Lekker ufo-nieuws dat door tal van media gretig wordt overgenomen: een aantal piloten zag tijdens hun vlucht voor de westkust van Ierland een helder object dat ongebruikelijke manoeuvres uitvoerde. De Ierse luchtvaartautoriteit gaat er onderzoek naar doen. Lees erover bij de BBC, The Guardian en ook onze NOS.

Volgens astronoom David Moore zagen de piloten bijna zeker een meteoor, het lichtspoor dat ontstaat wanneer een meteoroïde de dampkring binnen komt. Die mogelijkheid werd ook al door een van de betrokken piloten genoemd (zie het transcript van de conversatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding hier beneden).
Moore heeft redelijk overtuigende aanvullende redenen meldt hij aan The Times: bij Astronomy Ireland, de astronomieclub van Ierland waar Moore leiding aangeeft, kwamen vier meldingen binnnen van mensen aan de westkust van Ierland die een vuurbal hadden waargenomen ongeveer op dezelfde tijd als de waarneming van de piloten.

De verklaring dat het om een meteoor gaat lijkt echter niet helemaal te passen bij wat een van de piloten (die van British Airways, die er als eerste melding van maakte) dacht te zien, maar dat is volgens Moore niet zo ongebruikelijk: “De piloten kunnen gedacht hebben dat de vuurbol op dezelfde hoogte was als zijzelf, maar die was vele mijlen hoger. Het kan lastig zijn om te bepalen waar ze zijn, omdat ze zo snel gaan.”

Transcript

British Airways pilot (Speedbird 94) Are there any military exercises happening right now? 
ATC
 There’s nothing showing on either primary or secondary. 
BA pilot
 OK, it was moving so fast, I’m not sure you could see but yes. ATCAlongside you? 
BA pilot
 It flew on our left-hand side and rapidly veered to the north. We saw a bright light and it then just disappeared at a very high speed. We were just wondering. We didn’t think it was a likely collision course but we were just wondering what it could be. 
Second BA pilot
 A meteor or another object making some kind of re-entry. There appeared to be multiple objects following the same sort of trajectory. They were very bright from where we were. 
ATC
 OK, that’s copied, and is there a direction it was going in or anything? 
Virgin 76
 pilot We also saw that, in our 11 o’clock position, two bright lights. 
ATC
 Roger that’s copied, thank you. 
Second BA pilot
 Glad it wasn’t just me. 
Virgin 76
 pilot No, uh, yeah, very interesting, that one. 
Virgin 76
 pilot I saw two bright lights 11 o’clock, seemed to back over to the right, and then climb away, with a speed of at least mach 2 [twice the speed of sound]. 
ATC
 OK, we are passing that on now. Thank you, Speedbird 94. Just so you know, other aircraft in the area have also reported the same thing so we are going to have a look and see. 
Virgin
 76 pilot The speed was astronomical, it was like mach 2. 
ATC
 Roger, OK, thank you.

(Titelafbeelding via Wikimedia Commons)

Update 15-11-2018
Er is inmiddels ook een dash cam video opgedoken waarop de meteoor te zien zou zijn: Could this be the same UFO under investigation in Ireland?

Steun Kloptdatwel

Door piloten waargenomen UFO bij Ierland is zeer waarschijnlijk een meteoor 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.