De Stichting 11 September geeft ’10 redenen om 9/11 nader te onderzoeken’. Al deze redenen zijn ofwel evident vals, misleidend of irrelevant voor de vraag of het officiële verhaal over de aanslagen van 11 september 2001 klopt. Hieronder de elfde reden (*) uit de folder:
In 2007 heeft Wesley Clark inderdaad het verhaal verteld dat hij kennis had genomen van een geheim memo binnen het Pentagon waarin een meerjarige strategie werd uitgestippeld, waarbij zeven landen zouden worden aangevallen om de daar heersende regimes ten val te brengen. Hij schreef het op in zijn boek A Time to Lead: For Duty, Honor and Country waarbij hij Irak, Syrië en Iran noemt, en in een later interview noemde hij de vier andere landen.
De status van het memo is niet duidelijk, in een ander interview heeft Clark verklaard dat het misschien eerder een conceptnotitie was, waarin een denkrichting is weergegeven. Clark kan reden gehad hebben om het dubieuze karakter van zo’n neoconservatieve agenda (van hoofdzakelijk Republikeinen) te benadrukken, want hij was op dat moment nog volop politiek actief voor de Democratische partij.
(*) Op de website is dit de tiende reden, in de flyer staat deze als ongenummerde toegift en gaat nummer 10 ergens anders over.
Zie bijvoorbeeld:
- YouTube: General Wesley Clark: Wars Were Planned – Seven Countries In Five Years
- Salon.com: “Seven countries in five years”
- Wikipedia: Wesley Clark – Civilian career
Naar het overzicht met de 10 andere redenen
Aanvullingen en verbeteringen zijn welkom en kunnen in de comments hieronder worden gedeeld of via mail aan de redactie.
Ton Nuiten says
Dat dit ‘plan’ “in ieder geval niet precies zo uitgevoerd” is, zal nu wel duidelijk zijn; we kunnen hier beter spreken van een “plan in uitvoering.” Dit ‘plan’ had dus eigenlijk voltooid moeten zijn in 2012. (2007-2012 vijf jaar) of in ieder geval toch kort daarna. Iran staat echter ook nu nog op de verlanglijst van de VS en moet dus nog worden uitgeschakeld.
Over de video (https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw): Wesley Clark zei er o.a. het volgende:
“So, I came back to see him a few weeks later. And by that time we were bombing in Afghanistan.” (vanaf 1:04)
Wat dus zeggen wil dat Afghanistan het begin naar de uitschakeling van die zeven landen moest zijn. Maar we zitten nu al enige tijd in 2020 (herfst). Dus maakte de Stichting 11 September duidelijk: “Zo snel is het niet gegaan, maar het lijstje is bijna compleet.” Waarna we er als eerste land inderdaad Afghanistan vermeld zien. (07.10 01) Of dat wat de stichting er over schreef dus “suggestief” zou zijn? Zeer waarschijnlijk niet.
Pepijn van Erp says
Als het een daadwerkelijk concreet plan zou zijn geweest, besloeg de planning dus de periode 2002-2006. Toen Clarke het opschreef was er dus al achterstand opgelopen…
Ton Nuiten says
Hartelijk dank voor je reactie! Er was eigenlijk achterstand opgelopen daar het plan achteraf meer tijd in beslag zou nemen dan eerst verwacht werd. De landen Libië en Irak onder meer zijn nu al enige tijd uitgeschakeld. Vermoedelijk is het een en ander om dit plan in vijf jaar tot voltooiing te brengen niet zo gegaan als men had gewenst. Vervolgens moet het hier en daar wat worden aangepast of gewijzigd zijn. Daarom die vertraging. Dat wil echter niet zeggen dat men er nu maar van af heeft gezien; Iran is nu aan de beurt waarna de Amerikaanse hegemonie in het Midden-Oosten na de uitschakeling van dat land kan beginnen.