Op 15 januari 1881 (gisteren 134 jaar geleden) verscheen het eerste nummer van het Maandblad tegen de Kwakzalverij. Dit is misschien wel het eerste tijdschrift ooit tegen kwakzalverij. Ook toen al werden dubieuze apparaten en producten aangeprezen met namen die heel erg lijken op betrouwbare merknamen. Het Maandblad rept over de Siemens-Electro-Therapeut’, een nieuw soort van ‘galvanische ketting’ (had niets met Siemens te maken) en over ‘Roode Kruis Zalf’ (maar het Rode Kruis maakte ook toen helemaal geen zalf). Sommige dingen zijn in 134 jaar niet erg veranderd. Dank aan PvE/Skeptic History. GJvtL. 

15 januari 1881 (134 jaar geleden): eerste nummer Maandblad tegen de Kwakzalverij 5

Steun Kloptdatwel

15 januari 1881 (134 jaar geleden): eerste nummer Maandblad tegen de Kwakzalverij 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.