2.

 

Steun Kloptdatwel

Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Zalvende Onzin – Vier redenen waarom mensen geloven in onwaarschijnlijke en onbewezen therapieën
Next Entry »
Happinez 1, 2 en 3 – 2013

Filed Under: Algemeen, Wetenschap Tagged With: genetisch gemodificeerd, GM-voedsel, Judy Carman, Séralini, statistiek

Reader Interactions

Comments

  1. Jan Willem Nienhuys says

    26 June 2013 at 09:22

    een op de 7 varkens was al dood voordat er na 5 maanden geslacht werd, en ze hadden vrijwel allemaal ontstekingen. Ik weet niks van varkens af, maar het lijkt me sowieso niet normaal. Verder is er nóg een mogelijke bron van bias. Ik denk dat dierenartsen die moeten nagaan dat een maag onstoken is, toch wel wat meer details verstrekken dan niet/beetje/veel/heel veel. Na het verkrijgen van ‘ruwe data’ en de inspectie daarvan kan men de grens tussen middelmatig en ernstig handig gekozen hebben. Of men heeft achtereen volgens een tweedeling, een driedeling, een vierdeling en een vijfdeling elk met handig gekozen grenzen zitten proberen en het ‘opzienbarendste’ resultaat eruit gevist; men kan er dan tamelijk zeker van zijn dat dit met alle overige onderzochte waarden ook is gebeurd. Met dit soort methoden kun je een telefoonboek laten bekennen.

    Nog een achterafberekening (die zich niks aantrekt van waar onderzoekers eventueel de grens tussen veel en heel veel en de grens tussen niks en weinig hebben getrokken):
    neem de eerste twee samen, en de laatste twee samen. Dan kun je met het blote oog al zien dat er niks aan de hand is (Pepijn schreef: ‘niets bijzonders’), en met Fisher’s Exact Test krijg je dan p=0,62 (tweezijdig).

    PS. Bij nader inzien lees ik hierboven: ‘eerst een indeling in vier categorieën bepaald in een ander onderzoek en die hier blind toegepast’. Dat lijkt dus in orde. Maar je weet toch niet of ze over die magen exact maar 1 ding hebben gerapporteerd, of toch wel andere manieren om de toestand van de maag te kenschetsen, bijvoorbeeld aantallen maagzweertjes.

    Log in to Reply
    • Pepijn van Erp says

      26 June 2013 at 10:41

      Die indeling lijkt in orde, maar als je die gaat gebruiken om met dit soort statistische tests uitspraken te doen, zou ik zelf eerst wel willen weten hoe robuust die indeling is. Stel dat je de grenzen een klein beetje verschuift, verandert dan het beeld sterk? Als ik het goed begrepen heb, werd die indeling gemaakt aan de hand van de grootte van de rode oppervlakken en de intensiteit. Dat zijn waarden die je goed objectief kunt vaststellen door er foto’s van te maken en er met een grafisch programma een waarde aan toe te kennen. Dan zit je niet met die 4 categorieën, maar met data die een veel meer continu karakter heeft.

      Log in to Reply
  2. Jan Willem Nienhuys says

    26 June 2013 at 11:37

    Nog een opmerking: die 0,0044 kan wel heel klein lijken, maar als je 40 keer een p-waarde uitrekent, heb je een kans van 1 op 6 dat er zo’n kleine waarde tussen zit. Als je in feite voor elke gerapporteerde waarde 5 manieren hebt zitten proberen om de gegevens gunstig te groeperen, heb je jezelf 200 kansen gegeven, en heb je nog maar 37% (= 1/e) kans dat je slechts p-waarden van boven de 0,005 vindt.

    Log in to Reply
  3. Pepijn van Erp says

    26 June 2013 at 18:01

    Judy Carman had nog wel commentaar op de eerste kritiek op de gebruikte statistische test: http://gmojudycarman.org/reply-to-andrew-kniss-blog-on-statistics/ Maar sinds die kritiek wat beter onderbouwd werd, heeft ze het er niet meer over gehad.

    Log in to Reply
  4. Ragnar764 says

    27 June 2013 at 00:36

    Zouden er ook überhaupt nog nadelen kleven aan het vervaardigen van genetisch gemodificeerd voedsel.

