Voor een klein bedrag laat dokter Roy Martina komend weekend zijn wonderen zien in Veldhoven. Wie vorig jaar zijn experience weekend bezocht, kwam er achter dat je dieper in de buidel moet tasten om al zijn geheimen te leren kennen. Ben je daarvoor niet rijk genoeg? Geen probleem – Roy leert je ook hoe je geld naar je toe kunt laten stromen. Als je het maar echt wilt, dan word je een ‘magneet voor geld’. Geld is volgens Roy vloeibare liefde die je om je heen kunt laten stromen. Aldus Roy Martina, een jaar geleden in Veldhoven. Stroomt er wel genoeg vloeibare liefde om Roy Martina?

Het verdienmodel van Roy Martina 1

Wonderdokter Roy Martina (bron: wikimedia commons, Wouter Hagens)

Wonderdokter Roy Martina is op zoek naar cursisten die bereid zijn om € 4.190 neer te tellen voor de training ‘Omega Healing’ of € 1.950 voor een ‘Top Coach Training’. Hij volgt een bekende verkooptechniek. Hij nodigt je uit om voor slechts € 49,00 deel te nemen aan het ‘Omega Healing Experience Weekend’ op 25 en 26 februari in Veldhoven. Dit weekend wordt groots neergezet: ‘Jouw ticket naar een nieuw leven’. Uit filmopnames die op internet beschikbaar zijn van het Veldhoven-weekend van 2011 komt een heel ander beeld naar voren. Wie de moeite neemt om naar Veldhoven te gaan, komt er al snel achter dat Roy Martina niet meer dan een tip van de sluier oplicht. Wie echt een ander leven wil, moet één van de dure trainingen volgen. Het Veldhoven-weekend ontaardde vorig jaar in een schaamteloze verkoopshow.

Als je echt wilt, vind je succes en gezondheid

De opnames van Roy Martina’s Veldhoven-weekend van vorig jaar geven een onthullende inkijk in de manier waarop de wonderdokter en zijn helpers goedgelovige hulpzoekenden benaderen. Een paar stugge voorbeelden.  Deze opname (ga naar 14:00) laat zien hoe Roy zijn patiënten herprogrammeert zodat ze veel langer zullen leven (‘je zou over een paar jaar dood gaan, maar als je er echt voor kiest, dan word je 99, nee, zelfs 104’). Op deze opname (vanaf 1:02:00) proberen Andy Martina (Roy’s broer) en ‘Marianne’ mensen te leren dat ze ‘onderdrukte sexualiteit’ kunnen kwijtraken door het aantikken van hun vingers (‘vlakbij de nagelriemen hoor’) en het gezamenlijk uitspreken van een bezwerende tekst (de ‘affirmatie’). Roy Martina proclameert dat mensen alles kunnen bereiken als ze maar hun onderbewuste/onbewuste in lijn willen brengen met hun verlangens. Zolang die twee niet sporen, zijn er namelijk blokkades die succes en gezondheid verhinderen. Roy kent de geheime oplossingen hiervoor. De opnames van het weekend in Veldhoven uit 2011 laten zien hoe Roy Martina dit aanpakt. Zijn gehoor wordt o.a. onderworpen aan visualisaties (door je een voorstelling te maken van b.v. een betere gezondheid zou je ook daadwerkelijk beter kunnen worden), het aantikken van ‘meridiaanpunten’ op het lichaam en het uitspreken van bezwerende teksten. Ik vraag me af hoe kwetsbaar mensen moeten  zijn om zich te laten meenemen in deze waanzinnige wereld van zelfbedrog.

Verkooptechnieken

Deze opname laat zien hoe de verkooptechniek van Roy werkt. Op 1:20:00 (1 uur en 20 minuten) komt een tevreden klant van Roy Martina aan het woord, ‘Martine’. Zij legt uit dat ze eigenlijk niets zag in al die ‘zweefkonterij’ maar dat haar leven toch ingrijpend veranderd is door deelname aan de ‘Omega Healing’-training van Martina.

Het verdienmodel van Roy Martina 2

Roy Martina (uiterst links) ‘herprogrammeert’ mensen om een hogere leeftijd te bereiken. Dit gebeurt tijdens een weekend in Veldhoven in 2011 (bron: screencap van ustream).

Dit is een bekende verkooptechniek die sektes ook hanteren. De boodschap is: ‘ik ben net als jij, en voor mij heeft het ook gewerkt, dat kun jij ook bereiken’. Als je er maar genoeg geld voor uittrekt. Op 1:45:00 wordt de druk op de bezoekers opgevoerd. Ze moeten een beslissing nemen: ‘als je je nu intekent voor de training, dan krijg je € 1.000 korting, wel met 7 dagen bedenktijd’. Roy kondigt doodgemoedereerd aan dat hij ‘bij de laatste twee modules aanwezig zal zijn’. Blijkbaar wordt een groot deel van de training door zijn helpers verzorgd. Dan vraagt iemand uit de zaal wat te doen als je niet genoeg geld hebt om je in te schrijven. Roy legt uit (2:08:00-2:14:00) dat geld hebben een keuze is, je kunt leren om een ‘magneet voor geld’ te worden. ‘Geld hoef je niet te verdienen, je hoeft het alleen maar aan te trekken’ aldus Roy. Geld is volgens hem ‘pure, vloeibare energie en liefde die om je heen stroomt’, en als je het wilt (lees: als je er echt voor kiest om je blokkades op te heffen) dan ‘stoot je geld niet meer af, maar dan trek je geld aan’. Het onderdeel eindigt met Roy’s ‘persoonlijke verzekering’ dat het deelnemen aan zijn trainingen je leven echt zal veranderen. Ik hoop maar dat niemand in de zaal serieus heeft gedacht dat je op deze manier voldoende geld bij elkaar krijgt voor een dure Martina-training.

