Canadese onderzoekers onderzochten het effect van Therapeutic Touch (TT) bij veel te vroeg geboren baby’s. Ze publiceerden er een artikel over in het Clinical Journal of Pain. De titel die dit stuk meekreeg, zegt eigenlijk alles wat er te zeggen valt: Therapeutic touch is not therapeutic for procedural pain in very preterm neonates: a randomized trial.
Het artikel dateert al van september 2013, maar is niettemin bespreking waard vanwege de zeer goede opzet van het onderzoek. Het onderzoek werd gedaan tegen de achtergrond dat pijnbestrijding bij veel te vroeg geboren baby’s problematisch is. Die kun je immers niet zomaar pijnstillers toedienen. Er zijn wel methoden waarmee succes wordt behaald – orale toediening van sucrose of huid-op-huidcontact (‘kangaroo care’), maar die methoden hebben ook nadelen. De onderzoekers besloten daarom TT een kans te geven. Ze verdeelden baby’s die na gemiddeld zo’n 27 weken zwangerschap geboren waren over twee groepen, TT en sham-TT. In beide groepen kregen de baby’s een hielprik (heel lance procedure), wat bij hen uiteraard fysiologische effecten veroorzaakt. De onderzoekers keken naar het effect van TT op pijnscores, hartslag, heart rate variability en het stresshormoon cortisol.
Methoden
Het was als gezegd methodologisch een sterke studie:
- hoewel de behandelingen plaatsvonden in twee Canadese centra, werd de randomisering uitbesteed aan een bedrijf uit Stockholm, Zweden;
- de blindering was erg goed. Alleen de TT-behandelaars (verpleegsters met veel TT-ervaring) wisten welke baby’s in welke groep zaten. Die informatie stond op een website die alleen met een wachtwoord bekeken kon worden;
- de TT-behandelaars voerden hun behandelingen uit rondom de couveuses, waarbij de couveuses met een gordijn werden afgeschermd. Niemand kon dus zien of ze TT of sham-TT uitvoerden;
- bij zulke jonge baby’s zijn placebo-effecten waarschijnlijk verwaarloosbaar. Hun ontwikkeling is nog zo gering dat zaken als suggestie en verwachting geen rol zullen spelen;
- te vroeg geboren baby’s kunnen uiteraard ook geen vragenlijsten invullen over pijnbeleving. De onderzoekers gebruikten hiervoor de Premature Infant Pain Profile (PIPP) methode. Die houdt onder meer in dat video-opnames met close-ups van de gelaatsuitdrukkingen en grimassen van de baby’s bestudeerd worden. Twee onafhankelijke onderzoekers buiten de medische centra bestudeerden de beelden en gaven scores voor pijn.
- zaken als hartslag, heart rate variability en cortisolniveau zijn goed objectief te meten.
Uitkomsten
In het onderzoek werd eerst 5 minuten een TT- of sham-TT-behandeling uitgevoerd bij de couveuse. Bij de sham-behandeling stond de behandelaar ernaast met de handen naast het lichaam en maakte ze bijvoorbeeld rekensommen in haar hoofd. Daarna werd de hielprik uitgevoerd (hiel verwarmen, prikken, bloed afnemen, afplakken) en vervolgens werd nogmaals 5 minuten een TT- of sham-TT-behandeling toegepast. De preventieve TT-behandeling zal zijn ingegeven door het feit dat ook bijvoorbeeld de orale toediening van sucrose doorgaans vóór de hielprik plaatsvindt.
Op diverse momenten in dit proces werden gegevens verzameld met betrekking tot de baby’s. Dat waren er uiteindelijk 27 in de TT-groep en 28 in de sham-TT-groep (er waren enkele uitvallers, bijvoorbeeld omdat geen hielprik nodig was). Wat waren de uitkomsten? Het abstract vat het perfect samen:
“There were no group differences in any of the outcomes. Mean Premature Infant Pain Profile scores across 2 minutes of heel lance procedure in 30-second blocks ranged from 7.92 to 8.98 in the Therapeutic Touch group and 7.64 to 8.46 in the sham group.”
