De NOS berichtte over de zwerm vogels die in de vroege ochtend van 1 januari in Arkansas (USA) uit de lucht viel. Sindsdien zijn zwermen  dode vogels van over de hele wereld in het nieuws. Op het internet gonst het van de theorieën. Deze link geeft een overzicht van enkele theorieën die op het internet de ronde doen. De NOS wijdde er op 6 januari dit artikel aan. De New York Times heeft een goed feitelijk artikel. Er is kortom sprake van een mediahype. Kloptdatwel vraagt zich af hoe bijzonder het eigenlijk is dat er vogels uit de lucht regenen. Wat is de meest voor de hand liggende verklaring?

Op het internet worden onder andere UFO’s en geheime magnetron-stralingswapens van het Amerikaanse leger als oorzaak voor de vogelregen genoemd, evenals gifstortplaatsen en vuurwerk. Maar klopt dat wel?

De wikipedia (raining animals) vertelt dat regens van allerlei soorten dieren regelmatig voorkomen:

The animals most likely to drop from the sky in a rainfall are fishfrogs and birds, in that order. Sometimes the animals survive the fall, especially fish, suggesting the animals are dropped shortly after extraction. Several witnesses of raining frogs describe the animals as startled, though healthy, and exhibiting relatively normal behavior shortly after the event. In some incidents, however, the animals are frozen to death or even completely encased in ice.

Dode vogels zijn mediahype 1

Googlemaps kaart met recente dierenregens (met dank aan nos.nl)

Deze wikipedia beschrijving wordt bevestigd door een kaart van googlemaps waarop recente dierenregens worden weergegeven. Dit is de link naar deze kaart.

Een eeuw geleden kwamen regens van vogels en andere dieren ook al voor. Dat blijkt uit het artikel ‘showers of organic matter’ van W. L. McAtre in in het tijdschrift Monthly Weather Review uit 1917. Op pagina 223 schrijft McAtre:

‘ […] what shall we say  of  a shower of  birds, in which hundreds dropped dead in the streets of  a  Louisiana  city?  […] some time in  1896, it is stated that on a Friday  morning early-risers in […] Baton witnessed a peculiar sight in the shape of a shower of birds that fell from a clear sky, literally cluttering the streets of the City. There were  wild  ducks,  catbirds,  woodpeckers and  many birds of strange plumage,  some  of  them  resembling  canaries,  but  all  dead, falling in  heaps  along  the thoroughfares’.
 

Als waarschijnlijkste verklaring draagt McAtre slechte weersomstandigheden aan. Volgens de schrijver is dit ook de verklaring voor het voor hem ‘bekende fenomeen dat trekvogels regelmatig in grote groepen dood uit de lucht vallen’.

Ook de wikipedia oppert slecht weer als de waarschijnlijkste verklaring. Omdat vogelregens  blijkbaar al lang voorkomen is het niet aannemelijk dat  stralingswapens en gifwolken een verklaring zijn. Voor de betrokkenheid van UFO’s is al helemaal geen bewijs.

Dode vogels zijn mediahype 2

Ik heb op het internet gezocht naar vogelregens en het valt mij op dat relatief vaak vogels worden getroffen die in groepen leven of trekken. Dat geldt ook voor de vogels die in Arkansas uit de lucht vielen. Dit zijn Red Winged Blackbirds. Dit is geen merel maar een soort spreeuw (in het Nederlands: Epaulet Spreeuw).  Deze vogels kunnen in grote groepen overnachten. Veel mensen in de VS hebben een hekel aan de grote groepen blackbirds die veel lawaai maken en poep verspreiden. Een mogelijk scenario is dat iemand op oudjaarsavond vuurwerk afvuurt op zo’n gehate groep blackbirds. Die schrikken, vliegen op en komen terecht in slecht weer waar ze de dood vinden, b.v. door onderkoeling of uitputting. Uit het eerder aangehaalde bericht blijkt dat er die avond inderdaad sprake was van slecht weer.

Conclusie

Wat is de conclusie? Dierenregens zijn een vreemd verschijnsel, maar het komt regelmatig voor. Er is waarschijnlijk een goede natuurlijke verklaring voor. Waarschijnlijk speelt het weer een belangrijke rol. De uitgebreide aandacht in de pers is een goed voorbeeld van een mediahype.

Steun Kloptdatwel

Dode vogels zijn mediahype 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.