Een merkwaardig bericht in The Guardian vorige week maandag (25-2-2013) trok mijn aandacht: Scientists are divided over device that ‘remotely detects hepatitis C’. Dit artikel gaat over een apparaat, C-Fast genaamd, dat ontwikkeld is door Egyptische arts Gamal Shiha, een specialist op het gebied van leverziektes, in nauwe samenwerking met het leger; het patent staat op naam van ene brigadier Ahmed Amien. Het apparaat bestaat uit een vrij bewegende antenne, verbonden aan een handvat, die reageert op ‘een specifieke elektromagnetische frequentie die uitgezonden wordt door een specifieke variant van het hepatitis C virus‘. De antenne beweegt naar personen die met hepatitis C besmet zijn toe, maar blijft bewegingsloos bij onbesmette personen. Komt dit enigszins bekend voor? Toevallig schreef ik nog maar kort geleden een artikel over soortgelijke apparaten waarvan beweerd wordt dat ze bommen en drugs kunnen opsporen. Levensgevaarlijke flauwekul, die echter nog steeds op diverse plekken serieus wordt genomen. Nu lijkt het er op dat de producenten een nieuwe markt voor deze wichelroedes proberen aan te boren.
Onder het artikel kwamen snel sceptische reacties en opgemerkt werd ook dat het vast geen toeval is dat Ahmed Amien in het leger werkt als bomdetectie-expert. De link met bekende apparaten ADE651 en GT200, die in het bomdetectorschandaal werden verkocht, was snel gelegd. Misschien droeg ik hier zelf een steentje aan bij door Peter Robinson (van ade651gt200scamfraud.blogspot.co.uk) in te seinen, waarmee ik contact had naar aanleiding van mijn eerdere artikel. Die mengde zich daarna nadrukkelijk in de discussie en mailde ook om opheldering met professor Massimo Pinzani, hoofd van de afdeling Hepatologie aan het University College London’s institute for liver and digestive health. Pinzani wordt in het artikel als redelijk optimistisch opgevoerd als hij wordt bevraagd over de mogelijkheden van de C-Fast detector na het bijwonen van een demonstratie in Egypte.
Daarna werden ze bij The Guardian blijkbaar ook wakker: het artikel werd enigszins aangepast, maar de belangrijkste wijzing was wel de titel, die nu luidt: Scientists sceptical about device … In het webadres kun je de oorspronkelijke titel echter nog terugzien:
En een dag later verscheen ook een uitstekend stuk van Suzi Gage onder de titel Scientists are not divided over device that ‘remotely detects hepatitis C’. Natuurlijk zijn er helemaal geen goed opgezette dubbelblinde onderzoeken met dit apparaat te vinden, maar waarom zou je eigenlijk ook die moeite nemen als het idee er achter op geen enkele manier serieus te nemen is. Er is maar weinig reden om aan te nemen dat we hier niet wederom met (zelf)misleiding te maken hebben of bewuste fraude.
Dit artikel zette de ‘blunder’ wel grotendeels recht en geeft de nodige links naar achtergrondinformatie die ontbrak in het eerste artikel, duidelijk niet door een wetenschapsjournalist geschreven. Interessant zijn de documenten die met de patentaanvraag te maken hebben (belangrijkste pdf ook hier) en een posterpresentatie die de Egyptenaren in 2011 hielden.
Deze onzin moet snel de kop worden ingedrukt, lijkt me. Dat vindt ook Síle Lane van de organisatie Sense About Science, die weer een dag later in The Guardian ruimte kreeg voor Hepatitis C detector promises hope and nothing more. Een citaat:
It’s a tough battle to stop misleading promotion and the sale of false hope to desperate people. Media outlets and research institutes need to do more to make sure they don’t unwittingly become part of that problem, as the Guardian did with this “hepatitis C detector”.
Maar ik denk dat je de negatieve gevolgen onderschat als je alleen denkt aan de valse hoop die gewekt wordt. Voor je het weet, gaan ook mensen die een groot risico lopen op besmetting met hepatitis B, syfilis en HIV dit soort ‘tests’ gebruiken om zich mogelijk ten onrechte onbesmet te wanen. Dat zijn namelijk de volgende virussen die Amien met zijn detector denkt te gaan opsporen. Het is een stuk belastender om bij een arts om een bloedtest te vragen dan om even bij een charlatan met zo’n wiebelende antenne langs te gaan.
