Ieder zondag kun je bij RTL4 ‘genieten’ van het programma Altijd Jong. Het programma pretendeert een wekelijks magazine te zijn waarin je kunt ontdekken wat er wel én niet werkt binnen thema’s als spiritualiteit, well-being, lifestyle, cosmetica en gezondheid. In werkelijkheid is het een etalage waar menig verkoper van pseudowetenschappelijke onzin kritiekloos zijn producten aan de kijker kan presenteren. Kijk maar eens hoe Sjaak Bareman van Magspirit zijn watervitalisator aan de man brengt:

(video nog wel op de website van Magspirit te bekijken)

“Hoe is het gesteld met het Nederlands leidingwater?” vraagt de presentator, waarop Bareman een onthutsende antwoord geeft: “Het Nederlandse leidingwater is voor 30 procent drinkbaar meten wij, en dat is niet echt goed en smaakt ook niet echt lekker.” Hemeltjelief! Aan dat schrikbarende feit moet toch zeker wel iets te doen zijn? Gelukkig, daar heeft Bareman zijn Magspirit Watervitalisator voor: een roestvrijstalen staafje dat tot een wokkel is gedraaid. Met getallenrijtjes, laten we die vooral niet vergeten. Even mee roeren in je glas water en de drinkbaarheid neemt toe van het abominabel lage niveau van 30 procent tot maar liefst 85 procent!

Even roeren met het staafje en je water smaakt meteen beter, volgens Bareman.

Even roeren met het staafje en je water smaakt meteen beter, volgens Bareman.

Hoe werkt dat dan? Nou, dat is eenvoudig: door het wokkelen van de staafjes komt er een speciale frequentie in die het water ‘reset’ naar een gezonde frequentie. Die 120 ingegraveerde cijfertjes zijn ‘affirmaties’ die omgezet zijn in een cijfercode. En dat verdubbelt nog een keer de energie van het water. Wow! Miraculeus. En dat wordt dan voor maar 27 euro vijftig zomaar bij je thuis geleverd!
Natuurlijk zijn er talloze verkopers van watervitalisators, ook op Kloptdatwel? zijn ze vaker aan de orde gekomen. Het dingetje van Magspirit zou uitblinken door zijn goede prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid, het gaat levenslang mee.

Op zijn website legt Bareman het allemaal weer net wat anders uit, met de Boviswaarde:

Leidingwater in Nederland heeft een boviswaarde van 300-3.000 bovis. Bij gezonde mensen past een boviswaarde van 6.500-8.000. […]
De handvitalisator brengt water naar een boviswaarde van 26.000 Bovis.

Over die Boviswaarde kun je meer lezen in een Skepterartikel van Rob Nanninga, maar het volstaat te weten dat je deze waarde van een imaginaire grootheid met een pendel vaststelt en dat er geen onderzoeken bekend zijn waarbij pendelaars onder goed gecontroleerde omstandigheden onafhankelijk van elkaar dezelfde waarden vinden bij een object.

Overigens blijkt uit webgeschiedenis van het  domein www.magspirit.nl dat deze vitaal waterbusiness een vrij recente switch in Baremans carrière moet zijn. In januari 2014 prees hij zichzelf nog aan als Cranio-Sacraaltherapeut. Misschien moeten we daar toch maar een lichtpuntje in zien, die roerstaafjes zijn een hobby die toch minder snel tot calamiteiten zal leiden.

Als Bareman werkelijk denkt dat even roeren met zijn staafjes de smaak van kraanwater direct merkbaar verbetert, in ieder geval anders dan met een gewoon roestvrijstalen staafje (ongewokkeld of zonder getallenrijtjes, of met ‘willekeurige’ getallen), dan moet hij zich maar even bij Skepsis melden voor een goed opgezette test. Als het lukt, kan hij daarna zo opgaan voor de Million Dollar Challenge van de James Randi Educational Foundation. Tot die tijd houden we het maar op wat de gevestigde natuurwetenschappen en ons gezonde verstand ons hierover ingeven: Bareman verkoopt onzin.

Wie het programma Altijd Jong volgt, zou zo elke week wel een aantal blogjes kunnen vullen. Op het ‘Skeptisch Chatten’ ontstond een paar dagen terug een discussie of dit allemaal zo maar kan en of je dit soort programma items niet gewoon als reclame kunt beschouwen. In het laatste geval zou een klacht bij de Reclame Codecommissie te overwegen zijn. Dat hier sprake is van misleiding lijkt me buiten kijf staan, want wat is dat nu voor klets dat ons leidingwater maar voor 30 procent drinkbaar is? Misschien ook een idee voor een waterleidingmaatschappij om aan de bel te trekken?

Steun Kloptdatwel

Compleet doorgedraaid: de Magspirit Watervitalisator 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.