Skepter is een uitgave van de Stichting Skepsis.
Hieronder volgt een samenvatting van de artikelen uit de laatste Skepter. Wil je daarna meer lezen? Deze laatste Skepter kun je hier als proefnummer (4,-) bestellen. Maar een abonnement (12,-) is natuurlijk handiger. Wil je Stichting Skepsis echt steunen dan kun je donateur worden: voor slechts 30 euro per jaar krijg je én de Skepter én gratis toegang tot ons jaarlijks congres (t.w.v. 22,50!). Wie nú donateur wordt, krijgt als welkomstcadeau alle reeds verschenen nummers van Skepter (de eerste 83 digitaal op CD-ROM).
VALSE MEERMINNEN
Er werden in het verleden veel sterke verhalen over meerminnen verteld. Bijna overal waar mensen in de buurt van water wonen, zijn mensachtige waterwezens gesignaleerd. In de 18de en 19de eeuw werden er verscheidene opgezette meerminnen tentoongesteld. De laatste jaren duiken er op internet foto’s en filmpjes op van meerminnen die na een tsunami zouden zijn aangespoeld. De Amerikaanse tv-zender Animal Planet vertoonde een gedramatiseerde documentaire waarin wetenschappers ontdekten dat meerminnen nog steeds bestaan en sterk aan ons verwant zijn. Ze hebben evenals walvissen veel last van de krachtige sonarappatuur die de Amerikaanse marine tegenwoordig gebruikt.
BUITENAARDS DNA
Waarom lijken ruimtewezens zoveel op mensen? Ontwikkelt alle leven zich noodzakelijk in dezelfde richting? Is het leven op aarde van buitenaardse oorsprong? Hebben aliens lang geleden onze aapachtige voorouders bevrucht? Hebben ze aan ons DNA zitten knutselen? Is dat misschien de reden waarom dit DNA grotendeels uit junk bestaat? Erich von Däniken en anderen hebben hierover allerlei buitengewone theorieën verkondigd. Maar die verklaren niet veel en stroken gewoonlijk niet met de huidige wetenschappelijke kennis.
BRAIN-GYM OP SCHOOL
Brain-Gym® biedt 26 lichaamsoefeningen en rituelen die
een gunstige invloed zouden hebben op de leerprestaties
van kinderen. Wie een cursus volgt, krijgt precies te
horen welke hersenprocessen worden gestimuleerd en
welke mogelijke leerproblemen worden aangepakt. De theorieën zijn echter achterhaald, ongefundeerd of onzinnig. Er bestaat geen deugdelijk onderzoek dat de claimde effecten bevestigt. Toch zijn er basisscholen die de methode hebben omarmd omdat ze zich lieten overtuigen door reclamepraatjes van onzinverkopers
PARABENEN IN COSMETICA
Cosmetische producten bevatten vaak parabenen om schimmels en bacteriën tegen te gaan. De laatste jaren wordt er op veel websites gewaarschuwd voor schadelijke effecten, waaronder borstkanker. Enkele grote cosmeticaconcerns hebben de parabenenvrees opgepikt en haken erop in met parabeenvrije producten. De veiligheid van parabenen wordt regelmatig beoordeeld door een Europees wetenschappelijk comité. Er zijn ook proeven uitgevoerd om te onderzoeken welke dagelijkse dosis parabenen men aan dieren kan toedienen zonder dat dit meetbare effecten veroorzaakt. Een honderdste deel daarvan wordt veilig geacht voor consumenten.
THERAPEUTIC TOUCH
Therapeutic Touch (TT) wordt aangeprezen als een verpleegkundige interventie die pijn, angst en onrust kan verminderen. De behandeling richt zich niet op lichaam of geest, maar op een hypothetisch energieveld, dat met de handen wordt gedetecteerd. TT-beoefenaars hebben vreemde ideeën over de aard van de energieën. Wie wetenschappelijk wil klinken, kan het elektromagnetische biovelden noemen. Er wordt gewezen op wetenschappelijke studies waaruit al meermaals zou zijn gebleken dat de methode heilzame effecten heeft. Maar deze experimenten vertonen veel gebreken. Er is geen reden om de resultaten aan buitengewone factoren of paranormale invloeden toe te schrijven. TT’ers kunnen ook niet aantonen dat ze via de veronderstelde energievelden werkelijk iets aan de weet kunnen komen.
NEPBEHANDELING VOOR VERSLAAFDEN
Verslaafden kunnen zich voor veel geld laten behandelen door artsen in het voormalige Sovjetblok. Deze artsen beweren dat ze met injecties of implantaten bepaalde receptoren in de hersenen kunnen blokkeren, waardoor de hunkering naar alcohol en drugs verdwijnt. Ze gebruiken disulfiram, dat al ruim een halve eeuw bekend is. Het zorgt ervoor dat alcohol niet meer goed wordt afgebroken, zodat je er erg ziek van wordt. Maar het werkt slechts kortstondig en lost het verslavingsprobleem niet op.
