In het eerder in 2014 verschenen boek met deze titel legt Harry Collins uit dat wetenschappelijke kennis zich echt onderscheidt van andere vormen van kennis. En waarom de ‘University of Google’ (zoals anti-vaccinatie activiste Jenny McCarthy de start van haar autisme-onderzoek ooit uitlegde aan Oprah) geen vervanging vormt voor actief zijn in een wetenschappelijke gemeenschap. Daar leer je onder andere welke artikelen goed zijn en welke kunnen worden genegeerd en waarom dat zo is. Collins roept dan ook op om vertrouwen te hebben in de wetenschappelijke gemeenschap. Je hoeft je verstand daarbij niet uit te schakelen – overal worden immers fouten gemaakt. Maar je voorkomt blunders en schade. In een goede bespreking van het boek wordt dit als volgt uitgelegd: “You cannot get a good picture of what is going on in science from the literature” [aldus Collins]. And of course, biased and ideological internet commentaries on that literature are more dangerous still. That’s why we can’t listen to climate change skeptics or creationists. It’s why vaccine deniers don’t have a leg to stand on’. Via skepsis.no/blog. GJvtL. Het boek is te koop bij bol.com.

Steun Kloptdatwel

Are we all scientific experts now? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.