Op de website van NewScientist kwam ik de onderstaande video tegen. Bekijk hem eens en een tip: doe de eerste keer meteen echt mee. Lees daarna pas verder.
En? Ik ben benieuwd naar jullie resultaten. Bij mij zat er zeker 5 tot 10 centimeter tussen toen ik mijn ogen open deed. Niet veel, maar toch meer dan ik had verwacht.
De kerel in het filmpje is psycholoog Richard Wiseman (we schreven al eerder over hem in verband met het bouwen van een ‘echt’ spookhuis).
Volgens Wiseman ben je niet echt suggestibel als je handen op het zelfde niveau bleven of maar een paar centimeter bewogen. Bewogen ze verder, dan ben je de perfecte kandidaat voor een goocheltruc.
Wiseman gaat verder: “niet-suggestibele personen staan vaker met beide benen op de grond, zijn vaak logischer en houden van puzzels en spelletjes. Suggestibele personen hebben vaak een goede fantasie, zijn gevoelig, intuitief en raken gemakkelijk verzonken in een boek of film.”
Suggestibele mensen zijn nouja… suggestibel. Ze gaan dus makkelijk(er) mee in een suggestie.
Stel je bijvoorbeeld een energie-heler voor. Hij haalt zijn handen over een persoon heen, kijkt ernstig en doet alsof het veel moeite kost wat hij aan het doen is. Dan stopt hij op een willekeurige plek en vraagt “ik merk hier een blokkade die ik probeer te verhelpen, voel je al wat?”. Suggestibele mensen zouden daar makkelijker in mee kunnen gaan, “jeetje, ja, nu je het zegt voel ik wel wat ja”.
Een ‘herinnering’ zou makkelijker aangepraat kunnen worden (belangrijk bij ondervragingen van deliquenten.). Een hypnotiseur zou je makkelijker kunnen hypnotiseren.
Wiseman schreef het boek Paranormality waar suggestibiliteit uitgebreid aan bod komt.
Hier staat een lang artikel over het boek (geschreven door Wiseman zelf), of hier voor de website over het boek. Mocht je het boek willen bestellen en je doet dit via de onderstaande link, dan ondersteun je daarmee tegelijkertijd Kloptdatwel.nl.
Jan Willem Nienhuys says
Ik weet niet precies wat de bedoeling is. Je zou denken dat de hand die ‘omhooggetrokken’ wordt wat omhoog gaat, en de andere hand omlaag. Bij mij gingen de handen wat uit elkaar (een centimeter of zeven), maar dat deden ze ook als ik in gedachten alleen maar toen 60 telde. Bovendien was er wel niveauverschil tussen beide handen, maar net andersom (ik ben kennelijk suggestibel, maar de suggestie dat er iets aan mijn handen trekt geeft compenserende actie). Of was dat nou juist de bedoeling?
Een van de klassieke manieren om iemand te hypnotiseren is die persoon de suggestie geven dat de arm zelf lichter en lichter wordt. Dan gaat de arm omhoog.
Rosalinde says
Hmmm. Bij mij gebeurde er niets. Ben ik niet suggestibel, of heb ik niet genoeg voorstellingsvermogen?
JennyJo says
Bij mij ging de boekenhand een pietsie (2 cm hoogstens) omhoog. Kan dat zijn omdat ik linkshandig ben (verzin ik ter plekke hoor)?
Renate says
Bij mij gebeurde er ook niets. Vreemd genoeg val ik zowel onder de beschrijving van niet suggestibele personen als onder de beschrijving van suggestibele personen. Probleem is dat ik wel fantasie heb en ik in een boek op kan gaan, maar dat ik tamelijk rationeel ben. Daarom werken ontspanningsoefeningen voor mij ook zo slecht.
Matthijs R. Koot says
Bij mij nauwelijks verschil, maar in absentie van enige reflectie/discussie/rechtvaardiging/referenties blijf ik ondergeïnformeerd over Wiseman’s claims en “default” ik naar “broodje aap, tenzij” (verwijzing naar NewScientist volstaat niet IMHO). Beoogt deze post te informeren-cq-vermaken of te verkopen? (ik weet dat het ‘t eerste is)
Wat ik trouwens wèl heb geleerd is het woord “suggestibel”, dat tot mijn lering en vermaak in ‘t Van Dale blijkt te staan 🙂
Maarten Koller says
Suggestibele mensen zijn nouja… suggestibel. Gaan dus makkelijk mee in een suggestie.
Stel je bijvoorbeeld een energie-heler voor. Hij haalt zijn handen over een persoon heen, kijkt ernstig en doet alsof het veel moeite kost wat hij aan het doen is. Dan stopt hij op een willekeurige plek en vraagt “ik merk hier een blokkade die ik probeer te verhelpen, voel je al wat?”. Suggestibele mensen zouden daar makkelijker in mee kunnen gaan, “jeetje, ja, nu je het zegt voel ik wel wat ja”.
Een ‘herinnering’ zou makkelijker aangepraat kunnen worden (belangrijk bij ondervragingen van deliquenten, zie http://www.skepsis.nl/bekentenissen.html). Een hypnotiseur zou je makkelijker kunnen hypnotiseren.
Ik had de relevantie van suggestibiliteit direct duidelijker moeten maken. Ik ga het artikel even aanpassen.
agnes tieben says
Bij mij werkte het wel, mijn rechterhand was iets omhoog gegaan t.o.v. de linker. Toch heb ik mijn twijfels over de bewering dat mensen al of niet suggestibel zouden kunnen zijn. Volgens mij hangt het ook helemaal van de situatie af bv of je iemand wel of niet vertrouwd/aardig vind, of de suggestie serieus bedoeld is of als spel, de voorkennis die je hebt of het geloof dat je aanhangt.
Jørgen says
Ik ben (denk ik) erg wantrouwend. Natuurlijk snap ik wel dat mijn hand niet omhoog gaat, maar ik was constant op zoek naar de adder onder het gras. En die kwam niet.
Is de test nu mislukt?
Maarten Koller says
Waarom zouden je handen niet omhoog (en omlaag) gaan? Waarom zou er een addertje zijn? De test (als je tenminste echt mee hebt gedaan dan en geen addertjes aan het zoeken was ;)) is sowieso geslaagd: zowel bij bewogen als onbewogen handen heb je een resultaat :).
sander says
er is een oud kinderspelletje dat hetzelfde doet.
neem 1 persoon die zich ontspant met zijn ogen dicht.
loop naar zijn rug en hamer op vier hoeken van een denkbeeldig vierkant, denkbeeldige spijkers in zijn rug. (leg je vuist op een hoek en sla erop met je andere hand.)
dan zeg je dat je een dik touw erbij pakt en dat een aantal keer om de spijkers heen wind.
als het vast zit dan ga je erachter staan en trek je heel hard aan het touw, terwijl je erbij zegt hoe hard je wel niet aan het trekken ben.
de suggestible persoon zal vervolgens achterover vallen