Nog niets te doen op 4 oktober, werelddierendag? Ga gezellig een bijzondere levensvorm bekijken in de Science Zoo van Tilburg University: de homo sapiens creationis. Een exemplaar van deze soort, Ruben Jorritsma, zal namelijk tijdens de Night University  zijn opwachting maken en komen uitleggen waarom de evolutietheorie niet deugt. Dit als een onderdeel van een evenement  (‘hét gratis campusfestival van Tilburg University’) waarmee de universiteit wetenschap en maatschappij met elkaar wil verenigen.

Wetenschapsfilosoof Herman de Regt spreekt er in een opiniestuk op de website van universiteitsmagazine Univers zijn verbazing over uit: Creationist Jorritsma mag ongehinderd lariekoek verkopen op de universiteit. Vooral het feit dat er naast Jorritsma geen goed geïnformeerde evolutiebioloog op het podium zal staan, die de absurde claims van deze Jonge Aarde creationist meteen kan ontkrachten, noemt hij een gemiste kans.
Tsja, waarom heeft de organisatie daar eigenlijk niet aan gedacht? In een reactie onder het stuk van De Regt schrijft zij:

Night University heeft ook de studentenverenigingen uitgenodigd om bij te dragen aan het campusfestival. Zo ook de christelijke studentenvereniging Navigators. Het idee is immers dat uit alle universiteit gerelateerde (studenten)geledingen bijdragen kunnen worden aangeleverd. Niet alleen om te laten zien wat voor wetenschappen er in Tilburg worden bedreven, maar ook om te tonen wat er leeft onder studenten. Natuurlijk ontslaat dat een vereniging niet van de verantwoordelijkheid om een dergelijk controversiële positie (Jorritsma) op een academische manier te benaderen. Hierom is er bij de Navigators meerdere malen op aangedrongen om een coreferent in het programma-onderdeel op te nemen. De Navigators wilden niet op het verzoek ingaan. Night University heeft niet zover willen gaan om het woord te ontnemen.

Het aantonen dat Jorritsma onzin te berde brengt, laat de organisatie dus lafjes aan het aanwezige publiek over. Het is maar de vraag hoeveel biologen de moeite zullen nemen om eerst Jorritsma’s verhaal uit te horen en dan af te wachten of ze de kans krijgen om dat overtuigend onderuit te halen. Waarschijnlijk zal Jorritsma het niet al moeilijk krijgen, erg veel (evolutie)biologen zullen er immers niet rondlopen op de campus van Tilburg University waar dat vak niet wordt gedoceerd.

Jorritsma is een van de oprichters van de stichting Apologica, waarover we op Kloptdatwel al eens eerder schreven.

Steun Kloptdatwel

Creationist in wetenschapsdierentuin van Tilburg University 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.