Vanochtend bracht het Algemeen Dagblad dit merkwaardige bericht:

Het UWV vergoedt al jarenlang opleidingen tot helderziende. Tientallen werkzoekenden worden op kosten van de belastingbetaler omgeschoold tot ‘spiritueel belconsulent’ of hypnotiseur. Het gaat om zo’n 1000 euro per persoon.

UWV-paradidaktHet zou volgens het AD gaan om tientallen werkloze 50-plussers die sinds 2008 een opleiding gevolgd hebben bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer. Ze leren daar tarotkaarten lezen en doen reïncarnatiesessies. De cursisten zouden daarna aan de slag kunnen bij een bellijn, waar ze 29 cent per minuut verdienen. Omdat dit bijna een garantie op werk biedt, ziet UWV er niets verkeerds in: “Als aan de scholing een baangarantie vastzit, staat de arbeidsmarktrelevantie vast,” liet een woordvoerder van de uitkeringsinstantie weten aan het AD. Paradidakt heeft de overeenkomst met het UWV natuurlijk vol trots op haar website staan [gearchiveerde link].

Tegenover BNR radio bevestigde UWV dat het om zeven personen zou gaan, dus misschien valt de omvang van deze toestand gelukkig wel mee. Maarten Koller, bestuurslid van Skepsis en redacteur van Kloptdatwel, gaf commentaar op de zender op het topic van de dag, waar ook diverse luisteraars hun mening geven.

Intussen mag de minister van Sociale Zaken zich gaan buigen over de kamervragen die Elbert Dijkgraaf heeft gesteld:

1. Bent u bekend met het bericht ‘UWV schoolt werklozen om tot helderzienden’?
2. Klopt het dat het UWV subsidies heeft verstrekt voor paranormale activiteiten, zoals het lezen van tarotkaarten en het kijken in een glazen bol?
3. Is een baangarantie voor het UWV het enige criterium of zijn er beroepen waarvoor ondanks baangarantie geen subsidies ten behoeve van scholing worden verstrekt? Zo ja, op basis van welke criteria worden deze bepaald?
4. Bent u bereid voortaan af te zien van het verstrekken van deze subsidies?

Addendum: Bernd Kramer, spreker tijdens het Skepsis congres van 2013, infiltreerde al ooit als ‘spiritueelconsulent’, zonder enige opleiding blufte hij zichzelf er gewoon doorheen. De opleiding zelf is dus zelfs overbodig.

Update 30-4-2016 Zie ook: UWV betaalt opleiding tot helderziende – ‘Glazenbolsubsidie’ in Skepter 28.2 (2015)

Steun Kloptdatwel

UWV vergoedt opleidingen tot helderziende 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.