Zwembad ‘Het Mineraal’ in Almere heeft bijzonder zwemwater. Volgens omroep Flevoland gaat het om ‘gevitaliseerd’ water. Anders dan bij gewoon kraanwater wordt bij het vitaliseren gebruik gemaakt van trillingen om het water te zuiveren. Eh, wat?

Bij het zien van het item en lezen van het bericht “Zwembad met gevitaliseerd water geopend” gaan er wat alarmbellen rinkelen. ‘Gevitaliseerd water’? Dat zijn we wel vaker tegengekomen op Kloptdatwel. Zo waren er medewerkers van een gerenommeerd ingenieursbureau die een besloten conferentie over ‘kosmisch geladen water‘ hielden en magisch water uit Ierland zou planten sneller doen groeien. Op de uitgebreide website van Stephen Lower zijn tal van andere voorbeelden van ‘gevitaliseerd’ water te vinden. De reacties onder het bericht bij omroep Flevoland laten zien, dat er bij meer mensen de wenkbrauwen gefronst werden.

Maar gaat het bij dit zwembad wel om dat soort pseudowetenschappelijke nonsens? De website van zweminstituut Siemons dat het bad exploiteert, geeft de volgende informatie over het water:

Electrolyse installatie
Om een hoge waterkwaliteit te garanderen, maakt Zweminstituut Siemons geen gebruik van chloorbleekloog voor de waterdesinfectie, zoals in de meeste zwembaden. Met onze elektrolyse-installatie maken wij met behulp van keukenzout en stroom ons eigen zuivere chloor. Er worden alleen zwemlessen en zwemtherapie in het zwembad gegeven; er is geen vrij zwemmen, dus geen piekbelasting voor het zwemwater.

zwembadmineraallogoNiks geen zweveritis of vage verhalen over trillingen in water of iets met magneten. Wie even zoekt op ‘zout elektrolyse chlorinator‘ zal snel zien dat dit een veelgebruikte methode is om zwembadwater te desinfecteren. Het elektrolyse apparaat zet het in zout in het badwater om in chloor dat net als in gewone chloorzwembaden zijn desinfecterende werk doet. Een belangrijk verschil met chloorzwembaden is dat het chloor continu wordt aangemaakt en afgebroken en in veel lagere concentratie aanwezig hoeft te zijn. Het wordt vooral voor kleinere (privé)zwembaden gepromoot, voor grotere publieke zwembaden is het misschien een te kostbare oplossing. Uit eigen ervaring kan ik wel vertellen dat het inderdaad veel aangenamer is om in water te zwemmen dat op die manier gezuiverd wordt.

Stormpje in een glas water, dus? Toch niet. Het zwembad heeft ook een aparte website, die er wat actueler uitziet. Daar staat over het vitaal water:

Het water in zwembad Het Mineraal wordt continue gevitaliseerd met behulp van een vitalisator. Hierdoor krijgt het water zijn natuurlijke oorsprong terug.

Aargh! Daar ging mijn koffie bijna over het toetsenbord. En dan verder:

Onderzoek laat steeds meer zien dat de manier waarop watermoleculen in groepen bij elkaar komen bepalend is voor de kwaliteit van het water. Omdat zwembad Het Mineraal een hoge kwaliteit wil bieden aan haar bezoekers hebben wij ons er voor ingezet om het water ook op moleculair niveau te verbeteren waardoor de positieve eigenschappen die het water op uw lichaam heeft nóg beter worden.

* bonkt hoofd op het bureaublad *

De manier waarop watermoleculen bij elkaar komen, noemen we ook wel de structuur van het water. De structuur van het water is in de natuur heel harmonieus en fijn. Maar op het moment dat water vanuit de bron door mensen behandeld wordt, raakt de structuur verstoord en gaat water zich anders gedragen, het water wordt hard, kan de huid uitdrogen, wordt minder effectief in het oplossen van stoffen etc.

Gelukkig zijn er specialisten die hebben nadacht over hoe water weer terug kan worden gebracht naar haar natuurlijke staat zonder gebruik te maken van chemicaliën of elektriciteit. Dit Natuurlijk maken van water noemt men het vitaliseren van water. Vitaal water ondersteunt de vitaliteit en het zwemplezier van haar bezoekers.

Ze gebruiken een vitalisator van EWO, dat staat voor Energie Wasser Optimierung. Dat bedrijf staat op de lijst van Stephen Lower’s website gecategoriseerd als ‘vortex water nonsense’ en hij voegt toe: ‘this Austrian “technology” employs “whirling”, magnetism, and “information transfer” bunk’. In het Duits klinkt pseudowetenschap toch net wat beter: VerwirbelungMagnetismusInformationsübertragung en zinnen als Das Resonanzgesetz zur Erklärung: Jeder Körper besitzt eine Eigenschwingung bzw. Eigenfrequenz, ob es sich nun um den menschlichen Körper, Wasser oder einen beliebigen Gegenstand handelt.

Zucht, diepe zucht. Ik neem maar eens glaasje water om hiervan bij te komen. Gewoon uit de kraan. Lekker dood.

Steun Kloptdatwel

Zwembad met 'gevitaliseerd' water? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.