James Randi heeft op zondag 17 oktober 2010 twee awards van de  James Randi Educational Foundtion (JREF) uitgereikt.

JREF awards voor Ben Goldacre en Rhys Morgan 1De eerste JREF award, voor professioneel skepticisme, ging naar Ben Goldacre. Goldacre neemt in zijn boeken en zijn blog bad science twijfelachtige wetenschappelijke claims op de korrel. Zijn bekendste boek en bestseller heet ook bad science. Een kort interview door het blad  New Scientist zie je hieronder. Wie geen scherm ziet klikt op deze link. Ook als journalist en programmamaker voor de BBC maakt Goldacre zich verdienstelijk.

De tweede award voor ‘grassroots skepticism’ (skepticisme vanaf de basis) ging naar de 15-jarige Rhys Morgan. Deze onderscheidde zich door in zijn blog aan de kaak te stellen dat  ‘miracle mineral solutions’ voor de ziekte van Crohn uit niets anders bestaat dan bleekwater. Door het speurwerk van Rhys Morgan kwam de Engelse voedsel- en warenautoriteit (FSA) op het spoor van deze zeer schadelijke miracle cure. En inmiddels is het gevaarlijke spul in Engeland verboden en ligt er een advies aan de Europese Commissie om het spul ook elders in Europa te verbieden. Het blog van Richard Dawkins besteedt ook aandacht aan de JREF award voor Rhys Morgan. Hieronder een video waarin Rhys Morgan vertelt over zijn ontmaskering van ‘miracle mineral solutions’. De tekstversie vind je op zijn blog. Wie de video niet ziet, klikt hier.

Eerder besteedde de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij aandacht aan ‘bleach gate’, klik op deze link. In een tweede kort VtdK artikel vind je ook een verwijzing naar een programma van Tros Radar waarin zij het bleekwatergoedje aan de kaak stellen.

Steun Kloptdatwel

JREF awards voor Ben Goldacre en Rhys Morgan 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.