Je successen mag je best vieren. Jamy Ian Swiss deed dat op de afgelopen editie van The Amazing Meeting (TAM). In zijn presentatie ‘A Year of Skeptic Win’ komt een aantal geruchtmakende zaken aan de orde waar skeptici zich in het afgelopen jaar mee bezighielden of waarin na jarenlang aandacht vragen eindelijk een (positieve) doorbraak kwam. TAM is de jaarlijks conferentie van de James Randi Educational Foundation en vindt plaats in Las Vegas. Swiss sprak er al vaker.

Swiss haalt de volgende zaken aan:

  • Het medium Rose Marks, die werd veroordeeld tot tien jaar vanwege fraude. Zij was de spil van een ‘familiebedrijf’ dat zich bezig hield met voorspellingen waarmee ze enorme bedragen binnensleepte;
  • Psychic Sally (vanaf 11:25). Dit medium ging nogal overduidelijk mist in tijdens een optreden door met de geest te communiceren van een vrouw die helemaal nog niet overleden was en gewoon in het publiek zat. Myles Power, waarover ik op Kloptdatwel al eens schreef, was daar van getuige en schreef er een smakelijke blog over;
  • Ook tien jaar cel voor James McCormick (vanaf 14:40), die verkocht de ADE651 aan landen als Irak en Afghanistan als bomdetector, terwijl het feitelijk ging om een onzinnig wichelroedeapparaatje dat oorspronkelijk als gadget werd verkocht om golfballen op de golfbaan terug te vinden. De ADE651 en soortgelijke GT200 worden echter nog steeds gebruikt door legers in landen als Thailand en Mexico. Ook de rol die de ingenieurs van het Britse leger in de affaire hebben gespeeld, is nog niet tot op de bodem uitgezocht;
  • Jenny McCarthy (vanaf 17:27): voormalig Playboymodel dat gevaarlijke anti-vaccinatiepropaganda rondbazuint, werd één van de twee vaste presentatoren van een dagelijkse talkshow (‘The View’) waartegen veel protest kwam van skeptici. Binnen een jaar is ze dus (gelukkig) alweer ontslagen;
  • Het optreden van dr. Oz bij de senaatscommissie dat wat anders uitpakte dan hij van te voren verwacht zal hebben (vanaf 19:53);
  • De succesvolle serie Cosmos, nu gepresenteerd door Neil deGrasse Tyson (vanaf 24:45). Maar liefst 145 miljoen kijkers zagen minstens een gedeelte. Vooral voor creationisten niet zo’n leuke serie om naar te kijken 😉 ;
  • De suffe uitdaging van Deepak Chopra  aan de skeptici komt ook nog langs (vanaf 25:33).

“Skepticism is a dirty job, but somebody has to do it”

 

 

Steun Kloptdatwel

'A Year of Skeptic Win' - Jamy Ian Swiss op TAM 2014 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.