Vorige week spoelde een karkas van een zeedier in vergevorderde staat van ontbinding aan op het strand bij het Spaanse plaatsje Villaricos en zorgde voor enige ophef. Het vier meter lange skelet zag er nogal wereldvreemd uit en dat leken wel een soort hoorns bij wat de kop zou moeten zijn. De Spanjaarden die zich er over bogen, kwamen niet met een duidelijke conclusie. De resten werden begraven en idenficatie zou alleen nog aan de hand van de foto’s kunnen plaatsvinden. Fijn materiaal voor het schrijven van spannende koppen op diverse websites: “What The Hell Is This Horned Sea Monster That Washed Ashore in Spain?“en “Dragon corpse washes ashore in Spain” bijvoorbeeld. Maar intussen weten we bijna zeker wat het is: een haai.

Aangespoeld skelet van wat hoogstwaarschijnlijk een haai is. De 'hoorns'  zorgden voor wat verwarring.

Aangespoeld skelet van wat hoogstwaarschijnlijk een haai is. De ‘hoorns’ zorgden voor wat verwarring.

Wetenschapsjournalist en viskenner Arno van ‘t Hoog wees mij er woensdag via Twitter al op dat het waarschijnlijk om een haai gaat. Een afbeelding van de lamellen die zitten in de staart van een haai en die goed overeenkomen met wat we in de foto linksboven aan het eind van het ‘monster’ zien, overtuigde me. Ook visbioloog Dean Grubbs, een haaienexpert van Florida State University is het daar mee eens. Aan NBC News liet hij weten dat het zeker een haaienskelet is. Alleen de ‘hoorns’ brachten hem ook nog even in verwarring, maar het is het zogenaamde scapulocoracoid, wat je bij mensen als het schouderblad kunt terugvinden.

Geen cryptide dus. Haaienskeletten hebben, zoals Van ‘t Hoog ook aangaf, vaker gezorgd voor speculaties over onbekende zeemonsters. Een beroemd voorbeeld is het skelet dat door de Japanse trawler Zuiyo-maru werd opgevist en dat sommigen aanleiding gaf om te denken dat er nu nog Plesiosaurussen rondzwemmen. Voor de geïntereseerde: een podcast van Monstertalk die aan die zaak is gewijd.

 

Steun Kloptdatwel

Monsterachtig skelet van haai spoelt aan op Spaanse kust 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.