    Dit las ik zelfs op een scholierenforum.

    http://www.scholieren.com/betoog/22382

    Nog wat links:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_technologie#Potenti.C3.ABle_nadelen

    http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/21/252/de-mogelijke-nadelen-van-genetisch-gemanipuleerd-voedsel.html

    Lees bij de link verwijzend naar Wikipedia maar eens goed onder het kopje “potentiële nadelen”, langzamerhand begin ik mij af te vragen voor wie of wat jullie eigenlijk werkzaam zijn. 🙂

    Log in to Reply
  5. Tristan_Noelmans says

    27 June 2013 at 12:59

    Pepijn, je zou eens een stukje moeten maken over “statistiek voor dummies” want bij je uitleg van de interpretatie van de gegevens verlies je me soms volledig. De Texas Sharpshooter die ken ik en die begrijp ik, maar dat gegoochel met de p-waardes enzo, dat gaat mijn petje te boven.

    Log in to Reply
    • Pepijn van Erp says

      27 June 2013 at 15:07

      Sorry 😉 Ik probeer juist een beetje het belang van die p-waarden te relativeren. Zoals hopelijk duidelijk is geworden kun je er behoorlijk mee rommelen en dat gebeurt ook, omdat er zo’n belang op ligt om een ‘significant’ resultaat te kunnen laten zien in een artikel (gewoonlijk p<0,05).

      Log in to Reply
      • frankeren says

        27 June 2013 at 15:28

        Vroeger heette dat toch gewoon “met 95% zekerheid”?

        Log in to Reply
  6. random facts says

    27 June 2013 at 14:17

    Nog leuker wordt het als je de data herschikt in 2 categorieën (en waarom niet?), te weten wél ontstoken en niet ontstoken… Dan blijkt GM voer veeeeel gezonder te zijn!

    Log in to Reply
    • frankeren says

      27 June 2013 at 14:43

      Tja, waarom niet!

      “100 procent meer kans op een ontstekingvrije maag!”

      Ik dacht ik ga eens googelen wat een normaal percentage is, want waarom heeft meer dan 90% van de varkens een ontstoken maag? Dat lijkt me niet normaal.

      Ik heb het opgegeven omdat ik allemaal kwak-sites in google zie die het bericht dat gentech food maagzweren veroorzaakt vermelden.

      Log in to Reply
      • Pepijn van Erp says

        27 June 2013 at 15:05

        Het is dus volgens dr. Friendship niet eens zeker dat er sprake was van ontstekingen. De bloedwaarden die gemeten zijn, geven geen aanleiding om een verschil in gezondheid tussen beiden groepen te veronderstellen, maar ik geloof niet dat ze specifieke stofjes gemeten hebben die kunnen wijzen op ontsteking.

        Log in to Reply
        • frankeren says

          27 June 2013 at 15:19

          Precies.

          A swine health specialist at the University of Guelph in Canada concludes that the redness observed by Carman et al is not even a reliable indicator of inflammation.)

          http://www.marklynas.org/2013/06/gmo-pigs-study-more-junk-science/

          Daar wordt ook getwijfeld aan de gezondheid van de varkens met 14% sterfte.

          Ik vond dat voor biggen 14% sterfte niet abnormaal is, maar voor vleesvarkens is dat 3,5%.
          http://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/2011_actieplan_varkenshouderij.pdf

        • Renate1 says

          28 June 2013 at 11:50

          Uiteindelijk sterft 100% van de vleesvarkens.

        • frankeren says

          28 June 2013 at 12:48

          Gelukkig wèl!

  7. Pepijn van Erp says

    5 March 2014 at 11:30

    Staatsecretaris Sharon Dijksma heeft dit onderzoek blijkbaar zelfs laten beoordelen door de NVWA en Rikilt/RIVM: http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/3/Onderzoek-effect-transgeen-voer-deugt-niet-1474455W/ Die waren vast snel klaar met hun oordeel …

    Log in to Reply

Trackbacks

  1. Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel says:
    1 July 2013 at 13:50

    […] via Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel. […]

    Log in to Reply
  2. [Ctrl-P] Julee K: I’ve Looked At #GMOs From Both Sides Now | skepfile·be says:
    5 July 2013 at 08:23

    […] dezelfde context wil ik ook snel het artikel Opnieuw dubieus onderzoek van tegenstanders genetisch gemodificeerd voedsel van Pepijn van Erp vermelden (kloptdatwel.nl, 26 juni 2013). Hierin bespreekt Van Erp het […]