De onderzoekers schrijven dan ook dat “the most compelling conclusion that can be made is simply that Therapeutic Touch has no comforting effect in this population”. Het enige wat je op deze studie aan kunt merken, is dat de duur ervan nogal kort was. Er werd niet over meerdere dagen gemeten. Dat is ook wel begrijpelijk, want als het gaat om pijnbestrijding bij veel te vroeg geboren baby’s die een hielprik krijgen, zoek je naar een methode die onmiddellijk effect sorteert en niet pas vier dagen later. Anders dan de beperkte duur is het een zeer goed opgezette studie, en ik kan de interpretatie van de auteurs dan ook volledig onderschijven:
“In a tightly controlled study, Therapeutic Touch given in a single dose was no better than a sham control in decreasing pain response or recovery in very preterm neonates. Although there were no safety issues, it seems to offer no benefits and cannot be recommended as a pain control method in this population.”
Het jaar 2013
2013 was sowieso geen goed jaar voor de TT-beroepsgroep. Braziliaanse onderzoekers verrichtten weliswaar een enigszins vergelijkbaar onderzoek naar TT bij baby’s, maar maakten daarbij een beginnersfout door geen controlegroep op te nemen. Dat ze een reductie van pijn vonden ná een TT-behandeling wil dan ook nog niet zeggen dat dit dóór die behandeling komt. Pijn wordt immers ook vanzelf minder, ook bij baby’s.
In 2013 werd verder de Cochrane review uit 2008 over Touch therapies for pain relief in adults ingetrokken. Die review, enige jaren terug nog besproken door Rob Nanninga in zijn artikel Therapeutic Touch. Evidence based of paranormaal?, was gematigd positief over het effect van TT bij volwassenen met pijn. Als reden voor de intrekking van 2013 wordt slechts opgegeven:
“Reason for withdrawal from publication
This review is out of date and has been withdrawn. The content of the review may be of historical interest to readers.”
Of de onderzoekers geen tijd of zin hadden voor een nieuwe review, vermeldt het verhaal niet. Het doet er ook niet veel toe, de gematigd positieve review uit 2008 is formeel van tafel en zou dus niet meer als autoriteit geciteerd mogen worden. Een andere Cochrane review staat nog wel recht overeind: “There is no robust evidence that TT promotes healing of acute wounds.”
Conclusie
Recentelijk zijn op Klopdatwel? verschillende onderzoeken naar TT besproken. Een goed opgezette studie naar het effect van TT bij borstkankerpatiënten die radiotherapie kregen vond geen effect op de ontwikkeling van dermatitis (huidschade) en zelfs geen placebo-effecten. De hier besproken, eveneens goed opgezette studie naar TT bij veel te vroeg geboren baby’s vond ook geen effecten op bijvoorbeeld pijn en hartslag. Een zeer matige studie naar het effect van TT op misselijkheid als gevolg van een chemokuur is ook aan de orde gekomen. De onderzoekers vonden zogenaamd dat TT de duur van de misselijkheid significant verkortte, maar vergaten even te vermelden dat placebo-TT het weer beter deed dan echte als het ging op de frequentie van de misselijkheid. Ten slotte is een zwaar onethisch onderzoek naar de ontwikkeling van kankertumoren en uitzaaiingen bij laboratoriummuizen besproken. Het vond geen effecten op de groei van de tumoren en haalde een lelijke truc uit om wél een effect op uitzaaiingen te vinden. Een effect dat er dus niet was.
Misschien is het tijd geworden om eens te concluderen dat er wel genoeg onderzoek naar TT gedaan is. Er is genoeg tijd en geld geïnvesteerd om vast te stellen dat TT niet meer is dan een beetje extra aandacht aan patiënten besteden. Dat kun je ook prima doen zonder wonderlijke fantasieën over energievelden die ons hele functioneren zouden reguleren en met de hand gemanipuleerd en geharmoniseerd kunnen worden. En het is ook tijd voor een naamswijziging. Ergens op Internet, ik weet niet meer waar, werd terecht geconstateerd wat TT eigenlijk is: non-Therapeutic no-Touch. Laten we die naam voortaan gebruiken. Af te korten tot noTnoT.
