De Reclame Code Commissie (RCC) heeft reclame voor een supplement met de naam ‘Groene koffie 1500’ afgekeurd. Het product zou helpen bij het afslanken, maar de RCC acht de betreffende reclame misleidend en in strijd met de Europese verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.
Groene koffie als afslankmiddel is in skeptische kringen niet onbekend. In 2012 verklaarde de RCC al een klacht van Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, tegen reclame voor het product Green Coffee 800+ gegrond. Volgens de RCC was niet aangetoond of voldoende aannemelijk gemaakt dat Green Coffee 800+ de afslankende werking heeft die daaraan wordt toegeschreven. De reclame voor het product was misleidend en daarmee oneerlijk. Begin dit jaar schreef Pepijn van Erp een stuk over frauduleus onderzoek naar groene koffie en de dubieuze rol die de Amerikaanse tv-dokter Dr. Oz speelde bij de promotie van het vermeende afslankmiddel.
Dit keer ging het dus om Groene koffie 1500, eenzelfde soort product met een ander nummertje. Volgens de website waarop de reclame werd gemaakt is Groene koffie 1500 “de opvolger van Green coffee 800, Green coffee 1000 en Green coffee 1000 plus. Green coffee 1500 is de meest geavanceerde formule”. De persoon die de klacht aanbracht, was niet onder de indruk van dit beweerdelijk zeer geavanceerde supplement en voerde aan dat voor de geclaimde afslankende werking geen wetenschappelijk bewijs voorhanden is. Klaagster stelde onder meer:
“Eén artikel dat een beetje in de buurt komt, is “Can green tea preparations help with weight loss?”. Het gewichtsverlies dat hier werd waargenomen, werd statistisch gezien echter niet de moeite waard genoemd.”
Dat ging dus over groene thee-preparaten, maar het onderzoek is toch relevant omdat Groene koffie 1500 mede en misschien zelfs wel vooral een extract van groene theebladeren bevat. De eerste klacht was dan ook dat de benaming ‘green coffee‘ (nu kennelijk weer in het Engels) misleidend was. Die klacht wijst de RCC af, omdat de adverteerder inmiddels ook Arabica koffiebonen bij de ingrediënten had vermeld. De reclame is wel in een ander opzicht misleidend, namelijk omdat voor de consument onduidelijk is of er vitamine B12 in het product zit, terwijl deze vitamine wel in de reclame genoemd werd. Verder zijn de in de reclame genoemde gezondheidsclaims – regulering van de eetlust, snellere stofwisseling, hogere vetverbranding, verbeterde afvoer van afvalstoffen – in strijd met de Europese Verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en daarmee ook in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code.
Opmerkelijk is nog dat de adverteerder zich in deze procedure het slachtoffer waande:
“Wat betreft het effect van het bij de in de ingrediënten vermelde “EGCG” zou adverteerder het waarderen als de Commissie tracht om de marktleider op dit gebied juiste informatie te laten verstrekken, alvorens adverteerder “aan te pakken”. Adverteerder stelt:
“Zie oa website “De Tuinen” bij zoekopdracht EGCG. ? extract ter ondersteuning van de vetverbranding”.
In het geval de Commissie “de grotere vissen” zoals bijvoorbeeld “De Tuinen” niet willen aanschrijven, dan zal adverteerder laten onderzoeken in hoeverre “uw organisatie” en “naam klaagster” onafhankelijk zijn ten opzichte van deze aanbieders.”
Nodeloos te zeggen dat de RCC hier niet van onder de indruk was.
Update 28 augustus 2015:
Inmiddels is er ook een oordeel van de voorzitter van de RCC over de reclame voor ‘De Tuinen Groene Koffie’. Ook hier krijgt klaagster Rie Prins volledig gelijk, zij het op iets andere gronden. De gemaakte gezondheidsclaim, namelijk dat een extract van yerba mate in de koffie positieve invloed op de vetverbranding zou hebben en dus tot gewichtsverlies zou leiden, is niet in strijd met de Europese Claimsverordening. De claim staat namelijk ‘on hold’ – is nog niet beoordeeld door de EFSA en de Europese Commissie – en mag dan voorlopig gebruikt worden, althans volgens de Claimsverordening. Echter:
“Het feit dat deze stof om die reden op de ‘on hold’ lijst is geplaatst, impliceert derhalve nog geen enkel oordeel over de aannemelijkheid van de werking daarvan. Om die reden dient adverteerder, zolang deze beoordeling niet heeft plaatsgevonden en totdat de Europese Commissie de claim bij verordening heeft goedgekeurd, de werking van het product aannemelijk te maken indien deze, zoals in het onderhavige geval, gemotiveerd wordt betwist.”
