Ali Boolani en collega’s schrijven in het Journal of Athletic Enhancement dat muziek de spelkwaliteit van de golfer beïnvloedt: ‘while any kind of music improves performance compared to listening to no music at all, jazz is the most effective musical genre for improving putting’. Ze concluderen dit op basis van een onderzoek met 22 golfers. Boolani is een optimistische man: “Other research has shown that country music improves batting, rap music improves jump shots and running is improved by any up-temp music. But the benefit of music in fine motor control situations was relatively unknown. Hopefully, this is the first step in answering this question’. De werkelijkheid is dat er geen aanwijzingen zijn dat muziektherapie werkt (zie dit KDW-artikel). De proefopzet van de enthousiaste Boulani heeft de nodige beperkingen: kleine groep, niet dubbelblind (is natuurlijk ook erg moeilijk), het was een exploratief onderzoek (er werd dus geen hypothese getoetst) en de muziekvoorkeur van de deelnemers was niet bekend. En we weten niet wat voor jazz werd gedraaid: de soepele smooth jazz van David Sanborn die half forensend Nederland op de autoradio heeft staan of de moeilijk toegankelijke Steve Coleman? 

Hoewel hij zich in de pers enthousiast uitlaat, wijst Boolani in zijn artikel wél op alle beperkingen van zijn onderzoek. Z’n foto doet vermoeden dat hij veel plezier heeft gehad met het onderzoek! Dank aan Dirk Koppenaal. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Helpt jazz de golfer? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.