NATUURLIJKE COSMETICA
Er verschijnen steeds meer cosmetische producten die naar
men zegt de voorkeur verdienen omdat ze geen minerale
oliën bevatten, maar louter plantaardige olie. Natuurvrienden beweren dat minerale olie je huid verstikt en je poriën verstopt. Het zou zelfs giftig zijn. Klopt dat? En is het ook waar dat plantaardige olie beter door de huid wordt opgenomen en dat het ervoor zorgt dat de huid meer vocht vasthoudt? Er is op dit gebied recentelijk onderzoek gedaan met groepen proefpersonen, maar dat heeft geen duidelijke verschillen aan het licht gebracht.
DE ILLUMINATI
De Engelse Nesta Webster begon haar carrière in 1914 als een feministische romanschrijfster. Maar nadat ze zich had verdiept in de Franse revolutie, raakte ze ervan overtuigd dat de christelijke beschaving werd bedreigd door een geheime samenzwering van vrijmetselaars, Illuminati en joden. Websters ideeën over een netwerk van geheime genootschappen dat de wereld in haar greep wil krijgen, hadden veel invloed op andere complotdenkers. Velen zijn nog steeds bevreesd voor de macht van de Illuminati of de joodse lobby. Waar kwamen deze theorieën vandaan, waarop zijn ze gebaseerd en waarom werden ze populair?
BUITENAARDSE BEWIJZEN
Ufologen beweren dat zij beschikken over de schedel van een buitenaards kind, twee haren van een buitenaardse vrouw, en het lichaam van een kleine buitenaardse reptilian. Er wordt geschermd met DNA-onderzoek dat deze claims ondersteunt, maar daar blijkt weinig van te kloppen. Het kindje had een waterhoofd, de reptilian was een aap en de rest is fantasie.
DRONKEN VAN 1 DRUPPEL
Professor David Edwards ontwikkelde een techniek om met één druppel alcohol een kortstondige dronkemanssensatie op te wekken door de alcohol te vernevelen tot een aerosol. Een kleine verstuiver, die hij op de markt wil brengen, zou toereikend zijn voor 21 shots. Maar het is zo goed als uitgesloten dat het echt werkt.
Meer lezen? Deze laatste Skepter kun je hier als proefnummer (4,-) bestellen. Maar een abonnement (12,-) is natuurlijk handiger. Wil je Stichting Skepsis echt steunen dan kun je donateur worden: voor slechts 30 euro per jaar krijg je én de Skepter én gratis toegang tot ons jaarlijks congres (t.w.v. 22,50!). Wie nú donateur wordt, krijgt als welkomstcadeau alle reeds verschenen nummers van Skepter (de eerste 83 digitaal op CD-ROM).
Constantia Oomen says
Ik heb het blad tegen verwachting in toch ontvangen en het ziet er rijkgevuld uit. Verder dan de obituary over Emmy Jacobs door Jan Willem Nienhuys ben ik niet gekomen, maar daar gaat snel verandering in komen.
Edit: erg vermakelijk om te lezen waaruit de Fiji meermin nu echt was opgebouwd.
Ragnar764 says
[verwijderd door Mod(PvE): je solliciteert naar een ban, als je zo door blijft gaan]
Ragnar764 says
Je hebt wel een punt.
Ordnung muss sein, zoals de Duitsers stellen en terecht.
Constantia Oomen says
Een adaptatie van (een deel van) dit tijdschrift voor de lagere klassen van het middelbaar onderwijs zou mijns inziens leuk zijn. Een kritische houding zou op school al geoefend kunnen worden. Jong geleerd is oud gedaan.
Theo v.bergen says
Weer een illusie minder, ik meende dat zeemeerminnen zulke bekoorlijke vrouwen waren,
waar komt die ‘ontdekking’ op de omslag vandaan?
Een kritische houding op school, door middel van tijdschriften van Skepter? Daar heb ik meervoudig moeite mee. Het is bepaalt niet off topic om in dit geval aan Constantia te vragen hoe zij dat combineert met een meer open houding, ten aanzien van fenomenen zoals out of body. p.s. Oprechte vraag.
Ragnar764 says
Een kritische houding op school, door middel van tijdschriften van Skepter? Daar heb ik meervoudig moeite mee. Het is bepaalt niet off topic om in dit geval aan Constantia te vragen hoe zij dat combineert met een meer open houding, ten aanzien van fenomenen zoals out of body. p.s. Oprechte vraag.
Theo, dat is hier al zo vaak aan de orde geweest en heeft al de nodige commotie opgeleverd, zoals je hebt kunnen lezen, Oomen is niet verplicht tot het geven van een respons, dus we blijven hieromtrent in het duister tasten. Maar laat verder maar.
Een kritische houding op school, door middel van tijdschriften van Skepter? Hoewel ik niet negatief tegenover het skepticisme sta, (anders zou ik niet op dit blog posten), is me dat toch echt wel een brug te ver, maar dat lijkt me ook in de praktijk zeer moeilijk te verwezenlijken. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen waarom.
