tin foil hat areaOp onze vraag om suggesties voor lezingen die Studium Generale in Delft zeker niet mag vergeten is massaal gereageerd. We konden een top-10 samenstellen en die is inmiddels aangeboden aan het bestuur van de Universiteit in Delft en aan Studium Generale. Kloptdatwel schreef het volgende.

Geacht Studium Generale, geacht College van Bestuur,

In de afgelopen tijd heeft Studium Generale een aantal lezingen georganiseerd die de positie van de Universiteit in Delft als front runner in de wetenschap hebben herbevestigd. We geven hieronder een paar voorbeelden van de wijze waarop SG in Delft er in slaagt om licht te laten schijnen in de duisternis van onzin. Kloptdatwel wil graag helpen. We hebben daarom onze lezers gevraagd om suggesties voor een top-10 van nieuwe lezingen.

Als inspiratie gaven we onze lezers de volgende voorbeelden van lezingen waarmee SG in Delft het kaf van het koren scheidt:

 • The 9/11 Building Collapse: It’s Time to Talk About It. In deze recente lezing gaf Studium Generale vrij baan aan complotdenker Richard Gage die meent bewijs te hebben dat het instorten van de twin towers niet is veroorzaakt door de inslag van vliegtuigen maar door explosieven.
 • Homeopathische geneeskunde: de werking verklaard en wetenschappelijk bewezen? In deze eveneens recente lezing werd zonder een spoor van kritiek verkondigd dat homeopathische middelen even effectief zijn als geneesmiddelen.
 • UFO’s: feit of fictie. In deze lezing van al wat langer geleden vertelt het hoofd van Studium Generale, Coen Vermeeren, dat UFO’s bestaan.

We hadden hieraan enkele andere recente voorbeelden kunnen toevoegen:

 • Een lezing door mensen die geloven in energiemeridianen op 2 maart 2015.
 • Een lezing door de orthomoleculaire pillendraaier Gert Schuitemaker op 21 mei 2014.
 • Een lezing van iemand die zich afvraagt of er nog wel genoeg energie in ons drinkwater zit op 24 april 2014.

Onze lezers hebben in 130 reacties een overweldigende hoeveelheid suggesties ingediend (stand van zaken 26 april 2015). Hieruit konden we een top-10 samenstellen:

 1. De meest genoemde suggestie is een lezing waarin het bekende Nederlandse medium Robert van den Broeke met of zonder steun van mevrouw Ossebaard ingaat op grensweten­schappelijke onderwerpen: graancirkels en hoe deze te maken, de kwadratuur van de graancirkel, telepathisch contact onderhouden en telepathie als nieuwe bron van historisch onderzoek.
 2. Een herwaardering van de frenologie. Verschillende keren werd gesuggereerd om hieraan toe te voegen de wijze waarop de frenologie kan worden toegepaste als prenatale diagnostische methode, al dan niet in combinatie met prenatale psychodynamiek. Een titel van een lezing werd ook gesuggereerd: ‘Muil, kanis of bakkes. Fysionomie herbekeken’.
 3. De Holle Aarde Theorie. De wiskundige Mostafa Ahmed Abdelkader die bewees dat wij aan de binnenzijde van een holle aarde wonen zou een interessante spreker zijn. Als tegengeluid zou een aanhanger van de platte aarde theorie in een panel plaats kunnen nemen.
 4. Een lezing over de relatie tussen vaccinaties en autisme. Als sprekers werden gesuggereerd dr. A.J. Wakefield en/of Désirée Röver.
 5. Helderziendheid als onderzoeksmethode. Diverse onderwerpen werden gesuggereerd, onder andere: ‘Helderzienden als vervanging van windtunnel tests, theorie en praktijk’, ‘Helderruikenden als CO-melder op afstand’. Een combinatie met onderwerp 1 is mogelijk.
 6. Gezondheid nader bekeken. Als suggesties werden gegeven: een vervolglezing over homeopathie en andere baanbrekende therapieën zoals acupunctuur/kleurenacupunctuur, bachbloesem-therapie, gebedsgenezing (door Jomanda) en gezondheidsinnovaties zoals de Tellington Touch.
 7. Astrologie als vergeten wetenschap.
 8. Er waren ook enkele onderwerpen op het gebied van de fundamentele fysica: de antizwaartekrachtstheorie van Marcoen Cabbolet, de schumannresonantie en haar invloed op levende cellen, de flogiston theorie heroverwogen, piramidologie, de thermodynamica herbekeken als oplossing voor de wereldwijde klimaatsverandering in relatie tot praktische mogelijkheid tot een perpetuum mobile en tenslotte: alchemie heroverwogen.
 9. Verder werden onderwerpen op het gebied van biologie aangedragen: de theorieën van Lysenko en een lezing over cognitief verval door chemtrails in de regio Delft.
 10. Als laatste in onze top-10 vermelden we een nieuwe geheel nieuwe tak van wetenschap: psychohistory (de lezing zou kunnen worden gegeven door Hari Seldon).

Helaas konden we niet alle suggesties in onze top-10 een plek geven,  bijvoorbeeld de suggestie voor een lezing voor architectuurstudenten over spookhuizen (‘Current architectural developments: How to defuse haunted structures by design’ met als mogelijke spreker Dr. Conmen Ereveer, Ph. D.), een lezing over pendelen en wichelen, een lezing door de revolutionaire historicus Erich von Däniken en de dringende vraag om een vervolg op de 9/11-lezing door de innovatieve maatschappijcriticus Christopher Bollyn. Voor meer suggesties verwijzen wij naar ons artikel op kloptdatwel.nl.

We willen graag weten of we u met onze top-10 hebben kunnen helpen! Hartelijk dank voor uw reactie!

Met vriendelijke groet, Kloptdatwel.

Steun Kloptdatwel

Top-10 van lezingen die Studium Generale in Delft niet mag vergeten 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.