Elsevier berichtte op 18 januari 2011:

De bedrieglijke praktijken van belspelletjes in België zijn vastgelegd door een onderzoeksjournalist. Vier maanden lang werkte Maxime De Winne bij een belspelletje en legde als presentator in opleiding het bedrog vast. […] In de uitzending wordt duidelijk dat het spelprogramma haar kijkers vraagt een haast onmogelijk raadsel op te lossen. De rekensleutel die tot de oplossing leidt, kan door een wiskundige pas na anderhalf jaar worden opgelost. Wanneer Basta de rekensleutel kraakt, reageren de bedenkers van de spelletjes woedend.

Het Belgische blad Humo vat de belspel-oplichting goed samen:

‘Wij mikken op de zwakken in de maatschappij. […] Het belspel, bedachten wij laatst, is als Het Leven zelf: ‘t is even weinig opwindend, het lachen vergaat je al snel, en je komt onveranderlijk bedrogen uit. Bekijk de filmpjes’.

Veel kijkplezier. Het eerste scherm geeft de korte versie, het tweede scherm de hele uitzending van de Vlaamse TV.

http://www.youtube.com/watch?v=fCfEyoc6JIM

http://www.youtube.com/watch?v=H2HdhBWSy_4

Illustratie voorpagina: Humo.

Steun Kloptdatwel

Belspelletjes ontmaskerd 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.