Ieder blog heeft ze: trollen. Dan bedoel ik niet de gemene mannetjes met grote oren en wratten op de neus. De Wikipedia definieert de trol die ik bedoel: ‘Een trol (mv.: trollen) in een internetomgeving is een persoon die op fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken,[1] opzettelijk verkeerde informatie (desinformatie) te geven of zichzelf expres anders voor te doen en een rol te spelen’. 

In Zweden heeft TV presentator Martin Fredriksson de jacht geopend op trollen. Zijn TV programma ‘Trolljägarna’ achterhaalt de ware identiteit van de anonieme trollen en roept ze ter verantwoording. I like to pick up stones and see what’s under them’ verklaart Frederiksson. Dat levert spannende TV en onthullingen op. Zijn ‘researchgruppen’ maakt gebruik van de Zweedse wet (die sterk op openheid is gericht) en van de kruimeltjes informatie die de trollen achterlaten. In de MIT review lees je er alles over. GJvtL.

image

Steun Kloptdatwel

Zweeds tv-programma gaat op trollenjacht 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.