Wilma S. says
‘To Therapeutic Touch or not to Therapeutic Touch: is no longer the question’
Hans1263 says
Definitief opbergen dus in het vermakelijke Museum “Tussen Waarheid en Waanzin”, in het rariteitenkabinet, direct naast de vakjes piskijken, aderlaten en iriscopie. Waar vind je dat kabinet? Op de stoffige afdeling “complotten, sprookjes, geloof en andere waandenkbeelden”.
Heeck says
Luchtstrijkerij.
Die door Rob Nanninga gebruikte benaming legt akuut bloot waar het om draait.
Roeland
Heeck says
Kennis over de marketingkracht van Luchtstrijkerij is belangrijk, want dan
besef je dat geen onderzoek is opgewassen tegen uit het leven gegrepen getuigenissen:
https://www.youtube.com/watch?v=iz_Ufg3puYw
Anders had het Van Praag-instituut zijn TT allang uit fatsoen hebben laten vallen.
Roeland
Wilma S. says
In het filmpje worden de patiënten aangeraakt en dat is bij TT niet de bedoeling of zie ik dat verkeerd? Niet dat dit meer zou zijn dan dan een beetje extra aandacht aan patiënten besteden, maar het viel me op.
Heeck says
Wilma,
Natuurlijk zag je niets verkeerd, maar wel zag je over het hoofd dat hand opleggen, hand vasthouden en magnetiseren hun marketing-impact kwijt zijn.
Bioveld, Therapeutic Touch en Energetisch Informatief doen het daarentegen nog steeds prima en kunnen moeiteloos worden gekoppeld aan quantum-mechanica etc.
Zie weerom Rob Nanninga:
http://skepsis.nl/evidence-therapeutic-touch/
Roeland
Hans1263 says
Het voordeel van koppelen aan kwantummechanica is dat de meeste mensen dat niet begrijpen, terwijl men wel vermoedt dat het een wetenschappelijk geaccepteerd fenomeen schijnt te zijn…
Dan zal er dus ook wel iets in TT zitten…
En zo houdt men het boerenbedrog in stand.
Martin_Bier says
Ik heb nog wel eens wat rondgeneusd op http://www.quantumtouch.com . Wat je daar aan onzin aantreft is echt ongelooflijk.
“When the practitioner holds a high vibrational field of life-force energy around an affected area, she or he facilitates healing through the process of resonance and entrainment.”
Net als TT is de “quantum touch” eigenlijk gewoon een soort traditionele handoplegging met een nieuw begeleidend jargonnetje ter vervanging van de Heilige Geest.
Hans1263 says
Dank voor de bevestiging van mijn opvatting dat kwakzalverij en geloof veel gemeen hebben.
Ik ben niet goed thuis in kwantummechanica (al heb ik wel colleges moeten volgen op dat terrein) en weet dus dat ik niets stellig moet beweren over die lastige materie.
Dat allerlei kwakzalvers dat wél doen, impliceert dan ook dat ze misschien héél ergens in de verte een klok hebben horen luiden, maar dan ook niet meer dan dát.
Ze hebben kennelijk niet in de gaten dat hun aantrekkelijk glanzende zeepbellen wel heel gemakkelijk zijn door te prikken.
Wilma S. says
Het antwoord op mijn vraag vond ik hier: http://www.therapeutictouch.nl/htm_nav.htm#htm_1_2.htm
[vet door mij]
Wilma S. says
Aan deze recente retweet te zien zijn ze niet eens van plan om (te adviseren) letterlijk en figuurlijk met de handen van kleine kinderen af te blijven, integendeel:
Eelco_G says
Een beeldverslag (zoals het Youtube filmpje) zegt meer dan ‘sceptisch’ gezemel hierover door mensen, die geen ervaring met de therapie hebben.
Feit is, dat T.T. het meest in verpleeghuizen en ook wel in hospices gepraktiseerd wordt.
Ontspanning, vermindering van angst en wellicht ook van pijn zijn bijverschijnselen, die alleen al van meer dan genoeg waarde zijn om deze therapie te continueren.
De doelgroep zijn immers juist mede-mensen, die in de meest kwetsbare levensfase verkeren..
Dit is ook voor de betrokken personen vaak nog de enigste affectieve aandacht, die zij mogen ervaren… Laten we dit alstublieft niet vergeten.