Uit de opmerkingen van een betrokken (Egyptische) arts wordt duidelijk dat ze ingepland staan voor een nieuwe posterpresentatie op het International Liver Congress, dat in april dit jaar in Amsterdam plaatsvindt. Of de Egyptenaren na deze ophef in The Guardian nog komen, is natuurlijk maar de vraag. Als u echter iemand kent die van plan is deel te nemen aan het congres, is het wel een idee om dat bij kloptdatwel te melden. Misschien kan hij of zij dan met wat kritische vragen namens ons langslopen tijdens de presentatie.
Andere blogs die hierover berichtten:
- Dowsing for hepatitis (Doubtful News)
- When is something patently bullshit?
- How many Egyptians does it take to make a scam?
- Is It a Bomb Detector? No, It’s a Diagnostic Tool!
Update 24-2-2014: er zijn nieuwe ontwikkelingen! |
In de titelafbeelding is een WikiMedia Commons-afbeelding van het hepatitis C virus gebruikt.
Tristan_Noelmans says
Ik sta er van te kijken dat nog niemand dat apparaat gebruikt heeft om een “gay-dar” te ontwikkelen. Lijkt mij toch een gigantische markt voor te bestaan in de meer fundamentalistische katholieke en islamitische streken in de wereld.
Heeck says
Pepijn,
Wat een verbazing over een apparaat dat slechts een enkele orgaanresonantie kan herkennen en dan niet eens in staat is de tegenresonantie zo uit te sturen dat de balans weer wordt hersteld.
In deze contreien barst het van de bioresonerende zappers:
http://skepp.be/nl/apparatuur/bioresonantie
http://skepp.be/nl/apparatuur/zappers
Zelfs de eenvoudige biotensor zal jouw techno-roede dubbelblind verslaan:
http://www.zonnevlecht.nl/product/rayonex-bioresonantie-biotensor/biotensor.html
[i]Zoals u weet, bestaat alles in het universum uit trillingen. Alles, maar dan ook alles, heeft een eigen trilling. Ook alle organen hebben een verschillende trilling ten opzichte van elkaar. De Biotensor kan elke trilling opvangen en de onderlinge verschillen waarnemen. Met dit apparaat kunt u ook oordelen over hoeveel energie op een bepaald moment op een plaats zit of of een medicijn geschikt is voor dat lichaam en dan aangeven welke therapie op dat moment geschikt is. Het werken met de Biotensor gaat razendsnel, binnen een minuut kunt u tientallen produkten testen. Het gebruik van de Biotensor is in zeer korte tijd te leren. Daarvoor zijn de cursusdagen en workshops een unieke gelegenheid. Iedereen kan er aan mee doen.
Vraag naar onze uitgebreide kogelgelagerde roeden en pendels![/i]
Roeland
Pepijn van Erp says
Ha Roeland,
Mijn verbazing betrof ook niet zozeer de claims met betrekking tot het apparaat zelf (jouw fantastische verzameling herbergt heel wat mooier tuig 😉 ), maar dat er op de website van een respectabele krant onder het kopje ‘Science’ aandacht aan werd besteed. Dat kopje is trouwens ook gewijzigd, zie ik, in ‘Science->Controversies’. De betrokken artsen zijn, vermoed ik, niet echte kwakzalvers. We moeten alleen hopen dat ze tot ‘inkeer’ komen, misschien is een dubbelblinde test daarvoor nodig. Het boefje lijkt me vooralsnog toch die bom-meneer.
Mopje says
“.., misschien is een dubbelblinde test daarvoor nodig.”
Yeah right! 😉
Die apparaten blijven fantastisch, maar ik vind best dat die wat meer aandacht mogen krijgen. Ook op Skepp zijn ze niet makkelijk te vinden. En.., je kan er ook leuke filmpjes van maken met mensen in witte jassen met lichtblauwe veiligheidsbrillen voor op een youtube kanaal ofzo. Dan kunnen we ook wat makkelijker verwijzen.
