Een veel gehoorde opmerking is dat “alternatieve therapieën niet schadelijk zijn”.

In de categorie “dat heeft u dan verkeerd” het volgende bericht uit Engeland:

Het nogmaals bekijken van de doodsoorzaak van mensen die snel zijn overleden na een acupunctuurbehandeling vond geperforeerde harten en longen, beschadigde bloedvaten en levers, zenuwproblemen, schok, infectie en bloedingen, voornamelijk veroorzaakt doordat acupuncturisten hun naalden verkeerd plaatsten of niet steriliseerden.

Het onderzoek is gedaan door Edzard Ernst, waar ik al eerder over schreef, die aan het eind van zijn studie moest concluderen dat bovenstaande gevallen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg zijn.

In dit geval gaat het om 86 overledenen over de afgelopen 45 jaar.

Steun Kloptdatwel

Doodsoorzaak: acupunctuur 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.