‘Onze’ elektronicagigant richt zich steeds meer op medische toepassingen. Dan gaat het om geavanceerde toestellen als röntgenapparaten en MRI-scanners, maar ook om apparaten die de consument zelf kan gebruiken. Het is niet zo verwonderlijk dat het concern nieuwe ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet volgt. Niet alles wat je bekijkt zal even zinnig blijken te zijn en veel belandt in de prullenbak. Zo gaan die dingen. Toen ik echter gewezen werd op de workshop ‘Energy Medicine meets Technology‘ die Philips volgende week organiseert, viel mijn mond van verbazing open.

NB de website van de workshop is op 21-10-2016 verwijderd, in de tekst hieronder staan verwijzingen naar gearchiveerde kopieën.

NB2 Een woordvoerder van Philips heeft laten weten dat de workshop als interne aangelegenheid bedoeld was en dat de website dus eigenlijk niet extern toegankelijk had moeten zijn. De workshop is nu echter na breder overleg afgelast vanwege het onderwerp.

phlips-energy-medicine-workshop

Waar gaat die workshop [gearchiveerde kopie] over?

The workshop intends to give an overview of the emerging scientific field of Energy Medicine, based on a combination of ancient eastern medicine and current technology developments. This field is concerned with wellbeing, prevention of disease and stress, diagnosis, and potentially healing of disease by focusing on imbalances in the human energy system.

A human body emanates various subtle fields, which can be measured as they are a reflection of processes in the body, and externally influenced to improve health and wellbeing. Energy medicine deals precisely with this. The promise is that further understanding of human body fields and their balance can result in a far better wellbeing, prevention of disease and a more rapid healing.

Ik zal deze pure kwakzalvertaal maar onvertaald laten. Bij de sprekers [gearchiveerde kopie] kom ik een aantal bekende namen tegen:

 • Mauk den Boer, MSc. CEO and founder of Raymedy.
  Den Boer heeft zijn bedrijf i-Health omgedoopt in ‘Raymedy‘ en lijkt inmiddels wat steviger aan de weg te timmeren. Hij heeft o.a. een vestiging in Eindhoven geopend naast zijn hoofdkantoor in Arnhem. Den Boer is geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en ikzelf onderzocht de herkomst van zijn apparaat voor elektroacupuctuur, de I-tronic. Deze ‘technologie’ zou gebaseerd zijn op kennis die opgedaan was in het Russische ruimtevaartprogramma (Prognos-systeem). Dit blijkt echter een totaal verzonnen verhaal. Bij het instituut dat biomedisch onderzoek doet voor het ruimtevaartprogramma hadden ze nog nooit van de uitvinder Sagrjadski (Zagriadski) gehoord en ook niet van het Prognos-systeem. Zie mijn artikel dat in Skepter verscheen:  Esoterische ruimtetechnologie – voor koeien in Wageningen
 • Dr. Hendrik Treugut, MD, Ehrenpräsident der Deutschen Gesellschaft für Energetische und Informations Medizin/energy medicine DGEIM, Germany.
  Treugut heeft ook met dat Russische onzinapparaat te maken en had of heeft connecties met het bedrijf van Den Boer. Hij houdt zich volgens PSIRAM verder o.a. bezig met Kirlianfotografie en de Zapper van Hulda Clark. Hij zit dus ook zeer diep in de pseudowetenschappelijke onzin.
 • Prof. Beverly A. Rubik, PhD, Professor, Energy Medicine University, Sausalito; President Institute for Frontier Science, Oakland, California and Adjunct faculty College of Integrative Medicine and Health Science, Saybrook University, Oakland, USA.
  Deze dame draait ook al heel wat jaartjes mee in de pseudowetenschappelijke wereld. Ze was o.a. adviseur bij het Amerikaanse Office of Alternative Medicine, het  geldverspillingsorgaan dat  opgevolgd werd door het National Center for Complementary and Alternative Medicine en tegenwoordig onder de naam National Center for Complementary and Integrative Health voortleeft. Rubik is van alle kwakmarkten thuis, Heart Rate Variability,  Therapeutic Touch, biovelden – heel holistisch allemaal. Ze gelooft ook in homeopathie en magnetische mensen. In een artikel van Martin Bier in Skepter over het misbruik van kwantummechanica voor allerlei pseudowetenschap komt ook wat van haar werk ter sprake:

  Het is een artikel uit 2002 van Beverly Rubik dat in wezen weinig anders is dan een slecht verhulde advertentie voor een apparaat dat mensen zou beschermen tegen de schadelijke effecten van stress door het organisme ‘homeodynamisch te stabiliseren.’ Het gaat hier om een gepatenteerd fabrieksgeheim en daarom lezen we: ‘Presently, the precise engineering details of Sympathetic Resonance Technology are proprietary, a trade secret. Only a general description of Sympathetic Resonance Technology can, therefore, be provided here.’ In de alinea daarna worden we vervolgens vergast op absurditeiten als ‘The output is the proprietary non-Hertzian fields generated by the proprietary frequencies.’ Blijkbaar kan men dus ook patent hebben op een frequentie.

 • Martin Ouwerkerk, PhD, Romhild Hoogeveen, PhD – workshop background, science and clinical business potential for Philips.
  Deze personen organiseren vanuit Philips deze workshop. Ouwerkerk blijkt Reiki Master te zijn en meer vage interesses te hebben (astrologie bijvoorbeeld). Daar zal de interesse voor deze energetische kwakzalverij wel vandaan komen.

Ze moeten het natuurlijk helemaal zelf weten bij Philips. Ik hoop maar dat er ook wat werknemers met gezond verstand naar de workshop gaan. Die kunnen dan hartelijk lachen om de onzin die verkocht gaat worden door de gastsprekers die hun collega Ouwerkerk heeft uitgenodigd.

Steun Kloptdatwel

Valt Philips voor energetische kwakzalverij? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.