Een voorproefje op het skepsis congres 2010 over complottheorieën op 13 november.  Zoals over de meeste wereldschokkende gebeurtenissen ritselt het van de complottheorieën over de aanslagen van 11 september en de aanslagen op het Londense openbaar vervoer. De documentaire ‘The Ripple Effect’, te zien op youtube (de eerste video hieronder) is een mooi voorbeeld van de manier waarop eenzijdig geselecteerde feiten, halve waarheden en onwaarheden in een suggestieve mix de kijker het gevoel moeten geven dat ‘er meer aan de hand is”. Hetzelfde doet de internet docu ‘Loose Change’ (de tweede video hieronder). Hier wordt naast de methode van selectie van alleen die feiten die aansluiten bij de redenering ook de techniek van de suggestieve vraag beoefend. Twee mooie voorbeelden van misinformatie. Wie niet alle feiten overziet komt makkelijk in de verleiding om te denken ‘hier is meer aan de hand’.

The Ripple Effect:

https://youtube.com/watch?v=nY2NXPl625A

Loose change:

https://youtube.com/watch?v=7E3oIbO0AWE