Geldproblemen?

Vanwaar de grote aandacht van Roy Martina voor geld? Heeft Martina nog steeds blokkades die hem verhinderen om een echte geldmagneet te zijn? Kan het zijn dat zijn geldproblemen uit 2008 hem nog steeds dwars zitten? Toen legde de rechter hem hechtenis op omdat hij weigerde om een lening van ruim € 210.000 terug te betalen aan een zakenpartner. De krant De Telegraaf berichtte dat de politie Martina hiervoor op 23 december 2008 oppakte in aanwezigheid van 200 patiënten en volgelingen. De rechter in Groningen liet hem overigens weer gaan omdat hij zich wel zou hebben ingespannen om het geld terug te betalen. Lees het na in de wikipedia.

Het verdienmodel van Roy Martina 3

De Reclame Code Commissie corrigeerde Roy Martina’s ongefundeerde aanprijzingen voor de biostabilhanger (heartofgold.com).

Roy Martina’s belangstelling voor geld verdienen heeft hem al enkele keren in contact gebracht met de reclame code commissie. Een eerste keer was toen hij de ‘biostabil’-hanger (er zit een magneetje in) in verkoopshows op TV promootte met buitenissige claims. Volgens de wikipedia:

‘Op 4 november 2004 en op 15 februari 2005 deed de Reclamecode Commissie respectievelijk het College van Beroep een openbare uitspraak n.a.v. een klacht van een fysiotherapeut uit Nijmegen tegen de Tel Sell-televisiereclame waarin Martina de Biostabil promootte door te stellen dat er “enorm goed onderzoek o.a. in Japan was gedaan waaruit bleek dat de magneettherapie niet alleen werkte, maar ook dat er mensen zijn die nooit zullen genezen zonder magneten”.

De reclame code comissie corrigeerde Roy Martina in 2007 voor een tweede keer toen hij een CD met kalmerende teksten aanprees met de claim dat deze kankercellen uit het lichaam kon verdrijven (bron: Wikipedia). De CD is nog steeds te koop op de website van Roy Martina, nu gelukkig zonder deze schokkende claim.

Ongefundeerde claims

Roy Martina heeft een lange geschiedenis van ongefundeerde gezondheids­claims en plannen die niet uitkomen. In dit Skepter-artikel kun je nalezen hoe hij in de jaren 1990 zijn uitvinding ‘Neuro Emotionele Integratie’ in de markt zette. Er zou binnen vier jaar een erkende HBO-opleiding zijn. Nooit meer wat van gehoord. Ook toen was er veel aandacht voor geld verdienen en de ‘echte wil’. Volgens het tijdschrift Skepter:

Zo kan men bijvoorbeeld [met een spiertest] vaststellen dat iemand incongruent is met de uitspraak ‘Ik wil meer verdienen’. Vervolgens kan de therapeut bepaalde acupunctuurpunten aanraken om te onderzoeken welk orgaan het meest gestresst wordt. Het uiteindelijke doel is een toestand waarin het bewuste en het onbewuste (dat eveneens met de term ‘onderbewuste’ wordt aangeduid) als een eenheid samenwerken. Dan kun je bijna alles bereiken wat je wilt’.

Het verdienmodel van Roy Martina 4

Roy Martina claimt dat terugkerende eierstokkanker komt omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. Vertrouwen en Roy’s druppels zijn de oplossing. Op deze foto probeert Roy Martina vertrouwenwekkend over te komen (foto eerder gebruikt op Kloptdatwel).

Op Kloptdatwel hebben we al verschillende keren over Roy Martina en zijn vreemde claims geschreven. Dit artikel beschrijft b.v. hoe hij tijdens een healingsessie een vrouw met terugkerende eierstokkanker probeert wijs te maken dat de oorzaak hiervan is dat ze zichzelf niet goed genoeg vindt. Het hoeft geen betoog dat deze theorie van het ‘schuldige slachtoffer’ geen hout snijdt en een arts onwaardig is. De werkelijkheid is dat eierstokkanker vaak laat ontdekt wordt en dat de ziekte dan wel tijdelijk kan worden teruggedrongen, maar niet kan worden genezen. Zo’n ernstig zieke patiënt verdient steun in plaats van een schuldgevoel. En je moet wel erg wanhopig zijn om de peperdure ‘royal-remedie’-druppeltjes te kopen die Roy als oplossing aanbiedt voor de  eierstokkanker.

Lees de andere artikelen op Kloptdatwel voor meer informatie. Ook de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft een aantal interessante artikelen (klik hier voor een recent artikel of hier voor een ouder artikel).

Roy Martina afficheert zich nadrukkelijk als arts. Daarmee probeert hij vertrouwen te wekken. Samen met de Vereniging tegen de Kwakzalverij verzuchten wij: ‘kan niemand Martina zijn artsentitel eens afnemen?’.

 

Voorzijde: Roy Martina gebruikt ook facebook om dingen te verkopen (bron: facebook).

Steun Kloptdatwel

Het verdienmodel van Roy Martina 5Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.