Theo v.bergen says
Ragnar, ik deed niet mee aan de door jouw bedoelde commotie,
bovendien ben ik geïnteresseerd in het verschijnsel uittredingen als geheel,
en lig niet te fantaseren over één aspect, waardoor al die commotie.
Ik stelde een oprechte vraag aan C. maar ik snap dat het wel op dezelfde paradox uitloopt.
Het idee van kinderen op school onderwijzen om kritisch, wellicht bedoelende als tevens sceptisch te zijn, bijvoorbeeld door Sint Nikolaas af te schaffen? De samenleving projecteert in eerste plaats sprookjes, maakt daar landelijke feesten van, en naderhand moeten mensen er zelf achter komen dat de goede man niet bestaat en niet uit Spanje komt. Dat is maar één idee.
Maarten Koller says
Zolang het magisch denken van kinderen nog niet verminderd is ( http://en.wikipedia.org/wiki/Magical_thinking#In_children) kan je er net zo goed leuke dingen mee doen 🙂
Vanaf de brugklas kritisch denken-vaardigheden aanleren lijkt mij een goed idee.
@ Ragnar: ik denk niet dat je ze iets ‘afneemt’. Wij volwassenen kunnen vaak ook nog steeds genieten van een goed fantasy boek, serie of film. Ook al weten we dat het niet echt is, ook al weten we hoe de special effects worden gemaakt, ook al weten we hoe er gefilmd wordt met greenscreens e.d., dan nog valt er te genieten toch?
2012/11/24 Disqus
Theo v.bergen says
@ Maar Maarten,
ik bedoelde dat Sint Nikolaas op de noordpool woont, naast Santa Claus,
ik ontken zijn bestaan helemaal niet 🙂
Dat magische vermogen is interessant, is deze drang niet toch een manier om het alledaagse bestaan, (tevens de natuurwetten) te willen ontstijgen? Dus toch een wezenlijke behoefte van de mens.
Maarten Koller says
De omschrijving magisch ‘vermogen’ of ‘drang’ is niet helemaal juist. Het moet juist gezien worden als een gebrek in het denkvermogen: het brein is nog aan het ontwikkelen en werkt dus nog niet optimaal. Ik denk dat we een ontwikkelingsstadium dus niet moeten omschrijven als iets dat in een behoefte voorziet of een wil heeft.
En natuurlijk bestaat Sinterklaas. Dat weet toch iedereen, hij komt op tv notabene! 😉
2012/11/24 Disqus
Ragnar764 says
Sinterklaas was voor mij als kind nooit echt leuk, ik werd altijd
panisch voor het grote boek wat door hem tevoorschijn werd gehaald met
misschien als gevolg dat ik de zak in ging en in Spanje tot pepernoten vermalen zou worden.
Tere kwetsbare kinderzieltjes hadden ze in die tijd helemaal geen boodschap aan.
Toen mijn kinderen nog klein waren hebben we er in ieder geval voor gezorgd
dat hun stukje beeldvorming van Sinterklaas bestond uit een zeer
vriendelijke ouwe heer en grote kindervriend, de zwarte pieten waren
slechts ter decoratie en daar ging geen enkele dreiging vanuit of een
heel klein beetje maar op een speelse manier, dan is het pas een leuk
kinderfeest.
Wat je schrijft over het brein klopt
inderdaad, het brein van twintigers is vaak nog niet eens volgroeid,
maar dat er tijdens deze ontwikkelingsfase geen behoeftes of het willen
van iets kan opspelen, dacht ik niet, of begrijp ik je nu verkeerd.
Er bestaan ook genoeg volwassenen die er in de ogen van o.a. de Sceptici
een magische denktrant op na houden, het is maar hoe je tegen je bestaan
aankijkt.
Ragnar764 says
Theo: en lig niet te fantaseren over één aspect
Wie wel dan, ik zou niet eens weten hoe. 🙂
Je interesse in uittredingen was me trouwens al duidelijk destijds op het blog van Sten Oomen, ook omdat je uit eigen ervaring kon spreken.
Ik twijfelde nog maar was wat kritischer (in mijn eigen perceptie), qua stellingname.
frankeren says
Zijn er middelbare scholen die een abonnement op Skepter hebben? Zou je dat kunnen laten sponsoren? Afgezien van maatschappijkritische les is het voorhanden hebben van het tijdschrift in de bibiliotheek (hebben ze die nog of is alles digitaal?) al een hele pré.
Ragnar764 says
Frank|: Afgezien van maatschappijkritische les
Ga dan eerst daarvoor maar eventjes het geschikte schooltype uitzoeken.
Dat gaat nog een hele klus worden.
http://www.scholenmetsucces.nl/informatiecentrum/z/zeven-typen-scholen
frankeren says
Beschikbaarheid is een eerste vereiste. Aanpassing aan school/scholieren is een 2e, maar je kunt niet de school/scholier gaan aanpassen aan de boodschap.
Ragnar764 says
Dat snap ik maar wat bedoel je nu precies met de term “Maatschappijkritische les”, waar refereer je dan precies aan? Maatschappijleer?