Chefkok Moshik Roth, in bezit van twee Michelinsterren, en ondernemer Salem Samhoud openen eind deze maand een innovatief restaurant in Amsterdam onder de naam &Samhoud Foodlab. Ze gaan onder andere ‘genboosters’ serveren, voedsel dat verrijkt is met ‘natuurlijk DNA extract’. Een wereldprimeur! Die boosters zouden allerlei processen in het menselijk lichaam moeten gaan verbeteren. In een interview aan Horeca Entree vertelt Roth er iets meer over. De DNA extracten worden geleverd door het Centre for Enhanced Food uit Wageningen, diepgevroren in vloeibaar stikstof en pas op het laatst vermengd met de rest van de ingrediënten. Het is allemaal uiterst geheim, Roth wil zelfs niet loslaten of het om menselijk DNA gaat of wat anders. Genetisch gemodificeerd is het natuurlijk niet, dat moet ons geruststellen.
Klinkt dat niet fascinerend en wetenschappelijk verantwoord? RNA interference kende ik al wel; dat is een proces waarbij je RNA moleculen gebruikt om bepaalde genen uit te schakelen, een belangrijke ontwikkeling die in 2006 met een Nobelprijs beloond werd. DNA interference vind je echter ook wel als term voor processen die hier op voortborduren. De vooruitzichten van dit soort gentechnologie wordt meestal gezocht in de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen. Zou het ook wat kunnen doen voor de probleempjes die het foodlab ons voorschotelt? Welk gen zou er platgelegd moeten worden om een hoger energieniveau te krijgen of een optimaal concentratievermogen? Dat ze dat weten, en dat dat zo universeel is dat het bij iedere klant hetzelfde werkt. Goh, wat mooi. En dat je het gewoon met gastronomische hoogstandjes tot je kunt nemen. Dat die DNA fragmentjes via je spijsvertering heelhuids je bloedbaan weten te bereiken en zo naar de juiste cellen zwemmen om daar hun nuttige werk te doen. Knap hoor, wat kunnen ze toch veel tegenwoordig …
Dat het Centre for Enhanced Food (CFEF) in Wageningen zit, schept wellicht de verwachting dat het iets met de Universiteit Wageningen van doen zou hebben (in een artikel op foodinspiration staat zelfs een linkje in de tekst naar de WUR). Op de contactpagina van CFEF staat geen adres, maar wel een postbusnummer, waarvan niet zo ingewikkeld is na te gaan, dat dit gedeeld wordt met andere bedrijven, die gevestigd zijn in een bedrijvenpand in Wageningen.
Ik stuurde CFEF een mailtje via het contactformulier. Of ze mij misschien konden wijzen op wetenschappelijk onderzoek dat aannemelijk zou maken dat die DNA-extracten zo ongeschonden het spijsverteringstraject kunnen doorstaan dat er nog een ietsie van DNA interference sprake zou kunnen zijn. Bijna direct kreeg ik antwoord: een ‘out of office reply’ van een Public Relations Expert van Typhoon Hospitality, een bedrijf dat zich specialiseert in PR en marketing voor de hospitality industry. &Samhoud Foodlab staat als één van de projecten op hun homepage. Marketinggrapje.
Update 31-10-2013
Goed ingeschat dat het een hoax was, maar ik ben toch verrast dat het een samenwerkingsverband blijkt te zijn met het Netherlands Genomics Initiative. In een filmpje op Food for Thought wordt het iets uitgelegd.
Jan Willem Nienhuys says
In welk voedsel zit eigenlijk weinig DNA? In melk (dus alle zuivelproducten) zit denk ik geen DNA, en in een bevrucht ei zit waarschijnlijk precies 1 cel met DNA erin, maar in bladgroente en vlees (maar minder in bloedworst) zit in elke cel ook een portie DNA. Zou er DNA in friet zitten? En in allerlei soorten zaden zoals erwten en bonen? En in rijst of tarwe? En meel dan (patentbloem – maizena)? Ik denk dat er in volkorenmeel wel DNA zit. In brood zit er in elk geval DNA uit het gist.
Ragnar764 says
Ik heb nog nooit een dergelijk *&^% verhaal gelezen, verder commentaar hierop lijkt me volstrekt overbodig.
Hans1263 says
Wie gaat er nu – ongetwijfeld duur – eten in een restaurant dat in zijn naam een laboratorium suggereert? Zou je dat DNA proeven? Ik vermoed dat dit al meteen op een teleurstelling uitloopt. En over de gemelde effecten van het “natuurlijk” DNA-extract kun je nu al opmerken dat die nihil zullen zijn. Gelukkig hebben we een maagdarmkanaal dat voor een grondige afbraak zorgt. Stel je voor, dagelijks al dat “natuurlijk” DNA onveranderd in je bloedbaan.
Jan Willem Nienhuys says
Volgens mij kan de ‘bloedbaan’ wel wat hebben. Bij een zwangere vrouw zitten er toch ook cellen van de fetus in het bloed? Niet veel maar genoeg naar ik meen om er diagnostiek mee te doen. Zolang dat DNA niet in een levende cel zit kan het weinig schade aanrichten.
Hans1263 says
Mee eens, ik bedoelde mijn uitlating ironisch, gebaseerd op de afbraak van voedingsstoffen in het maagdarmkanaal.
Michael Zoutendijk says
Wat een KLINKKLARE ONZIN verkopen ze daar. Zou er toevallig DNA erin zitten (wat ik dus ten zeerste betwijfel!) dan nog zou het compleet worden opgelost door het maagzuur. MAW: compleet waardeloos!!!
Echte stierenstront die zaak!
Pepijn van Erp says
Ik hoop dat het toch wel duidelijk werd in mijn stuk, dat het allemaal maar een PR grapje blijkt te zijn.Het marketingbedrijf vroeg me inmiddels of ik interesse in had om op de gastenlijst voor de opening geplaatst te worden. Zij kunnen dus ook wel lachen om het doorprikken van hun stuntje, ‘There’s no such thing as bad publicity’.
Hans1263 says
Merkwaardig grapje van die marketingboys. Gebrek aan fantasie? Bad publicity bestaat m.i. wel degelijk. Ik ga wel ergens anders eten.
Hans1263 says
Om een goed restaurant te kiezen heb ik geen al dan niet onzinnige of fantasierijke marketing nodig; de kok moet gewoon goed koken, dat is voldoende.
Ragnar764 says
Een beetje dubieus grapje overigens, ik denk dat meer mensen geneigd zijn dit serieus te nemen dan wenselijk is.
Dit soort van reclame stuntjes worden we nu bepaald om bovengenoemde reden niet echt enthousiast over.
Pepijn van Erp says
Ik neem aan dat ze bij de opening op 31 oktober wel zullen uitleggen hoe de vork in de steel zit.
Ragnar764 says
Dat is hun geraden ook. 🙂
arend hermans says
lekker, doen! Als je maar weet dat Moshik Roth een uitstekende kok is!
Ragnar764 says
Juist zeer fantasierijke marketingmanagers (want hoe komen ze erop), die met dit onzinnige concept weer heel wat onwetende zieltjes voor de mal houden.
Zo zie je maar weer, onwetendheid is de bron van alle kwaad.
Pepijn van Erp says
Er zat toch iets meer achter de hoax, zie de update.