De linke weekendbijlage (20-2019) 5

Vaak komen we zaken op internet tegen die niet groot genoeg zijn om een heel stuk over te schrijven of soms hebben we daar de tijd niet voor. Daarom willen wij in deze nieuwe rubriek een verzameling interessante of gewoon vermakelijke berichtjes van de afgelopen week met de lezers van Kloptdatwel delen. Leesvoer voor in het weekend!

 

  • Medisch Contact: Vaccin tegen bangmakerij
    Doorgaans kan ik de columns van Bonneux wel waarderen, deze keer slaat hij de plank volgens mij nogal mis. Ergens snap ik zijn punt wel: de vaccinatiegraad zit op Europese schaal nog steeds in de lift en dus zouden we ons niet zo druk moeten maken om de incidentele uitbraak van mazelen in gebieden met lage vaccinatiegraad, die je kunt immers verwachten op weg naar het einddoel van totale uitroeiing.
    Hij schrijft echter de lage vaccinatiegraad in de Oekraïne volledig toe aan de slechte logistiek, terwijl uit opiniepeiligen is gebleken dat Oekraïne een van de landen is waar het vertrouwen in de overheid en medische stand het laagst is. Ook in Europese landen waar die logistiek geen belemmering genoemd kan worden om een hoge vaccinatiegraad te bereiken, als Frankrijk en Italië is er een daling zichtbaar. Ook in Nederland. “De antivaxbeweging heeft een nauwelijks waarneembare impact op de mazelenvaccinatiegraad” schrijft Bonneux, maar dat lijkt me een ernstige misvatting. Ook al zou het maar een paar procent zijn, dat is wel cruciaal als je een vaccinatiegraad van 95 procent nastreeft.
    En zonder enige echte argumentatie suggereert Bonneux tenslotte dat het gedoe rondom de Mexicaanse griep, waarbij industrielobby een rol speelde bij de overhaaste aanschaf van Tamiflu en er vraagtekens zijn bij de invoering van de vacccins, ook wel zal spelen in de ‘huidige wereldwijde ophef over mazelen’. Dat lijkt me grote flauwekul.

Tips zijn welkom! Mail gerust de redactie.

Steun Kloptdatwel

De linke weekendbijlage (20-2019) 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.