Waarna de voorzitter kan concluderen:
“Dat het aangeprezen product een afslankend effect heeft, is door adverteerder op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt.”
De reclame is daarmee misleidend en daarom ook oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Reclame Code Commissie.
Update 27 november 2015:
Ook de reclame voor Green Coffee Bean Max is misleidend en daardoor oneerlijk. Deze groene koffie zou de vetopname verminderen en helpen af te vallen. De RCC oordeelt dat dit “door adverteerder niet, althans niet voldoende aannemelijk [is] gemaakt, ook niet door de mededeling dat adverteerder vaak van klanten verneemt dat het product goed werkt.” De adverteerder had in zijn advertentie meerdere malen de curieuze disclaimer “het resultaat van Green Coffee Bean Max is niet gegarandeerd maar kan wel behaald worden” opgenomen. Daar is de RCC niet van onder de indruk. Op het al even merkwaardige verweer:
“Indien Nederlanders geen supplementen meer mogen verkopen, omdat geen claim meer mag worden gebruikt, zullen supplementen voornamelijk worden verkocht door buitenlandse bedrijven. Op deze bedrijven wordt geen toezicht uitgeoefend. Bovendien betalen deze bedrijven geen belasting in Nederland, hetgeen arbeidskrachten zal kosten. Adverteerders producten worden in Nederland geproduceerd en voldoen aan de regels van de VWA. Verder laat adverteerder audits uitvoeren om de kwaliteit van de producten te waarborgen.”
gaat de RCC – naar ik vermoed omdat het niet relevant is – niet eens in.
FVerweven says
En danshen-thee blijkt ook niet te werken.
http://www.nu.nl/gezondheid/4104386/bloeddruk-en-vetgehalte-dalen-niet-danshen-thee.html
Laurens says
Vermeld dient nog even te worden dat de klacht in dit geval afkomstig was van Rie Prins (https://kloptdatwel.nl/2014/07/02/reclame-code-commissie-tegen-valse-reclame/ ), die doorgaans met veel succes procedeert bij de Reclame Code Commissie.
Laurens says
Update toegevoegd over de groene koffie van De Tuinen. De reclame daarvoor is misleidend en daarmee oneerlijk, aldus de voorzitter van de RCC.
FVerweven says
Met dank aan Rie Prins!
Heeft ze al een lintje?
Hans1263 says
Jazeker! Kijk maar even in de annalen van de VtdK.
FVerweven says
Waar zie je dat dan?
Ik zag alleen dat ze de Gebroeders Bruinsma Erepenning in 2006 heeft gekregen.
Hans1263 says
Dat bedoel ik. Groter waardering in dit kader is toch niet mogelijk? Iedere halve gare homeopaat kan toch een koninklijke onderscheiding krijgen?
FVerweven says
Flauw.
Een erepenning is iets anders dan een lintje.
Hans1263 says
Het werk van Rie Prins is buitengewoon nuttig en het wordt hogelijk gewaardeerd binnen de VtdK. Ik vind dat serieus veel meer waard dan een koninklijke onderscheiding, een “lintje”. Je moet haast erg je best doen om dat laatste níet te krijgen.
Renate1 says
Een lintje genereert natuurlijk wel meer aandacht. Bovendien zou het werk van Rie Prins natuurlijk ook buiten de VtdK meer aandacht en waardering moeten krijgen. Bovendien is een lintje voor deze dame een mooi tegenwicht voor alle kwakzalvers die een lintje hebben gekregen.
Hans1263 says
Van mij krijgt ze alle lintjes en onderscheidingen die je maar kunt bedenken.
Laurens says
Update toegevoegd over de groene koffie van Green Coffee Bean Max. Weer een klinkende overwinning voor Rie Prins.
FVerweven says
Wat een slecht argument over het buitenland.
Zo van ‘laat ons alsjeblieft blijven oplichten dan levert het ten minste hier in NL nog belasting en banen op’.
Dan verkoop je toch lekker naar het buitenland?
Hans1263 says
Dit bewijst zoals gebruikelijk dat kwakzalverij altijd om geld draait, en niets meer dan dat. Ordinair bedrog dus.