Koelkastmagneet van Bruno Santanera die tegen allerhande kwalen zou helpen. Destijds op TV aangeprezen door de arts Roy Martina en Tineke de Nooij.

Er is in de databank 1 uitspraak van de RCC over de Biostabil.

Zie ook de database Rare Apparaten.

1. CVB RCC 22 mei 2007 (dossiernummer 2007/1460/07.0056)

biostabilSamenvatting reclame-uiting: een teveel aan “positieve spanning” kan de oorzaak zijn van “vele chronische klachten zoals slapeloosheid of hoge bloeddruk” en een teveel aan “negatieve spanning” de oorzaak van “vermoeidheid en hoofdpijn”. Van de Biostabil wordt gezegd dat het lichaam zich erdoor ontspant en beter in balans raakt, “positief en negatief, plus en min, ying en yang”. De Biostabil is “wereldwijd gepatenteerd”.

Oordeel: klacht gegrond.

Samenvatting uitspraak: TelSell heeft niet aannemelijk gemaakt dat de BioStabil 2000 wereldwijd gepatenteerd is. De uiting is dus misleidend. Naar het oordeel van het College wordt de indruk gewekt dat door het dragen van de BioStabil 2000 een teveel aan spanning kan worden voorkomen of opgeheven, waardoor de kans op lichamelijke klachten als slapeloosheid, hoge bloeddruk, vermoeidheid en hoofdpijn wordt verminderd. Dat de BioStabil deze werking zou hebben, is onvoldoende aannemelijk geworden. Bevestiging uitspraak RCC.

Extra informatie: eerdere uitspraken over de Biostabil zijn niet op de website van de RCC te vinden. Wel wordt ernaar verwezen in deze uitspraak: “In dossier 04.0314 d.d. 4 november 2004 heeft de Commissie geoordeeld dat adverteerder op geen enkele wijze aannemelijk heeft gemaakt dat de BioStabil 2000 de eigenschappen en de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Deze uitspraak is bevestigd door het College van Beroep (1336 d.d. 15 februari 2005). De uiting is na deze uitspraak gewijzigd, maar in de bestreden uiting wordt nog steeds de indruk gegeven dat de BioStabil 2000 zou werken tegen met name “vele chronische klachten zoals slapeloosheid of hoge bloeddruk” en tegen “vermoeidheid en hoofdpijn”. Gelet hierop acht de Commissie de uiting misleidend.” Zie voor de Biostabil ook dit artikel en dit artikel.

*****

Steun Kloptdatwel

Reclame Code Commissie: Biostabil 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.