Via De Hoax-Wijzer kwam ik op de volgende vertaalde tekst en afbeelding:

Stel je even voor: je gaat studeren aan de universiteit, en je kiest ervoor om enkel dat te leren wat je al weet of denkt te weten.
In plaats van dikke cursussen te moeten lezen en begrijpen, zou je de hoofdstukken gewoon kunnen schrappen en vervangen door iets wat je leuker vindt.
Het antwoord op elke examenvraag is automatisch correct, want iedereen heeft immers een eigen mening en we moeten tenslotte toch een “open mind” hebben.
Stel je voor dat je de professor volledig mag negeren, want hij is toch maar een shill die enkel in het voordeel van de universiteit spreekt.
Stel je voor dat je je eigen diploma mag ondertekenen, om het vervolgens aan de muur te hangen en ernaar te wijzen telkens wanneer iemand het niet met je eens is.

Proficiat, je bent afgestudeerd aan de Google Universiteit!

Wees niet één van hen die massaal hoaxberichten verspreiden, en geloof niet zomaar eender welke “goede raad” op internet. Gebruik ook Google om iets op te zoeken, maar maak een onderscheid tussen de betrouwbare en niet-betrouwbare bronnen, en gebruik hierbij tevens je kritisch, logisch en rationeel denkvermogen. Verlang steeds (wetenschappelijk) bewijs voor de verschillende beweringen die je voorgeschoteld krijgt.
Laat je niet afleiden door red herrings, pogingen tot verschuiving van bewijslast (“bewijs jij dan maar eens het tegendeel”), cherry picking of andere drogredenen. Kritisch denken wordt ons niet van nature meegegeven, maar we kunnen onszelf er wel in trainen, zodat hoaxes steeds minder kansen krijgen zich te verspreiden.

Bron tekst: I fucking hate pseudoscience – https://www.facebook.com/hatepseudoscience/posts/536311929850007

drogrede-medium

Xaviera Ringeling vertaalde/interpreteerde deze fantastische poster over drogredenen.

Met dank aan De Hoax-Wijzer voor de vertaling van de gebruikte tekst en de mention op Facebook.

P.s. De link genoemd in de poster (LogicalFallacies.com) werkt niet. Eenzelfde soort poster is te vinden én te bestellen op Yourlogicalfallacyis.com

 

Steun Kloptdatwel

Drogredenen en de Google Universiteit 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.