• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Algemeen / Kwakzalverij in sterrenkeuken?

Kwakzalverij in sterrenkeuken?

9 October 2013 by Pepijn van Erp 15 Comments

Chefkok Moshik Roth, in bezit van twee Michelinsterren, en ondernemer Salem Samhoud openen eind deze maand een innovatief restaurant in Amsterdam onder de naam &Samhoud Foodlab. Ze gaan onder andere ‘genboosters’ serveren, voedsel dat verrijkt is met ‘natuurlijk DNA extract’. Een wereldprimeur! Die boosters zouden allerlei processen in het menselijk lichaam moeten gaan verbeteren. In een interview aan Horeca Entree vertelt Roth er iets meer over. De DNA extracten worden geleverd door het Centre for Enhanced Food uit Wageningen, diepgevroren in vloeibaar stikstof en pas op het laatst vermengd met de rest van de ingrediënten. Het is allemaal uiterst geheim, Roth wil zelfs niet loslaten of het om menselijk DNA gaat of wat anders. Genetisch gemodificeerd is het natuurlijk niet, dat moet ons geruststellen.

genboosters
Kader bij het interview in Horeca Entree

 

Klinkt dat niet fascinerend en wetenschappelijk verantwoord? RNA interference kende ik al wel; dat is een proces waarbij je RNA moleculen gebruikt om bepaalde genen uit te schakelen, een belangrijke ontwikkeling die in 2006 met een Nobelprijs beloond werd. DNA interference vind je echter ook wel als term voor processen die hier op voortborduren. De vooruitzichten van dit soort gentechnologie wordt meestal gezocht in de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen. Zou het ook wat kunnen doen voor de probleempjes die het foodlab ons voorschotelt? Welk gen zou er platgelegd moeten worden om een hoger energieniveau te krijgen of een optimaal concentratievermogen? Dat ze dat weten, en dat dat zo universeel is dat het bij iedere klant hetzelfde werkt. Goh, wat mooi. En dat je het gewoon met gastronomische hoogstandjes tot je kunt nemen. Dat die DNA fragmentjes via je spijsvertering heelhuids je bloedbaan weten te bereiken en zo naar de juiste cellen zwemmen om daar hun nuttige werk te doen. Knap hoor, wat kunnen ze toch veel tegenwoordig …

Dat het Centre for Enhanced Food (CFEF) in Wageningen zit, schept wellicht de verwachting dat het iets met de Universiteit Wageningen van doen zou hebben (in een artikel op foodinspiration staat zelfs een linkje in de tekst naar de WUR). Op de contactpagina van CFEF staat geen adres, maar wel een postbusnummer, waarvan niet zo ingewikkeld is na te gaan, dat dit gedeeld wordt met andere bedrijven, die gevestigd zijn in een bedrijvenpand in Wageningen.
Ik stuurde CFEF een mailtje via het contactformulier. Of ze mij misschien konden wijzen op wetenschappelijk onderzoek dat aannemelijk zou maken dat die DNA-extracten zo ongeschonden het spijsverteringstraject kunnen doorstaan dat er nog een ietsie van DNA interference sprake zou kunnen zijn. Bijna direct kreeg ik antwoord: een ‘out of office reply’ van een Public Relations Expert van Typhoon Hospitality, een bedrijf dat zich specialiseert in PR en marketing voor de hospitality industry. &Samhoud Foodlab staat als één van de projecten op hun homepage. Marketinggrapje.

Update 31-10-2013
Goed ingeschat dat het een hoax was, maar ik ben toch verrast dat het een samenwerkingsverband blijkt te zijn met het Netherlands Genomics Initiative. In een filmpje op Food for Thought wordt het iets uitgelegd.