“Vraag naar onze uitgebreide kogelgelagerde roeden en pendels!”
Haha, tja, kan zomaar flink heet worden zo’n handvat op de IC.
Heeck says
Pepijn,
Dat onderscheidend aspect van respectabel zijn had ik niet opgepikt, maar mogelijk tot inkeer komende kwakzalvers lijken me op eerste gezicht te zeldzaam om er op te hopen.
Zo een hopen vind ik zelfs tijdverlies en wat dat betreft vind ik Cees Renckens nog wel eens te aardig!
Albert_van_der_Heijden says
Het bewijs dat deze BS-Detector werkt lijkt mij evident gezien de onfeilbaarheid ervan in de handen van de BS-detecterende kdw-redactie en qua BS-detectie een 5-sterren recentie kreeg – de detector zowel als de redactie. QED! Het werkt, want het werkt niet.
Het lijkt mij de ideale papier-presse als (uiterst kostbaar) cadeau voor de verjaardag van Pepijn van Erp. (Wie lapt er mee?)
Ragnar764 says
Hulde voor het ontplooien al deze grenzeloze creativiteit en innovatie, (verzin maar eens iets dergelijk onzinnigs, dat is ook een kunst), jammer dat het niet voor iets wat echt nuttig is, wordt aangewend.
frankeren says
McCormick fraud trial begins. Source of devices revealed – golf ball detectors
http://doubtfulnews.com/2013/03/mccormick-fraud-trial-begins-source-of-devices-revealed-golf-ball-detectors/
Pepijn van Erp says
laten we de discussie over de bom/drugs-detectoren die al ontmaskerd zijn op het andere draadje houden: https://kloptdatwel.nl/2013/02/08/drugs-en-explosievendetector-valt-compleet-door-de-mand/
frankeren says
Daar kijkt toch niemand meer, kan ik het net zo goed op mijn ijskastdeur plakken.
KDW heeft helaas geen lijst met “recent geplaatse reacties”.
Pepijn van Erp says
Degenen in de discussie krijgen toch een e-mail notificatie? Of moet je dat expliciet instellenn? Ik weet niet meer precies hoe dat ging, voordat ik moderatie rechten kreeg 😉
Maar die ‘meest recent geplaatste reacties’ vind ik een goed idee, eigenlijk vreemd dat we die niet al hebben. Neem ik op met Maarten.
frankeren says
Ik heb die notificatie uitgezet omdat je soms gek van de e-mail wordt. En dan moet je wel een reactie in dat item geplaatst hebben om een notificatie te krijgen.
.
Een lijst van “actieve discussies” kan ook helpen.
frankeren says
Vergeet ik bijna nog te vragen: als je een zeer actieve discussie wilt volgen moet je regelmatig refreshen. Bij onderwerpen met meer dan 100 reacties moet je dan eerst met “end” en dan “page-up” naar de plek waar je “volgende” kunt aanklikken. Kan dat niet eenvoudiger?
Pepijn van Erp says
ik zet bovenaan Disqus op ‘Sorteren op nieuwste eerst’ dat helpt
frankeren says
OK, dat helpt, maar na iedere refresh moet je hem weer op ‘Sorteren op nieuwste eerst’ zetten. Bij een lang artikel moet je dan X keer page down indrukken.
Als je dan wilt reageren moet je juist weer helemaal naar onderen.
En als ik een reactie heb gegeven, staat het zaakje weer op ‘Sorteren op oudste eerst’
Het blijft een beetje modderen, of kunnen jullie per pagina 200 reacties accepteren?
Pepijn van Erp says
Misschien is het ook verschillend per browser, in Chrome heb ik er geen last van.
frankeren says
Uitsluitend voor KDW kijk ik in MS Explorer.
Normaal kijk ik in Chrome, maar daar zit ergens een instelling waardoor ik niet in Disqus kan inloggen. Ik heb cookies van derden uitgeschakeld, met als uitzondering Disqus, maar dat helpt niet.