Scientology oprichter Ron Hubbard (wikipedia)

Scientology oprichter Ron Hubbard (wikipedia)

Afgelopen dinsdag zond de VPRO de schokkende documentaire ‘Going Clear, Scientology and the Prison of Belief’ uit waarin ex-leden een boekje open doen over wantoestanden in de Scientology kerk. Je kunt de documentaire terugkijken via de website van de VPRO. De NRC vat de documentaire als volgt samen: ‘Volgens de documentaire buit de kerk filmsterren als John Travolta en Tom Cruise uit voor het eigen gewin, infiltreren lobbyisten de overheid om belastingvoordelen af te dwingen, betalen leden zich blauw aan therapeutische cursussen en jaarlijkse contributie, krijgen ze te maken met fysiek en mentaal geweld, worden ze gedwongen met lastige familieleden te breken en achtervolgd als ze de kerk verlaten’. De NRC merkt ook op dat de kerk alles ontkent. De kerk onderneemt ook tegenactie. NRC: ‘Het tijdschrift van de kerk, Freedom Magazine, publiceert nu aan de lopende band belastende artikelen en video’s over personen die meewerkten aan de Going Clear-documentaire’.

De Scientology kerk heeft er in Nederland een probleem bij. Vara’s Rambam ging undercover bij de kerk en ontdekte allerlei dingen die aanleiding tot zorgen geven. Bekijk de uitzending via deze link. In Amsterdam blijkt de particuliere basisschool ‘Onze Toekomst’ te werken volgens de principes van de oprichter van de kerk, Ron Hubbard. Ergens in een hoekje van de website van de school wordt dit uit de doeken gedaan. De amsterdamse omroep AT5 legt uit: ‘De particuliere school zegt enkel scientology lesmethoden te hanteren. Op de school wordt, desgevraagd door [journaliste] Verkerk, onder andere beweerd dat de psychologie een belangrijke drijvende kracht achter Hitler was. Elke school die de lesmethode hanteert moet jaarlijks vier procent van haar omzet afdragen aan de kerk’. Ook ontdekte Rambam dat kinderen niet alleen worden onderworpen aan therapiesessies maar dat kinderen ook therapiesessies afnemen bij volwassenen. Volgens een artikel in het dagblad Parool: ‘Één van de meest opvallende zaken was het persoonlijk dossier dat de kerk aanlegt van de leden. ‘Ze kunnen het gebruiken als pressiemiddel’. De Rambam journalist deed een therapiesessie met een elfjarige jongen: ‘We geloofden het eerst niet. Een jongen van elf!’, roept [presentatrice] Hakeboom. ‘Zij vinden dat dus heel normaal. Zodra een kind kan lezen wordt het als volwaardig volwassene beschouwt. Dat kan toch niet? Zo’n kind moet je dus vragen naar jeugdtrauma’s en andere verschrikkelijke ervaringen.’ Veel andere kinderen houden binnen Scientology therapiesessies met volwassenen‘. De schoolleiding van De Toekomst is volgens traditioneel Scientology-recept verontwaardigd: ‘Als ze simpelweg een verslag hadden gemaakt van wat ze tegenkwamen, dan had je vriendelijke mensen gezien die zich met elkaar verdiepen in de Scientology-filosofie en die zo tot nieuwe inzichten komen’, zo citeert AT5. Ondertussen heeft de Amsterdamse wethouder onderwijs volgens Parool gezegd dat ze zich zorgen maakt over de Scientology-school.

 

Steun Kloptdatwel

Nederlandse Scientology zet kinderen in bij therapiesessies - wethouder bezorgd over scientology basisschool 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.