Commercieel UFO-onderzoek 1

Harry Reid vindt het duidelijk goed besteed geld

De New York Times onthulde op zaterdag 16 december 2017 dat er recent in de Verenigde Staten jarenlang een geheim ufo-project liep dat betaald werd uit publieke middelen. In het artikel ‘Glowing Auras and ‘Black Money’: The Pentagon’s Mysterious U.F.O. Program‘, wordt uit de doeken gedaan dat tussen 2007 en 2012 maar liefst 22 miljoen dollar vanuit een potje voor geheime projecten via het Pentagon gesluisd werd naar een onderneming van de ufo-enthousiaste, schatrijke ondernemer Robert Bigelow, die vriendjes is met een invloedrijke Democratische senator.

The shadowy program — parts of it remain classified — began in 2007, and initially it was largely funded at the request of Harry Reid, the Nevada Democrat who was the Senate majority leader at the time and who has long had an interest in space phenomena. Most of the money went to an aerospace research company run by a billionaire entrepreneur and longtime friend of Mr. Reid’s, Robert Bigelow, who is currently working with NASA to produce expandable craft for humans to use in space.

Ufo-enthousiastelingen over de hele wereld reageren verrrast en zien er bevestiging in dat de Amerikaanse overheid toch meer ziet in ufomeldingen dan miswaarnemingen van gewone objecten, en dat er blijkbaar voldoende gegevens zijn om echt onderzoek te doen. Bigelow zou zelfs al opslagruimtes hebben laten aanpassen om al het materiaal in op te slaan, dat gevonden zou zijn afkomstig van ufo’s.

Commercieel UFO-onderzoek 2Helemaal uit de lucht vallen komt dit verhaal niet. Een paar maanden terug kondigde popzanger Tom DeLonge (van Blink-182), de oprichting van de ‘To the Stars Academy‘ aan, een vehikel dat ‘begenadigde onderzoekers de ruimte biedt om exotische wetenschap en technologieën te onderzoeken met de infrastructuur en middelen die een snelle overgang mogelijk maken naar producten die de wereld kunnen veranderen.’ Uiteraard kun je in deze interessante onderneming investeren. Voor enige rendement op die investering ben je, denk ik, afhankelijk van de omzet die de sectie ‘Entertainment’ weet te genereren met het maken van speculatieve documentaires …

De persoon die in het Pentagon verantwoordelijk was voor het programma, Luis Elizondo, zou het onderzoek voortgezet hebben, ook toen de financiering in 2012 ophield. Dit jaar in oktober diende hij zijn ontslag in, naar eigen zeggen uit protest tegen de buitensporige geheimhouding en tegenwerking vanuit de organisatie. Gelukkig voor hem kon hij dus nauwelijks week later aan de slag bij het project van DeLonge.

Moeten we dit hele verhaal nu zien als bewijs voor het voortbestaan van een daadwerkelijke interesse vanuit de Amerikaanse overheid in het ufofenomeen (die er officieel niet meer is sinds het stoppen van Project Blue Book in 1970)? Of eerder als een bewijs dat een aantal ufo-enthousiastelingen altijd wel ergens geld vandaan weten te peuteren voor hun hobby als ze maar beschikken over de juiste connecties?

Met die interesse in het uitpluizen van ufomeldingen is natuurlijk weinig mis. Of het met overheidsgeld moet gebeuren terwijl zoveel mensen het als hobby voor niets (en vaak beter) doen, is een andere vraag. In het artikel in de New York Times wordt een casus genoemd die het onderzoeken waard was. Het onderzoeksprogramma van Bigelow heeft echter blijkbaar ondanks die ruime financiering hier nog geen bevredigende antwoorden voor gevonden. Op Metabunk staan intussen een aantal draadjes waarin dit geval worden besproken. De ervaring leert dat dat meestal vrij snel redelijke verklaringen oplevert voor wat de beelden laten zien.

In het NYT-artikel wordt ook Hal Puthoff opgevoerd, die zit nu bij het clubje van DeLong, maar hij is ook bekend om zijn (niet al te beste) onderzoek uit de jaren ’70 en ’80 naar mediums als Uri Geller, dat begin dit jaar weer eens opgerakeld werd, omdat de CIA documenten daarover makkelijker benaderbaar ter beschikking zijn gesteld.

Toevoeging (22:00 uur): het artikel in Politico dat gelijktijdig met dat van de NYT verscheen is eigenlijk een stuk interessanter: The Pentagon’s Secret Search for UFOs

Steun Kloptdatwel

Commercieel UFO-onderzoek 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.