 

Steun Kloptdatwel

Kwakzalverij in sterrenkeuken? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Zorgverzekeraars halen Kackadorisprijs 2013 binnen
Next Entry »
Theorie over Jezus als Romeins propagandamiddel rammelt aan alle kanten

Filed Under: Algemeen, Hoax, Pseudowetenschap Tagged With: chefkok, dna, genbooster, marketing, Moshik Roth, Salem Samhoud, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Jan Willem Nienhuys says

    9 October 2013 at 18:02

    In welk voedsel zit eigenlijk weinig DNA? In melk (dus alle zuivelproducten) zit denk ik geen DNA, en in een bevrucht ei zit waarschijnlijk precies 1 cel met DNA erin, maar in bladgroente en vlees (maar minder in bloedworst) zit in elke cel ook een portie DNA. Zou er DNA in friet zitten? En in allerlei soorten zaden zoals erwten en bonen? En in rijst of tarwe? En meel dan (patentbloem – maizena)? Ik denk dat er in volkorenmeel wel DNA zit. In brood zit er in elk geval DNA uit het gist.

    Log in to Reply
  2. Ragnar764 says

    10 October 2013 at 00:16

    Ik heb nog nooit een dergelijk *&^% verhaal gelezen, verder commentaar hierop lijkt me volstrekt overbodig.

    Log in to Reply
  3. Hans1263 says

    10 October 2013 at 08:19

    Wie gaat er nu – ongetwijfeld duur – eten in een restaurant dat in zijn naam een laboratorium suggereert? Zou je dat DNA proeven? Ik vermoed dat dit al meteen op een teleurstelling uitloopt. En over de gemelde effecten van het “natuurlijk” DNA-extract kun je nu al opmerken dat die nihil zullen zijn. Gelukkig hebben we een maagdarmkanaal dat voor een grondige afbraak zorgt. Stel je voor, dagelijks al dat “natuurlijk” DNA onveranderd in je bloedbaan.

    Log in to Reply
    • Jan Willem Nienhuys says

      10 October 2013 at 11:03

      Volgens mij kan de ‘bloedbaan’ wel wat hebben. Bij een zwangere vrouw zitten er toch ook cellen van de fetus in het bloed? Niet veel maar genoeg naar ik meen om er diagnostiek mee te doen. Zolang dat DNA niet in een levende cel zit kan het weinig schade aanrichten.

      Log in to Reply
      • Hans1263 says

        10 October 2013 at 11:28

        Mee eens, ik bedoelde mijn uitlating ironisch, gebaseerd op de afbraak van voedingsstoffen in het maagdarmkanaal.

        Log in to Reply
  4. Michael Zoutendijk says

    11 October 2013 at 09:47

    Wat een KLINKKLARE ONZIN verkopen ze daar. Zou er toevallig DNA erin zitten (wat ik dus ten zeerste betwijfel!) dan nog zou het compleet worden opgelost door het maagzuur. MAW: compleet waardeloos!!!

    Echte stierenstront die zaak!

    Log in to Reply
    • Pepijn van Erp says

      11 October 2013 at 10:44

      Ik hoop dat het toch wel duidelijk werd in mijn stuk, dat het allemaal maar een PR grapje blijkt te zijn.Het marketingbedrijf vroeg me inmiddels of ik interesse in had om op de gastenlijst voor de opening geplaatst te worden. Zij kunnen dus ook wel lachen om het doorprikken van hun stuntje, ‘There’s no such thing as bad publicity’.

      Log in to Reply
      • Hans1263 says

        11 October 2013 at 12:14

        Merkwaardig grapje van die marketingboys. Gebrek aan fantasie? Bad publicity bestaat m.i. wel degelijk. Ik ga wel ergens anders eten.

        Log in to Reply
        • Hans1263 says

          11 October 2013 at 14:34

          Om een goed restaurant te kiezen heb ik geen al dan niet onzinnige of fantasierijke marketing nodig; de kok moet gewoon goed koken, dat is voldoende.

      • Ragnar764 says

        11 October 2013 at 22:43

        Een beetje dubieus grapje overigens, ik denk dat meer mensen geneigd zijn dit serieus te nemen dan wenselijk is.

        Dit soort van reclame stuntjes worden we nu bepaald om bovengenoemde reden niet echt enthousiast over.

        Log in to Reply
        • Pepijn van Erp says

          11 October 2013 at 22:44

          Ik neem aan dat ze bij de opening op 31 oktober wel zullen uitleggen hoe de vork in de steel zit.

