In delen van India komen beschuldigingen van hekserij nog veelvuldig voor. Met personen die beschuldigd worden, bijna altijd vrouwen, loopt het vaak slecht af. In de afgelopen vijftien jaar werden 2000 ‘heksen’ vermoord.
De beschuldigingen komen meestal voort uit conflicten binnen de familie of over grondbezit. Uitbannen van deze praktijken blijkt niet makkelijk. In de noordoostelijke staat Assam komt Birubala Rabha op voor de van hekserij beschuldigde vrouwen en confronteert de aanklagers. Zij ontving al diverse onderscheidingen voor haar werk.
Via New York Times (h/t GJ van ‘t Land)
FVerweven says
Bij Bureau Buitenland van de VPRO was op Radio 1 ,vrijdag 26 feb 20:21 uur Anneke Verbraeken te horen die in Benin les geeft onderzoeksjournalistiek aan collega’s in Benin.
Haar collega’s wilden bewijzen dat hekserij bestaat, van hoog tot laag gelooft dat.
Uiteindelijk onthulde zij zelfs criminele structuren achter de hekserij waarmee macht werd verkregen of in stand gehouden.
http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2016-02-26/20:00
Ga naar minuut 21:00.
Jan Willem Nienhuys says
2000 in 15 jaar! Dat zou dus in drie eeuwen neerkomen op 40.000.
Dat is nauwelijks minder erg dan de beruchte heksenvervolgingen
in Europa, die volgens de Nederlands Wikipedia tussen ca. 1450 en 1750
tussen de 30.000 en 60.000 slachtoffers eiste.
Je moet natuurlijk rekenen dat Europa in die tijd maar iets van 100-140
miljoen inwoners had en India nu 10 keer zoveel (1,2 miljard).
Hans1263 says
Mee eens, maar daar worden deze idiote praktijken natuurlijk niet minder dom resp. misdadig door. Iedere vervolgde “heks” is een onnodig slachtoffer teveel.
Jan Willem Nienhuys says
Ik bedoelde dat de Europese heksenvervolgingen worden gezien als iets heel ergs. Sommigen denken dat het iets uit de ‘duistere bijgelovige middeleeuwen’ was, maar het was pas iets van na de middeleeuwen, van na het begin van de renaissance. In die tijd deed de overheid eraan mee. Maar India is officieel, volgens de grondwet, een seculiere staat – en daar gaat dit gewoon door.
Het is wel zo dat volgens een recente wet ‘beschuldigen van hekserij’ een strafbaar feit is, maar die wet komt 65 jaar te laat. Trouwens, toen de Engeslen daar de baas waren hadden ze het ook wel zo’n wet kunnen invoeren, maar het kon ze misschien niets schelen.
Hans1263 says
Kortgeleden was er een tentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht over heksenvervolging. Plaatjes van “heksen” die als sardientjes in blik bijeengebonden samen in de brandstapel werden geschoven. Een gruwelijk pijnlijke dood. Dat bedoelde ik met iedere vervolgde “heks” als een teveel, met welke achtergrond dan ook, door overheid of kerk of welke instantie of met welke intentie dan ook, in welke periode dan ook. Het is en blijft dom en in mijn ogen misdadig “bij”geloof. Ik liep te vloeken bij die tentoonstelling.
FVerweven says
Als je 300 jaar optelt wordt het wel indrukwekkend, maar als je uitgaat van een vlakke verdeling in tijd en plaats (zal wel onterecht zijn) dan zijn het 200 slachtoffers jaarlijks, verdeeld over heel Europa. Dan was de kans dat je er mee in aanraking kwam niet zo groot.
Wat mij meer intrigeert is of het een ontwikkelingsfase is dat men in Europa reeds in 1750 inzag dat het maar eens afgelopen moest zijn met die flauwekul, of dat het veel meer cultuurgebonden is.