In de zomer van vorig jaar kwamen een groep skeptici en een een groep platte-aardegelovigen samen aan de Salton Sea voor een experiment dat onomstotelijk duidelijk zou moeten maken dat de aarde bolvormig is. National Geographic was er bij:

Het verslag van de skeptici van deze gebeurtenis verscheen in het november/december nummer van Skeptical Inquirer (online).

De prominente platte-aardegelovige Mark Sargent die bij het experiment was, deed het meteen af als een effect waarbij de hete lucht en de daarmee samenhangende breking van het licht een rol zou spelen. In een lange podcast legt Sargent nog meer uit wat er allemaal mis met de test zou zijn. Hieronder een andere platte-aardegelovige die ‘het uitlegt’:

Refractie is een van de standaardverklaringen die platte-aardegelovigen aandragen om te verklaren waarom schepen achter de horizon lijken te verdwijnen, maar heel precies leggen ze het nooit uit hoe dat zit. Het is natuurlijk wel zo dat atmosferische omstandigheden er voor kunnen zorgen dat de refractie verandert, maar meestal zorgt die er voor dat je juist meer van een object kunt zien dan wanneer de atmosfeer geen rol zou spelen. Onder heel bijzonder omstandigheden (het hangt allemaal af van luchtlagen) kun je misschien minder zien van een object, maar niet op zo’n manier dat je de bovenste helft  van een schip nog kunt zien uitsteken boven een duidelijk afgetekende horizon.

Steun Kloptdatwel

Skeptici versus platte-aardegelovigen: The Salton Sea Flat Earth Test 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.