Chefkok Moshik Roth, in bezit van twee Michelinsterren, en ondernemer Salem Samhoud openen eind deze maand een innovatief restaurant in Amsterdam onder de naam &Samhoud Foodlab. Ze gaan onder andere ‘genboosters’ serveren, voedsel dat verrijkt is met ‘natuurlijk DNA extract’. Een wereldprimeur! Die boosters zouden allerlei processen in het menselijk lichaam moeten gaan verbeteren. In een interview aan Horeca Entree vertelt Roth er iets meer over. De DNA extracten worden geleverd door het Centre for Enhanced Food uit Wageningen, diepgevroren in vloeibaar stikstof en pas op het laatst vermengd met de rest van de ingrediënten. Het is allemaal uiterst geheim, Roth wil zelfs niet loslaten of het om menselijk DNA gaat of wat anders. Genetisch gemodificeerd is het natuurlijk niet, dat moet ons geruststellen.

genboosters

Kader bij het interview in Horeca Entree

 

Klinkt dat niet fascinerend en wetenschappelijk verantwoord? RNA interference kende ik al wel; dat is een proces waarbij je RNA moleculen gebruikt om bepaalde genen uit te schakelen, een belangrijke ontwikkeling die in 2006 met een Nobelprijs beloond werd. DNA interference vind je echter ook wel als term voor processen die hier op voortborduren. De vooruitzichten van dit soort gentechnologie wordt meestal gezocht in de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen. Zou het ook wat kunnen doen voor de probleempjes die het foodlab ons voorschotelt? Welk gen zou er platgelegd moeten worden om een hoger energieniveau te krijgen of een optimaal concentratievermogen? Dat ze dat weten, en dat dat zo universeel is dat het bij iedere klant hetzelfde werkt. Goh, wat mooi. En dat je het gewoon met gastronomische hoogstandjes tot je kunt nemen. Dat die DNA fragmentjes via je spijsvertering heelhuids je bloedbaan weten te bereiken en zo naar de juiste cellen zwemmen om daar hun nuttige werk te doen. Knap hoor, wat kunnen ze toch veel tegenwoordig …

Dat het Centre for Enhanced Food (CFEF) in Wageningen zit, schept wellicht de verwachting dat het iets met de Universiteit Wageningen van doen zou hebben (in een artikel op foodinspiration staat zelfs een linkje in de tekst naar de WUR). Op de contactpagina van CFEF staat geen adres, maar wel een postbusnummer, waarvan niet zo ingewikkeld is na te gaan, dat dit gedeeld wordt met andere bedrijven, die gevestigd zijn in een bedrijvenpand in Wageningen.
Ik stuurde CFEF een mailtje via het contactformulier. Of ze mij misschien konden wijzen op wetenschappelijk onderzoek dat aannemelijk zou maken dat die DNA-extracten zo ongeschonden het spijsverteringstraject kunnen doorstaan dat er nog een ietsie van DNA interference sprake zou kunnen zijn. Bijna direct kreeg ik antwoord: een ‘out of office reply’ van een Public Relations Expert van Typhoon Hospitality, een bedrijf dat zich specialiseert in PR en marketing voor de hospitality industry. &Samhoud Foodlab staat als één van de projecten op hun homepage. Marketinggrapje.

Update 31-10-2013
Goed ingeschat dat het een hoax was, maar ik ben toch verrast dat het een samenwerkingsverband blijkt te zijn met het Netherlands Genomics Initiative. In een filmpje op Food for Thought wordt het iets uitgelegd.

 

Steun Kloptdatwel

Kwakzalverij in sterrenkeuken? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.