image

Ik schreef afgelopen zaterdag dat het rapport waarvoor prof. Pauline Meurs van ZonMw de mr. Kackadorisprijs kreeg nader onderzoek zou bepleiten naar homeopathie. Dat klopt niet. Dat is de mening van Hans Jeekel, die wel als adviseur betrokken was bij het ZonMw rapport. Het probleem is dat ZonMw niet onomwonden afstand neemt van behandelwijzen waarvan het effect nooit is aangetoond. In plaats daarvan bepleit ZonMw onderzoek om “inzicht te krijgen in de evidence voor complementaire zorg” zoals ’natuurlijke producten’ als vitaminepreparaten en voedingssupplementen, muziektherapie, meditatie, acupunctuur, yoga, chiropraxie en massage. Van sommige van deze behandelmethoden is de werkzaamheid al vaak onderzocht en nooit aangetoond. Zijn de andere behandelingen ons belastinggeld waard? Een uitgebreide bespreking van het rapport is te vinden op Kloptdatwel. GJvtL. Dank aan PvE.

Steun Kloptdatwel

Het rapport van ZonMw: citaat fout, probleem blijft 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.