Iedereen kent ze wel, mensen die in onwaarschijnlijke complotten geloven. Wie weleens heeft geprobeerd daarover van gedachten te wisselen moet vaak concluderen dat dit uitloopt op een frustrerende en akelige ervaring, vertelt Willem de Vlam van theatergroep Opium voor het Volk in een interview op radio Haarlem. Om sceptici een hart onder de riem te steken schreef hij de theatervoorstelling De Allesgelover die vrijdag 29 januari in première ging.

allesgelover

Het stuk gaat over Albrecht, complotdenker en eigenaar van een noodlijdende provinciebioscoop. De mensen blijven weg en Albrecht ziet daar duistere redenen voor: hij is ervan overtuigd dat hem het zwijgen wordt opgelegd ‘omdat hij te veel weet’. Zijn verstandige dochter Leia zoekt, in een poging hun filmhuis te redden, contact met Antoinette,vertegenwoordiger van Cinemaster, een bioscoopconcern dat door Albrecht verdacht wordt van nefaste praktijken. Leia weet echter niet dat Antoinette een oude vlam is van Albrecht, die zo haar eigen redenen heeft om contact te zoeken.

Onlangs bezochten we met een aantal skeptici de try-out in Haarlem. Het bleek een voorstelling vol humor en onverwachte wendingen, waarin enerzijds de absurditeit van complottheorieën werd benadrukt en anderzijds de romantische aantrekkingskracht ervan zoals die tot uiting komt in films, series en populaire romans. De rol van complotdenker Albrecht werd op voortreffelijke wijze vertolkt door Bart Kleber en ook het tegenspel van dochter Leia (Markoesa Hamer), oude vlam Antoinette (Trudi Klever)en bioscoopmedewerker Mike (Mitchell Havelaar) was briljant. Een echte aanrader om te gaan kijken!

Voor meer info en de speellijst zie: http://viarudolphi.nl/productie/de-allesgelover/

Steun Kloptdatwel

De Allesgelover: theater voor skeptici 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.