Vandaag is het zo ver. Dan is Eckhart Tolle in De Doelen in Rotterdam voor een lezing. Ook signeert hij zijn boek ‘De kracht van het nu’. Dit alles ter gelegenheid van de start van ‘de maand van spiritualiteit’.
Tolle, geboren in 1948, heeft een stormachtige carrière gehad nadat Oprah hem had aangeprezen in haar show. De kern van Tolles filosofie laat zich volgens mij eigenlijk tamelijk kort samenvatten: “kijk niet naar het verleden, maak je geen zorgen over de toekomst, leef nu”. Geen wonder dat celebrities die niet uitblinken in controle over hun bestaan, zoals b.v. Paris Hilton, zich aangetrokken voelen tot de leer van Tolle. Tolle legt in zijn bekendste boek ‘de kracht van het nu’ uit dat de onze emotionele problemen worden veroorzaakt door onze gewoonte dat we ons te veel identificeren met ons verstand. Verleden en toekomst zijn slechts gedachten, het huidige moment is het enige dat telt. Tolle is van mening dat Descartes (‘ik denk, dus daarom ben ik’) het bij het verkeerde eind had. Hij heeft een grote schare fans (zie b.v. de website inner-growth.info), ook uit academische kring. Tolle’s filosofie wordt daar wel gezien als een zinvol commentaar op de Westerse samenleving en waarden.
Er zijn niet alleen maar fans. Tolle heeft sommige christenen boos gemaakt omdat hij schreef dat ‘God geschapen is door de mens naar zijn eigen voorbeeld’ (dit was juist Oprah’s favoriete citaat). Ook zijn er critici die vinden dat hij een moeilijk verteerbaar mengsel presenteert van pseudo-wetenschap, religie en zelfhulp-lingo. Bij skeptici roept Tolle veel weerstand op vanwege zijn onnavolgbare redeneertrant, onbewijsbare stellingen en onduidelijkheid over de resultaten van zijn adviezen, lees bv deze discussie op het blog van de James Randi Educational Foundation (klik hier). Een citaat, zoals het volgende uit ‘de kracht van het nu’, vormt een toelichting op deze kritiek:
“The pain-body consists of trapped life-energy that has split off from your total energy field and has temporarily become autonomous through the unnatural process of mind identification”.
Tolle kan ook hard zijn. In de video hieronder legt hij ons uit dat we niet bang moeten worden van de economische crisis. Als je je baan kwijtraakt is dat niet vervelend maar juist een gelegenheid om nieuwe ervaringen op te doen in het nu dat dan aan de orde is. Tja. Gelukkig hoeven we ons over Tolle geen zorgen te maken. Zijn goed lopende webwinkel en de royalties van zijn boeken houden hem wel op het droge.
Een goed artikelover Tolle (in het Engels) is hier te lezen. De boekcover bij de kop van dit artikel is afkomstig van de website van de Noord Nederlandse Boekhandel.
Chantal Thiry says
Dit is wel het onnozelste en meest ondoordachte wat ik las over Eckhart Tolle./Lang leve internet waar men de onnozelste zever zo maar kan plaatsen. pffff Woehaa.
Hans Katan says
Heb je het nu over je eigen reactie ?
frankeren says
En je kan het ook nog zonder onderbouwing plaatsen 🙂