Heeck says
Niemand zal iets tegen affectieve aandacht hebben.
De TT-verpakking en -misleiding met de vertakkingen naar quantumhealing en biovelden zijn gevaarlijke ballast.
Roeland
Wilma S. says
En u heeft wel ervaring met deze therapie meneer Groen? Of bent u toch meer thuis in het gebruik van Ad Hominems en de andere drogredenen?
Het is wat Heeck ook al zegt:’Niemand zal iets tegen affectieve aandacht hebben’. Maar wel tegen het willens en wetens voor de gek houden van kwetsbare medemensen. Dat is geen affectie, maar liefdeloosheid.
Eelco_G says
Een meneer Groen is mij onbekend ;).
Ik werk dit jaar 40 jaar in de zorg…
U weet duidelijk niet waar u het over heeft.
Ik weet, dat T.T. met name door mantelzorgers en vrijwilligers (belangeloos) gepraktiseerd wordt, ook in hospici..
Zouden dit nu echt wel liefdeloze mensen zijn??
Ik weet, dat het mensen zijn, die hun hart laten spreken..
Wilma S. says
Ik weet niet waar ik het over heb, Laurens en noem maar op ook niet?! En u weet nog steeds niet dat de weg naar de hel geplaveid is met al die zogenaamde goede bedoelingen?
Pakken we nog even de eindconclusie van Laurens erbij, en die staat als een huis:
[werkende links: zie artikel hierboven] [vet door mij]
Nogmaals: Dat kun je ook prima doen zonder wonderlijke fantasieën over energievelden die ons hele functioneren zouden reguleren en met de hand gemanipuleerd en geharmoniseerd kunnen worden.
FVerweven says
[ Ik werk dit jaar 40 jaar in de zorg…]
Drogreden. Dat zegt niets over uw kunde, noch over uw beoordelingsvermogen noch over uw wetenschappelijk inzicht.
Die wetenschap lijkt u trouwens niks te interesseren, ‘eigen ervaring’ gaat bij u voor?
[ Ik weet, dat T.T. met name door mantelzorgers en vrijwilligers (belangeloos) gepraktiseerd wordt, ook in hospici..]
Nog een drogreden. Het slaat toch nergens op dat iemand iets belangeloos doet of ‘hun hart laten spreken’? Dat zegt nul komma nul over de werking ervan.
Ik pleit hier belangeloos en met liefde voor de wetenschap, maar dat betekent echt niet dat ik automatisch gelijk heb.
Wilma S. says
Dan heb ik u per ongeluk verwisseld met een andere Eelco. Sorry.
Heeck says
Eelco,
Belangeloos je hart laten spreken zonder misleidende kletspraat hoort bij het schoonste wat er is.
En reken er maar op dat ik zeeeer vertrouwd ben met misleidend verpakken en beliegen zoals bijvvorbeeld het Van Praag-instituut nodeloos in stand houdt.
Roeland
Wilma S. says
http://www.kwakzalverij.nl/encyclopedie/t/encyclopedie-therapeutic-touch-tt/
Encyclopedie: Therapeutic Touch (TT)
Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen
Variant van de *paranormale geneeswijze, dus een soort magnetiseren à la *Mesmer.
Door: Van de Webredactie | Geplaatst: 30 apr 2009 | Laatste Wijziging: 15 feb 2016
Van de patiënt uit gezien is het verschil dat TT als tussendoortje in een ziekenhuis door een verpleegkundige gedaan wordt. Ook houdt TT curieus genoeg in dat er beslist geen fysiek contact is, in tegenstelling tot de praktijk van sommige strijkers. Vanuit het standpunt van de verpleegkundige is er ook verschil. Het kost maar een week om TT te leren en er hoort een geleerd verhaal bij.
