Braziliaans medium John of God beschuldigd van seksueel misbruik 3

João de Deus (foto: Wikimedia Commons)

Het wereldberoemde Braziliaans medium João Teixeira de Faria, beter bekend als ‘João de Deus’ of ‘John of God’ heeft in de loop van zijn al langlopende carrière vermoedelijk talloze vrouwen seksueel misbruikt. Tot dusver durfden er geen vrouwen met hun verhaal naar voren te komen, maar afgelopen weekend heeft  de Nederlandse choreograaf Zahira Lieneke Mous haar verhaal openlijk in een Brazilaanse televisieprogramma verteld en komt er veel meer naar buiten.  

Mous ging in 2014 naar John of God op zoek naar hulp bij het verwerken van seksueel traumatische ervaringen uit het verleden. Zij nam deel aan groepsmeditaties en was op een gegeven moment ook assistent tijdens de spirituele ‘operaties’ waarom John of God bekend staat. Agnes Tieben schreef in 2017 voor Skepter over de ‘behandelingen’ van John of God: John of God en de dominante witte man.

In NRC beschrijft Mous wat er vervolgens met haar gebeurde:

Het gaat mis als het medium haar tijdens een van de sessies dwingt zijn geslachtsdeel te betasten en bij een volgende sessies haar in een badkamer duwt, van achteren bij haar binnendringt en haar verkracht. „Het erge is dat hij dit deed, terwijl hij me bleef analyseren en op me in bleef praten. ‘Ik ben nu je chakra’s aan het healen’, zei hij. Ik was compleet in een shock toestand. Je bent als het ware zo geïndoctrineerd dat je denkt dat het erbij hoort”, zegt ze terugkijkend.

Het Openbaar Ministerie zou het intussen druk hebben met de klachten die nu tegen het medium ingediend worden. Die ontkent intussen nog alle aantijgingen.

Lees verder over het misbruikschandaal bij:

Steun Kloptdatwel

Braziliaans medium John of God beschuldigd van seksueel misbruik 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.