Geheim Pentagonprogramma had niets met onderzoek naar ufo's te maken 1Al weer twee jaar terug was het groot nieuws voor ufo-enthousiastelingen: het Pentagon bleek tussen 2008 en 2012 een geheim onderzoeksprogramma te hebben gefinancierd om ufo’s te bestuderen. Er kwamen zelfs video’s naar buiten van de US Navy  waarop vliegende objecten te zien zouden zijn die onverklaarbare manoeuvres uitvoeren. Het Pentagon nuanceert het verhaal nu aanzienlijk.

Nog steeds domineert het verhaal over het 22 miljoen dollar kostende geheime programma het ufo-nieuws. Dat is eerder een bewijs van de effectieve manier waarop het commerciële To The Stars Academy van Blink 182-zanger Tom DeLonge de kwestie heeft weten te spinnen en het enthousiasme waarmee veel ufo-liefhebbers dit soort ‘nieuws’ opslorpen, dan van een nakende doorbraak in de houding van de autoriteiten tegenover het ufo-fenomeen.

In Commercieel UFO-onderzoek beschreef ik wat er eind 2017 naar buiten kwam via artikelen in The New York Times en Politico. Kort samengevat: het Pentagon had op instigatie van een aantal senatoren (onder wie Harold Reid) een project gegund aan de ufo-enthousiaste, schatrijke ondernemer Robert Bigelow. Wat dit Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) precies behelsde, werd niet direct duidelijk. De journalisten leunden daarvoor sterk op de verklaringen van Luis Elizondo, die het programma geleid zou hebben en zelfs voortzette nadat in 2012 de financiering ophield. Intussen was Elizondo uit ontevredenheid over de buitensporige geheimhouding en tegenwerking vanuit de organisatie vertrokken bij defensie en had onderdak gevonden bij het project van DeLonge. Het nieuws ging vergezeld van de drie video’s geschoten vanuit F-18 gevechtsvliegtuigen die als ‘Gimbal’, ‘Tic-tac’ en ‘Go-Fast’ bekend zijn komen te staan.

Nog in mei dit jaar bevestigde het Pentagon tegenover de New York Post dat AATIP onderzoek had gedaan naar ufo’s (of de nieuwere term UAPs). De rol van Elizondo werd echter niet bevestigd en een artikel op The Intercept maakt duidelijk dat er eigenlijk geen enkel aanwijzing te vinden is dat hij er überhaupt iets mee te maken heeft gehad, behalve dan wat hij er zelf en een paar andere lieden die ook allemaal bij de To The Stars Academy betrokken zijn, over hebben verklaard.
John Greenewald Jr. van de website The Black Vault, die veel historische ufo-gerelateerde documenten met een beroep op de Freedom of Information Act boven tafel weet te krijgen, bericht nu dat het Pentagon officieel ontkent dat AATIP iets te maken had met onderzoek naar ufo’s of UAPs. De bevestiging tegenover de New York Post eerder dit jaar zou niet meer geweest zijn dan het wat gemakzuchtig napraten van wat een (inmiddels vertrokken) woordvoerder in 2017 had verteld. Waar het programma wel om draaide:

 The purpose of AATIP was to investigate foreign advanced aerospace weapons system applications with future technology projections over the next 40 years, and to create a center of expertise on advanced aerospace technologies. [woordvoerder Susan Gough tegen The Black Vault].

Geheim Pentagonprogramma had niets met onderzoek naar ufo's te maken 2

Voorblad van een van de AAWSAP-rapporten

Dit lijkt wel goed aan te sluiten bij andere zaken die al eerder naar boven kwamen, namelijk een lijst met 38 titels van artikelen die geschreven zijn in het kader van een Advanced Aerospace Weapon System Applications Program. Deze klus was in 2008 openbaar aanbesteed en alleen een onderdeel van Bigelows imperium,  Bigelow Aerospace Advanced Space Studies, had er op ingetekend. De titels van die artikelen zijn op zich al spannend genoeg (bijvoorbeeld ‘Traversable Wormholes, Stargates and Negative Energy’ en ‘Positron Aerospace Propulsion’), maar iets met onderzoek naar UAPs of het analyseren van ufo-video’s lijken ze niets te maken te hebben. Volgens het Pentagon was AATIP de naam van het overkoepelende programma en AAWSAP de naam voor dit contract wat daar onder valt.

Overigens stelt het Pentagon ook dat het UAPs wel blijft bestuderen en de objecten in de drie video’s nog als zodanig beschouwd: niet geïdentificeerd. Daarmee zeggen ze natuurlijk nog niet zoveel. Het kan natuurlijk best zijn dat de analyes van de militaire experts wel hebben uitgewezen waarom het waarschijnlijk gaat, maar dat ze een object niet met volledige zekerheid kunnen identificeren.

Wat er op basis van openbaar beschikbare informatie over de drie video’s te zeggen valt, is waarschijnlijk het beste samengevat op Metabunk: Are the Navy UFOs “Real,” or just in the Low Information Zone? De discussies zullen echter nog wel even doorlopen.

Steun Kloptdatwel

Geheim Pentagonprogramma had niets met onderzoek naar ufo's te maken 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.