Op vakantie loop je nog eens tegen onverwachte dingen aan. Zo bezocht ik op 3 augustus jl. het Hunebedcentrum in Borger. Op elke andere dag al een bezoekje waard, maar nu was er een extra attractie: een ‘oertijdmarkt op het gebied van archeologie, mineralen en fossielen’. Het was een gezellige drukte met inderdaad veel kraampjes die informatie gaven over archeologie in Drenthe, fossielen en halfedelstenen. De markt bleek echter ook door diverse aanbieders van pseudowetenschappelijke nonsens en regelrechte kwakzalverij geïnfiltreerd te zijn!

Chembusters tegen chemtrails en voor 'gewoon ouderwetse Nederlandse luchten'

Chembusters tegen chemtrails en voor ‘gewoon ouderwetse Nederlandse luchten’

Chembusters

Natuurlijk had ik wel wat zweveritis verwacht, er is nu eenmaal een hoop kwakzalverij waarin halfedelstenen en mineralen gebruikt worden. Maar wat ik aantrof, ging toch wel een stukje verder. Zo hadden complotdenkers een plekje gekregen om hun producten tegen chemtrails te promoten. Deze Chembusters van ene Monique Calis zouden inwerken op het droppen van chemische stoffen door vliegtuigen. Nu moet je al behoorlijk veel fantasie hebben om in het wereldwijde complot rond chemtrails te geloven, maar nog net een beetje meer om te denken dat deze ‘kunstwerkjes’ de strepen in de lucht veel sneller doen verdwijnen en ‘weer gewoon ouderwetse Nederlandse luchten’ laten verschijnen.
Het is geïnspireerd op de Cloudbusters van Wilhelm Reich, die ook de term orgone energie bedacht. De parallelle buizen zouden de (slechte) orgone energie aan de lucht onttrekken en in een absorberend medium kunnen opslaan. Bij Reich was dat nog water, maar zijn navolgers doen het met ‘orgonite’, een mengsel van kunsthars, mineralen, wat halfedelstenen en wat je er nog meer in kwijt wilt (doe-het-zelf beschrijving).

Magnetische armbanden en andere kwakzalverij

Een eindje verderop stond een dame magnetische armbanden van Energetix aan te prijzen met (medische) claims die volstrekt absurd zijn. Ik was de firma al tegengekomen toen ik de ‘Survival Guide‘ voor de Nationale Gezondheidsbeurs samenstelde. Zo zou de armband het bloed sneller laten stromen. Zeker vanwege het ijzer in rode bloedlichaampjes waarvan ze mooie microscopische afbeeldingen in haar kraampje had liggen. Ze reageerde niet echt enthousiast toen ik me liet ontvallen dat dat volkomen onzin is, terwijl ze net een armband rond de pols van een potentiële klant had geschoven.
Dan was er nog een meneer die een apparaat voor alkalisch water aan de man probeerde te brengen met een A4-tje waarop een hele lijst van medische problemen stond, die er mee opgelost zouden kunnen worden. Die kon mijn commentaar ook al niet zo waarderen. Zijn standje oogde echter zo provisorisch en amateuristisch, dat ik me niet goed kan voorstellen dat hij ook maar iets verkocht kreeg die middag. Een stuk professioneler zag de kraam van VitaJuwel eruit. Rare glazen ampullen met halfedelsteentjes erin die iets ‘goeds’ zouden moeten doen met je water. Er zat natuurlijk ook een vleugje dr. Masaru Emoto bij.

VitaJuwel, roerstaafjes van zo'n 100 euro per stuk

VitaJuwel, roerstaafjes van zo’n 100 euro per stuk

Misschien het meest kwalijke was een standje – de precieze naam is me ontgaan, maar de vormgeving was overduidelijk antroposofisch – dat onder andere reclame maakte voor een lezing over ‘vaccinatieschade’ door Jannes Koetsier. Niet iets wat op een gezellige oertijdmarkt thuishoort, toch?

Infiltratie

Bij terugkomst op de camping maakte ik toch maar even gebruik van een Wi-Fi verbinding om een mailtje naar het Hunebedcentrum te sturen om opheldering te vragen over het toelatingsbeleid voor deze oertijdmarkt. De  genoemde kramen (en mijn opsomming was waarschijnlijk niet eens compleet) hebben natuurlijk erg weinig te maken met ‘archeologie, mineralen en fossielen’. De volgende ochtend had ik al een antwoord van de adjunct-directeur binnen. Die was het gelukkig volkomen met me eens. Het was hun ook al opgevallen dat er behoorlijk wat ‘vreemde’ standhouders waren tussengeslopen, die helemaal niet passen in de opzet van de markt. “Het lijkt wel alsof het een groep is die elkaar goed kent en zich in bestaande evenementen drukt”, meldde hij. Anders kon hij ook niet verklaren waarom er ineens zoveel waren. Volgend jaar gaan ze er beter op toezien dat aan de oorspronkelijke opzet wordt voldaan; kunt u er ook weer veilig heen 😉

Steun Kloptdatwel

Chembusters en andere onzin op oertijdmarkt 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.