William Romoser, emeritus hoogleraar insectenkunde aan de Ohio University in de VS, heeft ze gevonden, hoor! Op foto’s die gemaakt zijn door de karretjes die op de rode planeet rondrijden, met name die van Curiosity, zijn ze te zien. Talloze voorbeelden van levende en gefosilleerde insecten. Er is toch leven op onze buurplaneet. Alhoewel … nou ja, kijk eerst zelf.

Oud-hoogleraar entomologie ziet insecten op Mars 1

De poster van prof. Romoser (klik voor download-site)

Romoser presenteerde zijn ‘bewijs’ op 19 november op een poster tijdens een nationale bijeenkomst van de Entomological Society of America in St. Louis, Missouri. Het staat vol met foto’s waarop, met enige fantasie, insecten in te herkennen zijn en ook reptielachtigen.

Hoe heeft hij het aangepakt?

The following criteria were useful in identifying life forms: dramatic departure from the surroundings, clarity of form, body symmetry, segmentation of body parts, repeating form, skeletal remains, and observation of forms in close proximity to one another. Particular postures, evidence of motion, flight, apparent interaction as suggested by relative positions, and shiny eyes were taken to be consistent with the presence of living forms. Once a clear image of a given form was identified and described, it was useful in facilitating recognition of other less clear, but none-the-less valid, images of the same basic form.

En dan vind Romoser dus details als de volgende:

Oud-hoogleraar entomologie ziet insecten op Mars 2

Insecten? of toch pareidolie?

Waarom zouden we deze observaties niet meteen als pareidolie moeten afdoen? Volgens Romoser zouden soortgelijke foto’s op aarde genoeg bewijs zijn om insecten aan te tonen:

An exoskeleton and jointed appendages are sufficient to establish identification as an arthropod (Romoser & Stoffolano, 1995). Three body regions, a single pair of antennae, and six legs are traditionally sufficient to establish identification as “insect” on Earth. These characteristics should likewise be valid to identify an organism on Mars as insect-like. On these bases arthropodan insect-like, forms can be seen in the Mars rover photos.

Eh, ja!? De hooggeleerde heer ziet dan toch wel een belangrijk detail over het hoofd. Op aarde hebben we voor het bestaan van insecten immers ook nog wel wat ander bewijs dan grofkorrelige details op foto’s, wat het uitgangspunt voor het beoordelen van wat we mogelijk zien op foto’s toch net even wat anders maakt. Bayes draait zich om in z’n graf…

via ScienceAlert

Steun Kloptdatwel

Oud-hoogleraar entomologie ziet insecten op Mars 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.