    Log in to Reply
  3. March Against Myths About Modification - Kloptdatwel? says:
    18 March 2015 at 06:01

    […] als het GRACE project ontkracht), en op zijn slechtst bewust misleidend (Seralini et al., 2012, Carman, et al., 2013). Het Seralini onderzoek klinkt waarschijnlijk wel bekend in de oren, aangezien het al een keer […]

    Log in to Reply
  4. Nieuwe angsthype: van GMO-voedsel krijg je autisme says:
    17 January 2017 at 23:29

    […] aan het eveneens ingetrokken onderzoek van Séralini. En in haar presentatie noemt ze ook nog het onderzoek van Carman, dat ik eerder besproken heb op Kloptdatwel. Ze heeft dus wel een neus voor dubieus […]

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • Error
  • SBM
Inschrijvingen Skepsiscongres 2025 geopend: Was vroeger alles beter?
9 May 2025 - Ward van Beek
Inschrijvingen Skepsiscongres 2025 geopend: Was vroeger alles beter?

.Het vorige congres ligt nog vers in ons geheugen, maar omdat ontwikkelingen steeds sneller gaan zijn wij alweer druk bezig met het Skepsiscongres 2025, op zaterdag 1 november a.s.  De maatschappij bekeken met een skeptische bril Je hoort het vaak:…Lees meer Inschrijvingen Skepsiscongres 2025 geopend: Was vroeger alles beter? › [...]

Graancirkels op European Skeptics Congress 2024
7 May 2025 - SkepsisSiteBeheerder
Graancirkels op European Skeptics Congress 2024

Voordracht van Francesco Grassi op ESC2024 in Lyon.Lees meer Graancirkels op European Skeptics Congress 2024 › [...]

SKEPP wordt 35… en dat vieren ze!
27 April 2025 - SkepsisSiteBeheerder
SKEPP wordt 35… en dat vieren ze!

Onze Belgische zusterorganisatie SKEPP bestaat dit jaar 35 jaar. Op zaterdag 10 mei vieren ze dat met een mooi programma. Hoofdgast is de bekende skepticus en emeritus hoogleraar psychologie Chris French die onlangs ook tot erelid van SKEPP werd benoemd.…Lees meer SKEPP wordt 35… en dat vieren ze! › [...]

RSS Error: A feed could not be found at `https://skepp.be/feed`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

Brainspotting is Classic Pseudoscience
14 May 2025 - Steven Novella

Have you heard of brainspotting? It’s been around since 2003 when it was invented out of whole cloth (not “discovered”) by psychotherapist David Grand. It seems to be gaining in popularity recently, so it is worth the SBM treatment. Here is how proponents describe the alleged phenomenon: “Brainspotting makes use of this natural phenomenon through its use of relevant eye positions. This […] The post Brainspotting is Classic Pseudoscience first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Lysenkoism 2.0 and the dismantling of the NIH
12 May 2025 - David Gorski

Robert F. Kennedy Jr.'s "make America healthy again" is basically Lysenko 2.0. It's come to the NIH and is destroying the crown jewel of US biomedical research with ideology and cronyism. The post Lysenkoism 2.0 and the dismantling of the NIH first appeared on Science-Based Medicine. [...]

David Geier, Mail Order Pharmacist
10 May 2025 - Kathleen Seidel

David Geier was in the drug business. What was he selling before the FDA stepped in? The post David Geier, Mail Order Pharmacist first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Wouter Jansen on Ben ik zelf eigenlijk een beetje vrij van bullshit?Persoonlijk vind ik het een beetje een slap stuk hierboven. Wat de schrijver lijkt te doen is identiek aan wat
  • Renate1 on Ben ik zelf eigenlijk een beetje vrij van bullshit?Tja, bij de uitspraak van de heer Bregman dat de meeste mensen deugen, wil ik daar graag de woorden 'in
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (19-2025)@Richard Rasker Ik denk dat het antwoord "hersenloos" is. We moeten hier het hoofd maar koel houden, het gek geworden
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (19-2025)@ Richard Rasker, Inderdaad. Veel van wat nu wordt afgeschaft door de regering van de VS, was juist bedoeld om
  • Richard Rasker on De linke weekendbijlage (19-2025)@Hans1263 Het intrieste is dat men met het opheffen van USAID en andere federale programma's en diensten juist het exacte

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2025 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in