Les één is al heel eenvoudig. U brengt de handpalmen naar elkaar toe zonder ze aan te raken. Als ze vlak bij elkaar zijn voelen ze elkaars warmtestraling en u beeldt zichzelf in dat dit een energieveld is. De wil om de handen niet tegen elkaar te brengen resulteert in een gevoel alsof men iets veerkrachtigs indrukt. Die ‘veerkracht’ is reëel, dat zijn de antagonistische spieren, maar u moet zich weer inbeelden dat het datzelfde energieveld is. Als u erin geslaagd bent warmtestraling en spierspanning voor een energieveld aan te zien, moet u onthouden dat dit een pandimensionaal veld is, en dan is les één alweer voorbij (wat pandimensionaal betekent hoeft u niet te weten). Na een week kunt u zich inbeelden dat u blokkades en plooien in andermans velden gladstrijkt als u dat maar met voldoende liefdevolle aandacht doet. U kunt zich dan tevens inbeelden dat u iets wezenlijks voor de patiënt betekend hebt.
TT werd in de jaren ’70 bedacht door Dolores Krieger (foto rechts),…..
[vet door mij]
quote van de dag:
Laurens says
Feit is dat TT-behandelaars geloven dat hun luchtstrijkerij invloed heeft op kankercellen en dat ze rommelen met de statistiek om significante resultaten te fabriceren.
Feit is dat daar vanuit de TT-wereld geen enkel kritisch geluid over te horen is. Daarvoor is kennelijk “skeptisch gezemel” nodig. Dan heb ik het nog niet eens over de verspilling van publieke middelen en het vermoorden van proefdieren.
Feit is dat het in de TT-wereld kennelijk normaal is om een omgewerkte scriptie van dubieus niveau tweemaal te publiceren in tijdschriften van eveneens dubieus niveau. De TT-wereld zwijgt wederom.
Feit is dat de voornaamste vertegenwoordigster van het TT-gebeuren in Nederland overal geld probeert los te bedelen voor onderzoek naar “complementaire zorg”, maar nog altijd weigert deel te nemen aan simpele experimenten naar het vermeende energieveld. Selectief wetenschappelijk noem ik dat.
Feit is – en dat is al honderd keer gezegd – dat er niets mis is met een beetje extra aandacht besteden aan patiënten. Daarvoor hebben we geen vage paranormale theorieën gestoeld op de theosofie nodig. Ik neem aan dat jij ook zou protesteren als TT zou worden gepresenteerd als een methode om homeopathische vergiftigingen uit het lichaam te trekken.
FVerweven says
[ Braziliaanse onderzoekers … maakten daarbij een beginnersfout door geen controlegroep op te nemen. ]
Ik heb moeite te geloven dat dit een ‘beginnersfout’ was en geen opzet.
Welke middelbare school leert niet dat je moet vergelijken met een controlegroep?
Welke universiteit leert niet dat je moet vergelijken met een controlegroep?
In welke academische ziekenhuisomgeving kan het voorkomen dat niemand roept dat je een controlegroep moet toevoegen?
Zijn mijn verwachtingen te hoog of..?
Hans1263 says
Tja, op de basisschool leer je al vergelijken. Echte onderzoekers maken zich vanzelfsprekend niet schuldig aan zo’n basale fout. Maar ja, weten klanten van kwakzalvers dat ook? De kwakzalvers kunnen dus ongestraft pronken met het zogenaamde onderzoek.
Heeck says
Een nieuwe loot aan de TT-stam.
Kanker in no-time genezen met Chi-Neng bewegingen:
http://genezendvermogen.nl/genezing-kanker-minuten-toezicht-artsen/
http://genezendvermogen.nl/4-daagse-workshop-chi-neng-met-de-chinese-leraar-xie-chuan/
“ . . . Zijn bewegingen zijn bedoeld om de innerlijke geneeskracht aan te boren door af te stemmen op wat ze in Chi Neng het Qi-Veld noemen. Dit is in het Westen bekend als het Kwantumveld of Nulpunt-energie. In 1991 startte Dr. Pang Ming in Beijing een klein Chi Neng centrum dat in korte tijd uitgroeide tot het grootste medicijnloze ziekenhuis ter wereld waar meer dan 300.000 patiënten vanuit de hele wereld naar toekwamen.
. . . . . . .
In november 2015 maakte hij kennis met Henk Fransen, waar onmiddellijk een positieve uitwisseling ontstond over het zelfgenezend vermogen van de mens.
. . “
Roeland
Zie ook:
http://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/kruiden/basisarts-henk-fransen-gaat-kwakzalven-in-eigen-diamantkliniek/
=============