Uit onderzoek van het RIVM en UMC Utrecht blijkt dat kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan vaker buikgriep (gastro-enteritis) hebben. Ouders zeggen vaak ‘dat is goed om weerstand op te bouwen’. Dat klopt dus niet. Promovendus Remko Enserink licht toe: Kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken ontwikkelen op de lange termijn geen betere weerstand tegen ernstige gastro-enteritis dan kinderen die thuis worden opgevangen’.

Enserink gaat op de website van de NOS nog iets verder: Dat kinderen op het kinderdagverblijf in hun eerste twee levensjaren dubbel zo vaak allerlei infectieziekten oplopen, betekent niet dat ze daar ook extra weerstand tegen opbouwen. ”Het is niet zo dat ze daar later op school profijt van hebben”, zegt Enserink. “Kinderen die niet op een kinderdagverblijf zijn geweest lopen hun ‘achterstand’ wat dat betreft ook niet in.” 

Enserink laat verder zien dat de infecties flinke kosten voor de samenleving met zich meebrengen. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Weer een mythe doorgeprikt: creche-infecties leiden niet tot betere weerstand 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.