TAM London blog deel 2 1
Na Adam Rutherford hebben we heerlijke hapjes geluncht, en tijd gehad om met andere deelnemers en (online) kennissen te babbelen. Voordat de middagsessie begon was er een korte optreden van Amateur Transplants, 2 medici die bekende liedjes voorzien van grappige/ skeptische/ wetenschappelijke/ teksten.
De sessie begon toen met een gesprek tussen Richard Wiseman (ook gastheer van het evenement) en Andy Nyman, schrijver en regisseur van Ghost Stories (zie link van de blog van gisteren). Hij vertelde over zijn ervaringen met Derren Brown, maar gezien zijn geheimhoudingsplicht kon hij helaas weinig echte onthullingen vrijgeven.
Hierna was er een tussendoortje die niet op de schema stond – Karen James, die een pleidooi maakte voor de Beagle Project, die de HMS Beagle wil herbouwen en de route volgen die Darwin nam, en van de reacties op Twitter heeft ze veel deelnemers geinspireerd om een bijdrage aan het project te maken.
Paula Kirby vertelde over de (enge) doelstellingen van de Christian Party in Engeland. Hierna was er een ‘panel discussion’ over Skeptical Activism, met Simon Singh, Tracey Brown (directeur van Sense About Science), David Allen Green (advocaat, ‘free speech’ activist en gerenommeerde blogger) en Dr Evan Harris (voormalige parlementslid en humanist). Green was zeer positief over de kracht van het bloggen, Harris focuste op het belang van parlementariers aanspreken over hun gedrag en meningen.
De laatste gedeelte van de middag begon met een gesprek tussen Robin Ince en James Randi. Dit was een geinspireerde combinatie – Robin is een bekende cabaretier en stelde interessante en grappige vragen aan Randi.
TAM London blog deel 2 2Randi vertelde over zijn achtergrond en hoe hij skepticus is geworden. Bij het vertellen over hoe hij als kind al een predikant in de kerk ontmaskerde – en daardoor op het politiebureau belandde – en zijn ervaringen met Geller en Popoff kwamen de emoties los, bij hem en dan ook bij het publiek, natuurlijk. Ook werd hij enigszins droevig toen hij vertelde dat Peter Popoff vorig jaar $1 miljoen meer verdiende dan in het jaar voordat Randi hem ontmaskerde. Het kan de mensen blijkbaar niet schelen. Ook niet dat Popoff duidelijk zijn publiek veracht. Saillante detail over Popoff: hij had zoveel geld dat hij de moeite niet nam om cheques twv  minder dan $20 te innen. Er werden bij Popoff dozen vol ongeinde cheques gevonden (ik heb niet gehoord hoe of door wie).
Hierna heeft Randi de JREF awards UK uitgereikt: voor de ‘professional skeptic’ aan Ben Goldacre, en voor de ‘grassroots skepticism’ aan de 15-jarige Rhys Morgan, wiens blogpost Bleachgate ontmaskerde de Crohn’s disease ‘behandeling’ Miracle Mineral Solution.
TAM London blog deel 2 3

Steun Kloptdatwel

TAM London blog deel 2 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.