Onderzoekers: 'Kinderen krijgen slechte ogen van veel kijken op de tablet'. Hebben we dat niet eerder gehoord? 3

(foto: Pxhere)

‘Kinderen te lang op tablet: forse stijging aantal brillen’ kopte RTL Nieuws een paar dagen geleden op basis van onderzoek onder 5000 Rotterdamse kinderen. Erasmus MC-onderzoekers zien een enorme toename van bijziendheid door het langdurige gebruik van tablets, computers en andere elektronica: ‘Het is niet bekend hoeveel kinderen vroeger bijziend waren. Toch kunnen de onderzoekers schatten dat het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om van veraf goed te zien, in 40 jaar tijd is verdubbeld’. Opmerkelijk is dat nog niet zo lang geleden juist kinderen die veel boeken lazen de waarschuwing kregen dat dit slecht is voor de ogen. Nog niet eens zo oud onderzoek lijkt dit te bevestigen: klik hier voor een onderzoek en hier voor een ander onderzoek. Ten aanzien van deze resultaten was discussie: sommigen vroegen zich af of oorzaak en gevolg werden omgedraaid – zou het kunnen dat kinderen met slechte ogen meer van lezen houden? Het Rotterdamse onderzoek laat in ieder geval dit verband zien: bijziende kinderen hadden minder vitamine D in hun bloed dan andere kinderen (ze besteedden dus meer tijd aan binnenactiviteiten, zoals: lezen op de tablet). Via Dirk Koppenaal.

 

Steun Kloptdatwel

Onderzoekers: 'Kinderen krijgen slechte ogen van veel kijken op de tablet'. Hebben we dat niet eerder gehoord? 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.