        • Ragnar764 says

          11 October 2013 at 23:02

          Dat is hun geraden ook. 🙂

      • arend hermans says

        14 October 2013 at 14:40

        lekker, doen! Als je maar weet dat Moshik Roth een uitstekende kok is!

        Log in to Reply
  5. Ragnar764 says

    11 October 2013 at 14:14

    Juist zeer fantasierijke marketingmanagers (want hoe komen ze erop), die met dit onzinnige concept weer heel wat onwetende zieltjes voor de mal houden.

    Zo zie je maar weer, onwetendheid is de bron van alle kwaad.

    Log in to Reply
  6. Pepijn van Erp says

    1 November 2013 at 00:39

    Er zat toch iets meer achter de hoax, zie de update.

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • Error
  • SBM
Inschrijvingen Skepsiscongres 2025 geopend: Was vroeger alles beter?
9 May 2025 - Ward van Beek
Inschrijvingen Skepsiscongres 2025 geopend: Was vroeger alles beter?

.Het vorige congres ligt nog vers in ons geheugen, maar omdat ontwikkelingen steeds sneller gaan zijn wij alweer druk bezig met het Skepsiscongres 2025, op zaterdag 1 november a.s.  De maatschappij bekeken met een skeptische bril Je hoort het vaak:…Lees meer Inschrijvingen Skepsiscongres 2025 geopend: Was vroeger alles beter? › [...]

Graancirkels op European Skeptics Congress 2024
7 May 2025 - SkepsisSiteBeheerder
Graancirkels op European Skeptics Congress 2024

Voordracht van Francesco Grassi op ESC2024 in Lyon.Lees meer Graancirkels op European Skeptics Congress 2024 › [...]

SKEPP wordt 35… en dat vieren ze!
27 April 2025 - SkepsisSiteBeheerder
SKEPP wordt 35… en dat vieren ze!

Onze Belgische zusterorganisatie SKEPP bestaat dit jaar 35 jaar. Op zaterdag 10 mei vieren ze dat met een mooi programma. Hoofdgast is de bekende skepticus en emeritus hoogleraar psychologie Chris French die onlangs ook tot erelid van SKEPP werd benoemd.…Lees meer SKEPP wordt 35… en dat vieren ze! › [...]

RSS Error: A feed could not be found at `https://skepp.be/feed`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

David Geier, Mail Order Pharmacist
10 May 2025 - Kathleen Seidel

David Geier was in the drug business. What was he selling before the FDA stepped in? The post David Geier, Mail Order Pharmacist first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Dr. Vinay Prasad is Now the Medical Establishment. It’s His Job to Run RCTs, and It’s Our Job to Call Him a Lying Piece of $#!& if He Fails.
9 May 2025 - Jonathan Howard

"I wish Vinay all the best for his new role. It's a whole new state of play when the buck stops with you." The post Dr. Vinay Prasad is Now the Medical Establishment. It’s His Job to Run RCTs, and It’s Our Job to Call Him a Lying Piece of $#!& if He Fails. first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Breathing Easy: Treating Allergic Rhinitis
8 May 2025 - Scott Gavura

Spring is a miserable season for those with seasonal allergies. There are effective drug- and non-drug measures that can control most symptoms effectively. The post Breathing Easy: Treating Allergic Rhinitis first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Klaas van Dijk on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc JacobsOp https://archive.is/1Exnu staat een gearchiveerde versie van een recente posting van Ronald Meester op LinkedIn. In deze posting verwijst
  • Klaas van Dijk on Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc JacobsEen verbeterde versie van Hoofdstuk 6 van dit rapport van Ronald Meester en Marc Jacobs is op 22 april 2025
  • Hans1263 on Volgens Maurice de Hond beschikt hij over telepathische gavenHet filmpje waarin hij een trucje met Jeroen Pauw uithaalt, bewijst natuurlijk helemaal niets, ja misschien het denkniveau van De
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (17-2025)En de paashaas is er snel vandoor gegaan,
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (17-2025)@Renate1 Nee, de paashaas heeft het in een mandje op zijn rug. 😅😅😅

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2025 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in