Aids: de mythe van 'patient zero' is doorgeprikt 1

Gaëtan Dugas (Wikimedia Commons)

Lange tijd was het verhaal dat één man Aids naar de VS had gebracht, ‘patient zero’ Gaëtan Dugas, een onverzadigbare steward die honderden Amerikaanse mannen zou hebben besmet. Zijn sexpartners zouden weer anderen hebben besmet en al snel zou de ziekte zich zo over het Noord-Amerikaanse continent hebben verspreid. Kort daarna kwamen overal groepen mensen om het leven door de enge en toen nog onbegrepen ziekte en volgens de wikipedia niet lang daarna ook in Europa.

Maar recent onderzoek pleit ‘een van de meest gedemoniseerde patiënten in de medische geschiedenis’ vrij. Dugas ‘blijkt slechts een van duizenden mensen te zijn die geïnfecteerd raakten met hiv in de jaren 70’, aldus dit interessante artikel van de VRT.  En de lekker bekkende term ‘patient zero’ klopt ook niet. In een vroeg onderzoek naar Aids werd hij aangeduid als ‘patiënt O’ met de O van Otto. De hoofdletter O werd in het onderzoek gebruikt als afkorting voor ‘Outside California’ omdat Dugas een buitenlander was. De O werd al snel een nul – dat klonk veel beter.

Lees het verhaal in het Nederlands bij de VRT of in het Engels in de Washington Post of de NPR (het meest uitgebreide artikel waarin in detail uitgelegd wordt hoe de hoofdletter O in een nul veranderde).

 

 

Steun Kloptdatwel

Aids: de mythe van 'patient zero' is doorgeprikt 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.